(FOTO) Jakirović ne razmišlja o odstopu: "Lahko pišete o sramoti, a življenje gre naprej"

Miha Dajčman Miha Dajčman
28.08.2020 07:50

Maribor je sinoči po streljanju enajstmetrovk izpadel iz Evrope v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo proti polprofesionalnemu klubu iz Severne Irske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sergej Jakirović je po tekmi dejal, da ne razmišlja o odstopu.
Andrej Petelinsek

Vijoličasti so bili veliki favoriti na prvi tekmi v sezoni, a te vloge niso upravičili. Bili so podjetnejši, toda premalo konkretni in agresivni. Podprvaki Severne Irske so se disciplinirano branili, igrali so čvrst nogomet in dosegli največji uspeh v zgodovini kluba, v Evropi so napredovali prvič po 17 letih (takrat v pokalu Intertoto), v predkrogu kvalifikacij za evropsko ligo so pred enim tednom s težavo, z golom v zadnji minuti, premagali predstavnika San Marina. Da gre za nižje rangirano ekipo, smo lahko videli med polčasom, ko se je z rezervisti ogreval kar trenerjev sin. "To tekmo si bo zapomnil za celo življenje," je bil presrečen Oran Kearney.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1299103321098203136?s=19{/twitter}
Maribor si je sicer priigral več priložnosti od gostov, a je bil odlično razpoložen vratar Otočanov Gereth Deane. Gostje so presenetljivo povedli v 62. minuti, varovanci Sergeja Jakirovića so hitro izenačili, v 66. minuti je zadel Rudi Požeg Vancaš, ki je gol proslavljal s prstom na ustnicah. Le komu je bil namenjen? Tekma se je po rednem delu končala z 1:1. Ob koncu prvega podaljška je enajstmetrovko zapravil Amir Dervišević, zadel je prečko. O potniku v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo so odločali kazenski streli. V petih serijah je bilo devet uspešno izvedenih enajstmetrovk (uspešni so bili Dervišević, Jan Mlakar, Marcos Tavares, Jasmin Mešanović, Ažbe Jug pa ni obranil dobenega strela gostov), v zadnjem strelu za Maribor je vratnico zadel Rudi Požeg Vancaš, sledil je gol Bena Dohertyja in Severni Irci so se lahko veselili.

Odzivi trenerja Maribora Sergeja Jakirovića:

O tekmi
"​Težak večer za nas. Tekmo smo imeli pod kontrolo, dominirali smo, imeli priložnosti, čeprav je to bila na momente jalova dominacija. Prvi polčas nisem bil zadovoljen s tem, kar smo počeli v napadlni tretjini igrišča, želel sem več nevarnosti, več strelov. Igrati smo začeli šele po prejetem golu, ki se nikakor ne bi smel zgoditi. Analizirali smo to, se pripravljali. Nogomet je zanimiva igra. Ob vseh priložnostih, ob zgrešeni enajstmetrovki v podaljšku, smo izpadli iz Evrope." 

O sramotnem izpadu proti polprofesionalcem, ki so igrali brez dveh igralcev, ki na tekmo nista mogla zaradi službe
"Razočaran sem, ker smo točno vedeli, kako bo nasprotnik igral. Kaj pomeni sramota? To je nogomet, nepredvidljiva igra, zato je tudi najboljša igra. Lahko pišete o sramoti, toda naslednji dan gremo naprej, življenje se ni ustavilo. Na napakah se učimo. Kako bo jutri, bomo videli."

Prva uradna tekma v sezoni
"Ni enako, ko igraš pripravljalne tekme in vse izgleda super, to je lahko zavajujoče. Zelo sem kritičen do sebe, verjetno sem v nekih stvareh naredil napako, a to ostaja za analizo, vse moramo prespati. V številnih situacijah bi morali pokazati več moškosti, prevzemanja rizika. Če igraš za Maribor, smatram, da si zaslužiš, da si tu in imaš kvaliteto."

Maribor je pod vodstvom Jakirovića izgubil tri najpomembnejše tekme - proti Celju, Olimpiji in Colerainu
"To bi lahko bili tudi prihološki problemi. Ko nogometaši dobijo žogo, trpijo, temu pravimo Parkins. Ni razloga, da na tekmi ne bi pokazal tega, kar kažeš na treningu. Če tega nisi spodoben, morda ne spadaš sem. Zakaj smo izgubili? Če se spomnimo derbija, si poraza nismo zaslužili. Samo z rezultati ne moremo biti zadovoljni. A ne bi se vračal v preteklost.
Izgubili smo v novem sistemu tekmovanja, pred tekmo sem opozoril, da je vse mogoče, da lahko z lahkoto izpadejo favoriti."

Pirić in Zahović nista bila v kadru, o Jugu
"Pred dvema dnevoma je Ažbe Jug vedel, da bo v kadru, po tem ko je v klub prišla uradna ponudba za Kenana Pirića. Ne vem, kaj se dogaja okoli tega, a rekel sem, da bo na tekmi 18 nogometašev, ki bodo popolnoma skoncentrirani, da so tu v Mariboru.
S Kenanom in Luko sem se pogovoril, razumem, da so glave nekaterih pri prestopih, do 5. oktobra je vsak nogometaš naprodaj."

O Kramariću in Matku, ki sta začela od prve minute
"Na pripravljanih tekmah sta dokazala, da se lahko nanju resno računa, da prihajajo, ker zabijajo gole, ker si ustvarjajo priložnosti. Tudi tokrat je imel Marko dve priložnosti. Svoje sta oddelala, seveda sem želel, da bi kdo od njiju zadel, a na koncu ni."

O izvajalcih enajstmetravk (Rudi Požeg Vancaš je ni želel izvesti)
"Pogovarjali smo se, kdo se počuti sposobnega, kdo ni utrujen, in se odločili, kdo bostreljal. Le Dervišević je rekel, 'jaz bom, šefe, streljal prvi'. Rudija sem vprašal, če bo streljal, in rekel je da."

Pogovor z Oliverjem Bogatinovim o prihodnosti v Mariboru
"Prišel sem delati maksimano pošteno in zavzeto. Vem, zakaj sem prišel. Imamo cilje, ti se lahko v sezoni tudi menjajo, kot se bo to zgodilo sedaj. Videli bomo, nisem še govoril z Oliverjem, bil je na klopi, vse je bilo normalno. To je vprašanje zanj. Sam ne razmišljam o odstopu."

Morda navijači res "ne bodo jokali za Evropo", za klubskega blagajnika pa to najbrž ne drži.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta