(POGOVOR) Jan Repas: Pokazali smo, kdo je Maribor, a grenak priokus ostaja

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
02.05.2022 19:30

Vezist vijoličastih o dveh različnih polčasih derbija proti Kopru, nič več prazni statistiki in finišu prvenstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas je s prodorom po desni strani zrežiral edini gol Maribora.
Igor Napast

Tradicija, ki se vleče že 12 let, se je podaljšala, nogometaši Maribora so se še 19. zapored v Ljudskem vrtu izognili porazu proti Kopru, a evforije v garderobi vijoličastih ni bilo. "Za nami je izredno težka tekma proti zelo kakovostnemu nasprotniku. V tekmo smo krenili, kakor smo se dogovorili, pritisnili smo jih, si ustvarili nekaj priložnosti, hitro zadeli, a potem so nam ga nasprotniki iz neke polpriložnosti zabili. Takšna ekipa, kot je Koper, kaznuje vsako polpriložnost. V drugem polčasu so oni prevzeli pobudo, smo si pa mi kljub temu ustvarili nekaj priložnosti, ki bi jih lahko boljše realizirali," je derbi v tej sezoni najboljših ekip v prvenstvu povzel Jan Repas, vezist Maribora.

Morali bi vzeti tri

Maribor je tako tudi po 33. krogu na prvem mestu na lestvici, a Koper mu je še vedno tik za hrbtom. So lahko v Ljudskem vrtu z remijem proti neposrednemu konkurentu za trofejo zadovoljni? "Malo grenkega priokusa je. Želeli smo si zmage, morali bi vzeti vse tri točke," nam je odgovoril 25-letnik. Skušal je najti tudi odgovor na vprašanje, zakaj 15-kratni prvaki dobrega začetka niso nadgradili. "Bili smo dobro mentalno pripravljeni, tudi navijači so pripomogli k temu, da smo začeli, kot je treba. Na začetku smo pokazali, kdo je Maribor in da nobenemu nasprotniku tukaj ne bo lahko. Potem pa smo padli na osnovah," je bil neposreden nekdanji nogometaš Domžal in francoskega Caena. Si pa tudi Koper res izrazitih priložnosti ni pripravil. Če odštejemo odbitek, ki ga je Bede Amarachi Osuji spremenil v izenačujoči zadetek, se udarna napadalna trojka moštva z Obale, v kateri sta ob Nigerijcu še Jamajčan Kaheem Parris in Gambijec Lamin Colley, ni razigrala. "Seveda je takim igralcem treba nameniti več pozornosti. Dobro smo jih odrezali od igre, a Koper nima le dveh igralcev, ampak celotno moštvo zelo kakovostno, tako da so tudi to izkoristili," je o bitkah s primorskimi aduti dejal Repas.

Igor Napast

Prebijanje obrambne linije Kopra je po odmoru postalo precej težje. Eden od kreatorjev mariborske igre je to izkusil na lastni koži. "Koper je v drugem delu igral malo drugače, se drugače tudi postavil, prišel bližje. Tudi nama z Makoumboujem so se približali, zato je bilo težko graditi igro. Zaradi tega so prevzeli pobudo, mi pa nismo mogli razviti igre." Nekoliko težje je bilo tudi zaradi igrišča. Že trener Kopra Zoran Zeljković je izpostavil, da podlaga za igro ni bila najboljša. "Problem je, ker je zgornja površina malo mehka in drsi. Na prvi pogled je videti okej, a ko stopiš s stojno nogo, denimo preden streljaš, ti lahko noga malo spolzi," pa je ugotovitve iz nasprotnega tabora potrdil nogometaš s tremi nastopi za slovensko reprezentanco.

Lani prvi podajalec do prve letošnje asistence

Čeprav je drselo, se je na igrišču dobro znašel. Prav on je serviral žogo Ognjenu Mudrinskemu za edini mariborski gol na tekmi. "Naredili smo lepo akcijo. Začel je Milec, jaz sem utekel, videl Mudrija pet metrov od gola, mu odložil žogo, on jo je pa pospravil," se je Repas spomnil 26. minute. Če jih je v prejšnji sezoni nabral sedem, bil prvi podajalec moštva, je bila sobotna asistenca njegova prva v aktualnem nogometnem letu. "Ta sezona statistično ni ravno na ravni, ki bi si jo sam želel. Potrudil se bom, da to izboljšam na zadnjih dveh tekmah," je dejal vezist, ki bo gostovanje pri Bravu v ljubljanski Šiški izpustil zaradi rumenih kartonov. Pa ni dosti manjkalo, da bi v statistiko dodal še eno asistenco. V drugem polčasu je lepo zaposlil Nina Žuglja, krilni napadalec se je z dobrim sprejemom znebil čuvaja, a nato izgubil neposredni dvoboj z vratarjem Adnanom Golubovićem. "Ravno o tem govorim. Škoda, da takih priložnosti nismo izkoristili. Mogoče je bilo malo sreče, da so se ubranili," je dejal o akciji, s katero se je Maribor približal polnemu izkupičku.

Tribune so bile lepo zapolnjene, kljub medprazničnemu času si je tekmo v živo ogledalo 7200 navijačev. Več jih je v Ljudski vrt po ukinitvi covid omejitev privabil le večni derbi z Olimpijo. "Vsa čast navijačem in celotnemu Mariboru, da so se odzvali v takem številu. Vsak glas pripomore tudi nam na igrišču," je o navijačih dejal v tej sezoni z 31 nastopi za vratarjem Ažbetom Jugom in branilcem Gregorjem Sikoškom najbolj standardni član mariborske enajsterice. Devet točk bo še na voljo do konca sezone, po sobotnem gostovanju v Šiški vijoličaste čaka še domača tekma proti Aluminiju, v zadnjem krogu pa bodo igrali v Murski Soboti. "Vsaka tekma bo izjemno težka. Tega se zavedamo. Moramo pa v vsako kreniti, kot smo v dvoboj proti Kopru - kot da je zadnja, finalna tekma. Z dobro, pozitivno energijo je treba vse tekme dobiti," se je proti finišu prvenstva ozrl Jan Repas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta