(POGOVOR) Sandor Csanyi: Euro zgled stotisočim mladim

Tomaž Ranc
26.03.2021 08:30
Šef madžarske nogometne zveze pojasnjuje, zakaj naša vzhodna soseda gosti številna evropska tekmovanja v nogometu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin, madžarski premier Viktor Orban in Csanyi med finalom lige prvakinj v Budimpešti 
Epa

Predlani so gostili ženski finale lige prvakov, lani Uefin superpokal, v koronačasu številne evropske tekme klubov, ki jih ne morejo gostiti na domačih stadionih, to poletje bodo tudi članski Euro. Madžarska je vse bolj prisotna v organizaciji vrhunskih dogodkov. "Naša dolgoročna strategija je pripeljati jih čim več. Euro do 21 let je priložnost za vključitev novih regij Madžarske v vrhunski evropski nogomet," pravi predsednik tamkajšnje nogometne zveze, sicer pa poslovnež in milijarder, ki je prisoten tudi v Sloveniji, Sandor Csanyi.

"Tekme gostite v Gjuru, Sombotelu, Szekesfehervarju in Budimpešti. Je bilo težko izbrati gostitelje?

"Evaluacijo smo naredili pred razpisom, ozirajoč se na optimalne pogoje v smislu mobilnosti. Izbor je bil rezultat načrtovanja in koordinacije, upoštevajoč kakovost v vseh pogledih."

Stadioni so brez gledalcev, kar je hendikep, ampak proti epidemiji se kaj veliko ne da storiti. Pomembno je tudi, da je dogodek tukaj.

"Osebno sem zelo prizadet, da je dogodek za zaprtimi vrati. Eden najpomembnejših ciljev je bil namreč pripeljati evropski nogomet madžarskim ljubiteljem pred prag, mladim pa zagotoviti nepozabno življenjsko izkušnjo. A v teh pogojih sem ponosen, da sploh gostimo tekmovanje, konec koncev ga prek televizijskih ekranov zagotavljamo na vseh kontinentih."

Lahko rečemo, da nogomet ponekod že premaguje epidemijo? Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zelo optimističen, dejal je, da nekatere države zagotavljajo - omenil je Madžarsko -, da bo nekaj gledalcev lahko na tribunah med članskim EP poleti, ko bo Budimpešta znova med gostitelji. Pričakujete to že za zaključni turnir U-21?

"Strinjam se s predsednikom in ostajam optimist. Potekajo razprave in iskanja najboljših in najodgovornejših rešitev, toda moramo še počakati. Smo pa potrdili Uefi, da se veselimo poletnih dogodkov, pri številu gledalcev se bomo zanesli na zdravstvene eksperte in vlado."

Sandor Csanyi, poslovnež, predsednik Madžarske nogometne zveze: "Uvrščeni smo na EURO, čakamo trenutek olajšanja s publiko na stadionih." 
Tomaž Ranc

Prav na Puskas Areni ste uspešno prebili led, v superpokalu med Bayernom in Sevillo je bilo 15.000 gledalcev. Je bilo to težko organizirati?

"To je bil dokaz, da se ob upoštevanju posebnih pogojev take tekme dajo organizirati na stadionih. Ampak ta hip navijači ne morejo prečkati mej in čakamo na trenutek, ko bodo razmere boljše."

Ste tudi uspešen poslovnež. Kakšne so koristi takšnih nogometnih turnirjev?

"Tu ne ge za finančno korist, ampak za družbeno odgovornost, saj prinese turnir evropsko nogometno prihodnost bližje ljudem in daje zgled 200.000 mladim madžarskim nogometašem. Članski Euro pa bo poseben, ker se je nanj uvrstila naša reprezentanca. Madžarski navijači čakajo na dogodek, in če se stanje z virusom izboljša, bo to trenutek upanja in olajšanja s publiko na stadionih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta