(FOTO) Darilo za Maribor ob slovesu od leta, vendar ne v obliki točk

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
20.12.2020 20:55
Maribor na nogometnem silvestrovanju ujel (le) točko, Aluminij je v zadnjem jesenskem krogu prekinil niz porazov na sosedskih dvobojih, končalo se je z 2:2.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ni bilo ognjemeta in penine, običajnih za silvestrovanje, so pa gostje prinesli darilo. Ne za konec najbolj nenavadnega nogometnega leta, vrečko z darovi je športni direktor Aluminija Borut Arlič prinesel za obletnico velikega soseda, 60. rojstni dan NK Maribor. Na igrišču so bili Kidričani manj darežljivi. Čeprav na zadnjih 14 dvobojih proti Mariboru niso zagrabili zmage, le dvakrat pa so se izognili porazu, so na zadnjem dejanju prve lige pred zimskim premorom pogumno iskali točke.

Z dveh metrov v ... prečko!

No, najprej so morali preživeti uvodni juriš premešane enajsterice vijoličastih, v katero je trener Mauro Camoranesi uvrstil Amirja Derviševića, Jasmina Mešanovića in Andreja Kotnika. Jan Mlakar je imel po podaji Žana Kolmaniča vodstvo na nogi. Gol je bil prazen, napadalec je poskusil z dveh metrov, a zapravil nemogoče, zadel prečko. "Štartali smo fenomenalno, a smo po tej priložnosti padli," je priznal desni bočni branilec vijoličastih Denis Klinar. Drugačne reakcije pa je priložnost sprožila pri Kidričanih. "Želeli smo biti čim bolj konkretni, saj smo imeli na prejšnjih tekmah težave z začetki. Priložnost nas je prebudila," je dejal branilec Aluminija Aljaž Ploj.

Njegova ekipa je udarila iz protinapada. Akcijo Dohyuna Kima in Roka Prše je zaključil Alen Krajnc. Njegov strel je vratar Ažbe Jug ubranil, a je odbitek v mrežo pospravil David Flakus Bosilj. Pa vodstvo šumarjev ni zdržalo dolgo. Minuto kasneje je Jan Repas tresnil z 18 metrov. Močno, natančno, neubranljivo. Vezist je z evrogolom poskrbel za izenačenje. "Nogomet je zelo zanimiv. Če bi lahko ponovili izvajanje sredine, verjetno gola ne bi dobili. Izbijanje ni bilo dobro. Smo pa v prvem polčasu bili videti dobro, bili smo agresivni, nismo dovolili Mariboru, da razvije svojo igro, sami pa si ob priložnostih ustvarili še polpriložnosti," je o ekspresnem odgovoru razmišljal novi trener Aluminija Oskar Drobne.

​Uigrana akcija in vratarjev izlet

Resno protikandidaturo Repasu za najlepši gol na tekmi je oddal Prša. Ilija Martinović mu je s prekrškom pred kazenskim prostorom omogočil prosti strel, 24-letni Hrvat pa je z levico sestavil projektil, ki mu slabo postavljeni Jug ni bil kos. Drugi odgovor Maribora sicer ni bil tako hiter kot prvi, a ga ni bilo treba dolgo čakati. Denis Klinar je podal z desne strani, Rudi Požeg Vancaš pa je z glavo zadel za 2:2. Da je šlo za uigrano akcijo, v kateri so vsi stali, kjer morajo, sta po tekmi zatrdila glavna protagonista, strelec in podajalec, a ključno je bil darilo vratarja Aluminija Luke Janžekoviča, ki je odletel v prazno.

Jan Repas se je z evrogolom podpisal pod ekspresen odgovor vijoličastih na kidričevsko vodstvo. 
Igor Napast
Igor Napast

Nekaj centimetrov je zmanjkalo, da bi se strelska revija nadaljevala, Aluminijev Alen Krajnc je zatresel prečko. "Nismo prišli z belo zastavo, kar ste lahko videli na igrišču. Smo v nerodni situaciji, potrebujemo točke. Fante moramo pohvaliti za organizirano in disciplinirano predstavo – odgovornost nas je nagradila," je ocenil Drobne, ki se je na stadionu, kjer je ob prvem pohodu do naslova prvaka tresel mreže v vijoličastem dresu, prvič predstavil v vlogi trenerja.

V drugem polčasu so jesenski prvaki našli nekaj lukenj v obrambi Kidričanov, a nobene niso izkoristili. Rudi Požeg Vancaš je zgrešil po podaji Jasmina Mešanovića. "Čisto blizu sem bil, Matko se je žoge čisto malo dotaknil, a dovolj, da me je zmedla," je o najlepši priložnosti v drugem delu dejal Belokranjec. Aluminij je prekinil niz šestih porazov proti sosedom, Maribor pa je v ozimnico pospravil tri točke več od Olimpije. "Na pozitiven način smo zaključili delo zadnjih mesecev. Glede na priložnosti bi lahko tekmo dobili, a dobro je tudi tako," je izkupiček 19. kroga ocenil trener Maribora Mauro Camoranesi.

Igor Napast
Igor Napast

​Intenzivnost in (ne)izkoriščene priložnosti

Septembra je začel mandat v Ljudskem vrtu. "Intenzivnost ekipe smo želeli dobiti in smo jo. Dali smo priložnost številnim igralcem, ko so jo dobili, so pokazali, da si jo zaslužijo," je opravljeno v prvem delu sezone naštel Argentinec. So vsi izkoristili priložnost tudi na zadnjem dvoboju v letu? "Fantje so odigrali dobro, za popolnejšo oceno je manjkal še kakšen zadetek," je odgovoril. "V četrtek smo proti Muri porabili ogromno energije. Fantje, kot so Kotnik, Dervišević in Mešanović, so pokazali delavnost in pripravljenost na treningih. Zaradi tega je bilo prav, da dobijo priložnost," je še dodal, preden je nogometaše poslal na počitnice.

Te ne bodo dolge, 12. januarja bodo vijoličasti začeli s pripravami. Po tednu dni treningov v Ljudskem vrtu se bodo odpravili na osrednji del v Turčijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta