Norveški nogomet: Vse tekme v enem mestu ali kot mini mundial

sta, šr
28.04.2020 20:57

Na Norveškem iščejo načine, kako sredi pandemije novega koronavirusa izpeljati sezono 2020 prve nogometne lige, eliteserien. Nogometna zveza je ministrstvu za zdravje predstavila krizni projekt, v skladu s katerim bi ligaško tekmovanje odigrali v enem kraju po sistemu, ki velja za svetovna prvenstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Norveška liga ima inovativen načrt, kako izpeljali letošnjo sezono, da bi dobili prvaka in kandidate za nastop v evropskih tekmovanjih, kjer se lahko srečajo s slovenskimi klubi, kot se je Rosenborg lani z Mariborom.
Reuters

Norveška nogometna zveza (NFF) je zdravstvenim oblastem predstavila način, s katerim bi omogočili izbor državnega prvaka na igrišču, ne da bi pri tem ogrozili zdravja igralcev. Tekme bi se odigrale v enem mestu ali največ dveh, da bi omejili dolga potovanja, z upoštevanjem tekmovalnega formata oziroma sistema, ki velja za svetovno prvenstvo.
Vikiška liga ima sezono razdeljeno na pomladanski in jesenski del, igra pa se od začetka aprila do konca novembra. V najvišjem razredu tekmovanja je 16 ekip, kar pomeni, da morajo vse odigrati 15 tekem doma in 15 v gosteh - skupno 30. Glede na zemljepisne danosti dežele fjordov klubi na gostovanja potujejo z letali, ki morajo premagati razdalje tisoč ali več kilometrov. Igralci Vikinga iz Stavangerja so denimo v Tromsoe v polarnem krogu po cestah morali prepeljati 2285 kilometrov, kar jim je z avtobusom vzelo vsaj 30 ur vožnje, polet z letalom pa je trajal dve uri. 
Prvi scenarij predvideva, da bi se vsi klubi zbrali v Stavangerju in odigrali vse kroge v treh mesecih. Drugi scenarij predvideva razporeditev 16 ekip v štiri skupine, kot na evropskih ali svetovnih prvenstvih, namestitev v sosednji mesti, državnega prvaka pa bi dobili tako kot na velikem turnirju v pokalnem sistemu.
"Pomembno je čim bolj omejiti stike igralcev z okolico. Navzočnost občinstva seveda ne pride v poštev. Igralci bi se iz hotela do stadiona vozili po najkrajši poti z razkuženimi avtobusi in se po tekmi vrnili, kjer bi bili v osamitvi v izoliranem centru, kjer bi jih po potrebi tudi testirali na okužbo s koronavirusom. Tudi če bi se sezona začela 1. avgusta, bi se lahko turnir v enem mestu v zelo kratkem času v celoti odigral z več tekmami na enem ali dveh stadionih. Vsak klub bi igral deset tekem na mesec in sezona bi se končala, kot je bilo načrtovano, novembra," je dejal vodja tekmovanj pri NFF Nils Fisketjonn.
Nogometna zveza Norveške je prepričana, da bi s takšnim sistemom na najmanjšo možno raven omejili potovanja in gibanje po državi, nekaj pa bi imeli tudi hotelirji, ki zaradi epidemije trpijo velikanske izgube. Ponudniki hotelskih storitev bi dobili ogromno finančne podpore, ker bi moralo 16 ekip živeti nekje približno 100 dni. "Tak način igranja sezone 2020 v teh skoraj nemogočih razmerah pozdravljajo vsi naši partnerji, zlasti televizijske postaje, saj bi se tekme končno lahko začele odvijati," je dejala nekdanja reprezentantka, sicer pa vodja elitnega ligaškega tekmovanja Lise Klaveness.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta