Ne Haaland, rad bi bil ... Šeško!

31.08.2021 08:46
Najstnik v napadu slovenske reprezentance o sanjskih tednih v Salzburgu, lovu na točke za Katar in primerjavah s slovitim Norvežanom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dva dosežena gola na prvih treh tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo nista ravno dosežek, ki bi pričal o strašni učinkovitosti napada slovenske nogometne reprezentance, a morda se bo to kmalu popravilo. V septembrskem ciklu bo zraven najstnik, ki je, vsaj v klubskem dresu, hitro opozoril nase. In dvignil pričakovanja. Da bo dobil minute, je selektor Matjaž Kek zatrdil, še preden je odigral najboljšo tekmo (kratke) kariere. Benjamin Šeško je z golom in asistenco na povratni tekmi četrtega kroga kvalifikacij svojemu Salzburgu na stežaj odprl vrata v elitno ligo prvakov. "Da sem zadel in smo se uvrstili v ligo prvakov, je bilo neverjetno doživetje. Vse je šlo hitro, a občutek, ko daš gol za ligo prvakov, dosežeš nekaj, o čemer si vedno sanjal, je res neverjeten. Zdaj gledam le naprej, proti skupinskemu delu lige prvakov, da bi tam pokazal še več," se je 18-letni napadalec spomnil dvoboja proti Bröndbyju.

Najpomembneje, da je zraven

No, klubske podvige bo za dober teden odmislil. "Ko sem v klubu, razmišljam le o klubu, o tekmah, ki prihajajo. Zdaj, po tekmi proti Hartbergu (Salzburg jo je dobil z 1:0, op. a.), pa sem takoj preklopil na reprezentanco, začel razmišljati o teh treh tekmah. Zame ni problem, da preklopim," je dejal pred tekmami Slovenije proti Slovaški, Malti in Hrvaški. Čeprav se je sezona šele dobro začela, si je nabral dovolj razlogov za samozavest. Jo je prinesel tudi na Brdo pri Kranju, kjer se bodo Kekovi izbranci uigravali za jutrišnji dvoboj proti Slovakom? "Prihajam čisto normalno. Vesel sem, da sem dejansko član A-reprezentance, komaj čakam, da odigram te tri tekme. Najpomembneje mi je, da sem zraven," odgovarja Radečan, ki je za prvo moštvo Slovenije debitiral na junijski pripravljalni tekmi proti Severni Makedoniji.

Robert Balen

Dan po 18. rojstnem dnevu je doživel ognjeni krst v izložbi najboljšega, kar premore slovenski nogomet, poleti pa je v svoj življenjepis dodal še nekaj mejnikov. Po vrnitvi s posoje pri Lieferingu si je hitro zagotovil mesto v prvi enajsterici Salzburga, ob golu v kvalifikacijah za ligo prvakov se je podpisal še pod po dva v avstrijski ligi in pokalu. "Poletje je bilo vrhunsko, vse je šlo po ciljih, ki sem si jih zadal. Vse se je odvijalo zelo hitro. V Salzburgu je dosti napadalcev, mesto v ekipi si moraš izboriti. Hvala bogu, uspelo mi je. Iz treninga v trening se trudim, dajem maksimum, se dokazujem, kar me je nagradilo. Trdo delo je najpomembnejše," je filozofija mladeniča, ki so ga Avstrijci predlani pripeljali iz Domžal.

Za SP se moraš potruditi

Ja, hitro gre pri Šešku. Se bo tako ekspresno, kot se je prebil v ligo prvakov, uvrstil tudi na svetovno prvenstvo? "Za tako veliko stvar se je treba potruditi, si jo izboriti, dati vse od sebe. Samo s tem bomo prišli do tega cilja. Je pa želja, seveda, ogromna. Tudi uvrstitev na svetovno prvenstvo je del otroških sanj," pravi. Po prijateljskih ga zdaj v reprezentančnem dresu čaka še tekma, na kateri se bodo delile točke. Da bi ujela najboljše v skupini H, kjer sta po treh krogih s po šestimi na vrhu Hrvaška in Rusija, obudila sanje o Katarju, jih Slovenija nujno potrebuje. "Ne bom govoril o pričakovanjih, saj ni vse odvisno od mene, bom pa igral normalno. Ne bom delal nič posebnega, si postavljal osebnih ciljev, prišel sem odigrat najboljše," se s preštevanjem točk in statistiko (še) ne obremenjuje talent.

Brdo pri Kranju. Nogomet. Trening slovenske nogometne reprezentance. Foto: Robert Balen

Da je najmlajši v garderobi, ga ne moti. "S starejšimi se razumem enako kot z mlajšimi. Vsi smo ljudje, kot imajo oni spoštovanje do mene, ga imam tudi jaz do njih. Smo soigralci, moramo se razumeti, da bi bili dobri na igrišču. Dobro smo," zagotavlja Benjamin, ki je od najizkušenejšega, Josipa Iličića, mlajši 15 let.

Primerjave (le) za smeh

Čeprav je pred njim še veliko korakov, je že okusil nekaj blišča. Tudi ob igrišču. "Zadnje čase je dosti medijev, a temu ne posvečam dosti pozornosti. Hočem le igrati, biti osredotočen na nogomet, mediji mi niso prva stvar," je pribil na druženju s slovenskimi novinarji. Tudi odgovor na primerjave z Erlingom Brautom Haalandom je hitro našel. Začetka njunih zgodb sta podobna, tudi norveški stroj za gole je pozornost največjih klubov pritegnil v dresu Salzburga. "Ljudje me lahko primerjajo z drugimi igralci, jaz pa se ne primerjam z nikomer. Želim biti sam svoj, ne pa podoben nekomu drugemu. Če kdo kaj napiše, se nasmejim, vesel sem, če je kaj dobrega. Pritiska pa nimam," pa pravi Benjamin Šeško.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta