(INTERVJU) Dejan Petrovič: "Če so člani premagali svetovne podprvake, lahko tudi mi na Euru naredimo večji uspeh"

Miha Dajčman
27.03.2021 07:01
Z osrednjim vezistom mlade reprezentance Slovenije o evropskem prvenstvu, težavah z mononukleozo, dobri formi pri Rapidu in članski izbrani vrsti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štajerec se zaveda, da si Slovenija spodrsljaja na Euru ne sme več privoščiti.
Igor Napast

Dejan Petrovič je reprezentančni dres nosil od selekcije do 15 let do članske izbrane vrste, za katero je z 22 leti debitiral lani oktobra, Matjaž Kek pa ga je na prijateljsko tekmo slovenske B-reprezentance v igro poslal že pri 20 letih. Nogometaš iz občine Rače-Fram je po 102 tekmah za Aluminij v prvi ligi lani pozimi na 22. rojstni dan podpisal pogodbo z dunajskim Rapidom, kjer je hitro postal pomemben član moštva. Novembra je imel težave z mononukleozo, a jih hitro prebrodil in se mladi reprezentanci pridružil v dobri formi. Po porazu s Španijo pravi, da v ekipi ni razočaranja, proti Čehom pa napoveduje zmago Slovenije.

Med zadnjimi ste prišli v reprezentančni tabor v Maribor. Je bilo zahtevno odmisliti klubske obveznosti?

"V nedeljo smo imeli s klubom tekmo, remizirali smo proti ekipi Žana Roglja in Zlatka Dedića. Reprezentanci sem se pridružil v ponedeljek dopoldne. Zaradi poznega prihoda ni bilo težav, s fanti se poznamo, veliko časa že igramo skupaj, evropsko prvenstvo pa je bilo dolgo v naših mislih in zato je bil preklop misli enostaven."

Reuters

"Na hitro sem se oglasil tudi doma, kjer že nekaj časa nisem bil. Ampak veliko časa za takšne stvari nimamo, tekme si sledijo, bolj pomembne so regeneracija, dobra priprava in analiza."

Kaj ste ugotovili v analizi tekme s Španijo?

"Bilo je kar nekaj dobrih stvari, sploh glede na to, kakšno kvaliteto ima Španija. V nekih trenutkih smo naredili preveč napak, ampak proti ekipi, ki konstantno napada in drži žogo, je to pričakovano. Imeli smo tudi priložnosti, z malo več sreče bi lahko zadeli in bi se obrnilo v drugo stran. S kar nekaj stvarmi smo lahko zadovoljni, zato optimistično gledamo proti naslednjima tekmama."

Kaj pričakujete od Čehov?

"Pogledali smo si njihovo tekmo proti Italijanom. Zelo so agresivni, imajo kvaliteto, kar pove tudi to, da so se uvrstili na evropsko prvenstvo. Znova lahko pričakujemo trdo, čvrsto tekmo. Dobro se bomo pripravili, odločala bo večja želja po uspehu. Računamo na zmago. Ker smo prvo tekmo izgubili, jo nujno potrebujemo. Če želimo napredovati, si spodrsljaja več ne smemo privoščiti."

Ko ste v tej sezoni igrali, ste bili v veliki večini dvobojev med bolje ocenjenimi nogometaši Rapida. Nimate težav s prevzemanjem odgovornosti, na igrišču ste agresivni, čeprav zunaj njega delujete zelo umirjeno.

"V klubu sem res imel kar nekaj dobrih tekem, tudi rezultati so dobri. Res je, na tekmah skušam biti čim bolj agresiven in odigrati čim bolje. Lani jeseni me je bolezen malo ustavila, a uspelo se mi je hitro vrniti in za zdaj gre vse po načrtih."

Je mononukleoza pustila kakšne posledice?

"Predvsem psihično prva dva tedna ni bilo lahko, ker nisem vedel, kaj me čaka. Pred tem bolezni nisem poznal. Videti je, da sem imel kar srečo, hitro sem ozdravel, že decembra sem igral in večjih posledic ni bilo. Hitro sem ujel ritem, s soigralci smo se na igrišču takoj ujeli."

Še pred 22. letom ste za Aluminij samo v prvi ligi igrali na več kot 100 tekmah. Je slovenska liga dobra odskočna deska? Vi ste takoj po prestopu postali pomemben člen kluba, ki se v Avstriji bori za naslov.

"Slovenska liga je vsekakor kvalitetna. Težko je sicer primerjati največje ekipe v Avstriji s slovenskimi, a za mlade igralce je prva liga kvalitetna in primerna za napredovanje, veliko mladih dobi priložnost. Vsi moji soigralci v reprezentanci v moštvih izstopajo in imajo še kar nekaj časa, da naredijo dober prestop."

Reuters

Se o prestopih in ponudbah pogovarjate?

"Zdaj je obdobje, ko tega ni veliko. Verjamem, da bo poleti dogajanja več. Vsekakor pa za mladega igralca to ni lahka odločitev. Ko greš prvič v tujino, je pomembno, da izbereš pravi klub, da ne greš samo sedet, ampak da si konkurenčen in si lahko priboriš minute ter se razvijaš."

Z Rapidom se boste borili za naslov, ki ga najuspešnejši avstrijski nogometni klub v zgodovini ni osvojil že 13 let. Salzburg še nima neulovljive prednosti.

"Več ekip je v boju za vrh, kot smo bili vajeni prejšnja leta. Do konca je še deset tekem in vse je še odprto. Smo blizu, je pa prvi cilj vsekakor znova igrati v Evropi. Če nam uspe še kaj več, bo to zelo pozitivno."

Zaigrali ste že za člansko reprezentanco. Ste si ogledali tekmo Slovenije in Hrvaške, kako ste jo doživljali?

"Izjemna tekma z naše strani, fantje so se borili vseh 90 minut in zasluženo zmagali. Bolj zavzeto smo si lahko ogledali drugi polčas, ko smo končali z vzemi obveznostmi po naši tekmi. Rezultat članov je za nas motivacija, da nam lahko uspe na evropskem prvenstvu. Če je prva ekipa premagala svetovne podprvake, lahko tudi naredimo večji uspeh."

Ste tudi vi sodelovali v pogovorih, ali boste igrali za člansko ali mladinsko reprezentanco v tem terminu?

"Za reprezentanco je vedno čast igrati, ne glede na to, ali je to članska ali mladinska. Selektorja sta se dogovorila, da z Adamom Gnezdo Čerinom marca igrava za reprezentanco do 21 let. Počaščen sem, da lahko Slovenijo zastopam na takšnem turnirju. Nadaljevati moram dobro igranje in verjamem, da bo sledilo še kakšno vabilo selektorja A-reprezentance, a se s tem trenutno ne obremenjujem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta