Si je Lionel Messi zaslužil zlato žogo? Nemci: Zakaj ni zmagal Pele?

Borut Planinšič ml.
30.11.2021 17:04

Kot ob vsaki debati, kdo je najboljši nogometaš, je svet razdvojen: si je Messi zaslužil zlato žogo, je bil Lewandowski spet oropan?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lionel Messi je ... zmagovalec! Ne le v nogometu.

EPA

Zakaj zlata žoga Lionelu Messiju? Že sedma, da je Cristianu Ronaldu pobegnil za dve. Leto 2021 - zlato žogo podelijo za koledarsko leto, ne za sezono od jeseni do pomladi - se vendar razpleta tako, da je Messija občasno kar mučno gledati pri PSG-ju. To je leto, v katerem je zapustil razmontirano Barco. A imel je aduta: prvenstvo Južne Amerike, po 28 letih končno spet veliko trofejo Argentine, ki jo je dvignil ne le kot kapetan, tudi z igro in goli. To je prevladalo v glasovanju 180 novinarjev iz 180 držav, da so mu dali nagrado revije France Football, ki nima nič več opraviti z nagradami Fife, da ne bo pomote. France Football je začel z zlato žogo že leta 1956 - Fifa s svojo razglasitvijo najboljših šele leta 1991 - in tudi zato je najbolj zaželena posamična nagrada v nogometu. V obdobju 2010-2015 se je Fifa "prilepila" zlati žogi in jo delila skupaj s Francozi, pa šla potem spet na svoje. Tokratne nagrade bo podelila 17. januarja na spletni slovesnosti.

Vmes je vskočil le Modrić

Zadnjih 14 let je zlata žoga dvoboj Messi - Ronaldo, le pred tremi leti je vskočil Hrvat Luka Modrić. A še nikoli ni bilo toliko dvomov, ali si jo Messi zasluži. Za ene je ponedeljkov gala večer v Parizu ultimativni dokaz in poklon najboljšemu nogometašu v zgodovini. Drugi kričijo, da je bil Robert Lewandowski spet oropan. Najbrž je res bil, sploh če potegnemo črto pod dve leti, kajti as Bayerna ima še to smolo, da lani, ko bi bila zagotovo njegova, zlate žoge zaradi pandemije koronavirusa niso podelili.

Kaj sta tokrat vrgla na tehtnico? Lewandowski je lanski marš z Bavarci prenesel še v leto 2021. Podrl je imeniten rekord, 40 golov Gerda Müllerja v eni sezoni bundeslige. Za popolnega bavarskega šesterčka, vse možne lovorike, je rdeči stroj vodil do naslova svetovnih klubskih prvakov. To je za evropske velikane že bolj rutina kot kdo ve kakšen podvig, a saj je tudi s Copo America bolj tako ... Premagati Brazilce v Riu je že strašno, toda iz južnoameriške nogometne zveze so se norčevali, da si bo razloge za vse bolj pogoste turnirje izmišljala tako dolgo, dokler enega ne osvoji Messi. V sedmih letih so Južnoameričani celinsko prvenstvo igrali štirikrat. Do leta 2015 so se držali štiriletnega ritma, potem pa leto pozneje Copo vrinili ob praznovanju stoletnice južnoameriške zveze. Predlani so znova imeli redni turnir in še enega letos (zaradi covida preloženega iz leta 2020), ker so spremenili koledar, da je zdaj Copa America v letu Eura. Evropski klubi so namreč pritiskali, zakaj morajo, upoštevajoč še SP, v štiriletnem ciklu trikrat za cel mesec oddati svoje zvezde.

V boju za zlato žogo je prevladala Copa America, po 28 letih končno spet velika trofeja Argentine, ki jo je Messi dvignil ne le kot kapetan, tudi z igro in goli.

Reuters

Messi je letos dal 41 golov in prispeval 17 asistenc, Lewandowski 64 golov in deset asistenc. Messijeva Barca je bila tretja v Španiji, Lewandowski je nemški prvak. Oba sta osvojila pokalno tekmovanje in bila top strelca svojih lig. V ligi prvakov je Barcelona obstala v osmini finala, Bayern je izpadel v četrtfinalu, najbrž tudi zaradi poškodbe naj strelca ... Naštevati v neskončnost nima smisla. Kajti med kriterije, po katerih se je točkovalo, je France Football uvrstil še kategoriji talenta in ferpleja ter oceno cele kariere nogometaša. Zato so skočili v Nemčiji, kjer Poljak po dvanajstih letih v Dortmundu in Münchnu velja za domačina. S sarkazmom je blestel časnik Bild: "To je bilo glasovanje v spomin Messiju, ampak zakaj potem ni zmagal Pele, tudi on je bil nekoč dober." Oglasil se je Lothar Matthäus, ki je zlato žogo dobil leta 1990: "Ne razumem več teh glasovanj. Spoštovanje Messiju in drugim nominirancem, a le eden je, ki si je zaslužil nagrado, in to je Lewandowski." Tudi Oliver Kahn, legenda med vratarji, zdaj direktor Bayerna, se je seveda postavil zanj: "V naših očeh je zmagovalec. A saj je fantastičen vsak dan tudi brez zlate žoge."

In ker nikoli ne gre brez Ronalda ...

Za manj zadrege se je na pariškem odru s predlogom podeljevalcem sijajno znašel Lionel Messi. "Lani si si zaslužil zlato žogo, vsi se strinjajo, da bi zmagal, če ne bi bilo pandemije. Upam, da ti jo še vedno lahko dajo, ena mora biti tvoja," je nagovoril tekmeca. Da ne bo zlata žoga le vsakoletni prepir, kdo je boljši, in da ne pozabimo, da je nogomet ne nazadnje le (lepa) igra, je nekdanji Messijev soigralec pri Barci, Brazilec Dani Alves, presenetil s svojim izborom - nagrada Dancu Christianu Eriksenu, ki se je zgrudil na Euru in k sreči preživel zastoj srca: "Letos bi morali vse posamične nagrade dati Eriksenu. Moramo sporočiti, da je življenje bolj pomembno od nogometa. Ko se nekdo vrne, kot se je on, in po vsem, kar smo dali skozi s covidom, lahko svetu povemo, da so zadeve, ki so pomembnejše od športa."

In ker vsa ta leta ob omembi zlate žoge ni šlo brez Cristiana Ronalda, zakaj bi bilo tokrat drugače. V Parizu Portugalca, ki je osvojil šesto mesto (prehiteli so ga še Jorginho, Benzema in Kante), ni bilo. Jezen se je s pismom odzval na besede skrbnika zlate žoge Pascala Ferreja, ki je dejal, da mu je CR7 zaupal svoj največji cilj - upokojiti se z več zlatimi žogami od Messija: "Laže! Moje ime zlorablja za promocijo. In to je storil znova, ko je mojo odsotnost na prireditvi opravičeval z domnevno karanteno, za katero sploh nimam razloga. Moj največji cilj so trofeje z reprezentanco in klubi. Moja največja ambicija je, da sem za vzor vsem, ki si želijo postati nogometaši, da bo moje ime z zlatimi črkami zapisano v zgodovino nogometa ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta