Euro 2020: Čehi šokirali nemočne Nizozemce, v četrtfinalu tudi Belgija

Miha Dajčman
27.06.2021 20:10
Danska in Češka za polfinale, v četrtfinalu po podaljšku tudi Italija, ki proti Avstriji ni bila več tako prepričljiva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nizozemci so tretjič zapored izgubili v izločilnih bojih EP, Čehi se uvrstitve med osem najboljših veselijo prvič po letu 2012. 
EPA

Češka nogometna reprezentanca je z 2:0 v Budimpešti premagala Nizozemsko, ki je imela na Madžarskem množično podporo s tribun. Evropski podprvaki iz leta 1996 se bodo za polfinale v azerbajdžanskem Bakuju pomerili z Dansko, ki je v soboto s kar 4:0 premagala Wales, evropski prvaki iz leta 1992 so se med osem najboljših reprezentanc Evrope uvrstili prvič po letu 2004.

Čehi so bili v osmini finala enakovreden nasprotnik favorizirani in zvezdnikov polni Nizozemski. V drugem polčasu je branilec Juventusa Matthijs de Ligt, eno od prvih imen oranžnih, prejel rdeči karton, številčno prednost na igrišču sta izkoristila Tomaš Holeš in Patrik Schick, ki na tem prvenstvu blesti. Češki sta zagotovila četrtfinalno vstopnico. Nazadnje so bili Čehi med osmimi najboljšimi na prvenstvu leta 2012 na Poljskem in v Ukrajini, leta 1996 pa so v finalu izgubili proti Nemčiji. Na EP 2004 so Čehi v četrtfinalu Dance premagali s 3:0.

Nizozemska je bila ena od treh reprezentanc, ki so v skupinskem delu slavile na vseh treh tekmah, dobro je unovčila prednost domačega terena in bučne podpore na stadionu v Amsterdamu. Ob selitvi na Madžarsko, kamor je odšlo tudi tisoče navijačev, odetih v oranžno, pa se varovanci Franka de Boerja niso znašli, prav nekdanjega odličnega nogometaša javnost že krivi za nov neuspeh tulipanov, ki so izgubili na zadnjih treh tekmah izločilnih bojev na evropskih prvenstvih. "Celotna tekma je bila zahtevna. Nekako se nismo mogli zoperstaviti njihovemu pritisku, nismo si ustvarili prostora," je priznal nemoč kapetan Nizozemske Georginio Wijnaldum​.

Chiesa po očetovi poti

Italijani so v soboto v Londonu po podaljšku z 2:1 premagali Avstrijo, tekmec azzurrov bo zmagovalec sinočnjega obračuna med Belgijo in Portugalsko. Avstrija se je po zmagi nad Ukrajino v zadnjem krogu predtekmovanja sploh prvič prebila v izločilne boje na Euru. Italijani so bili v skupinskem delu suvereni, dobili so vse tri tekme, proti Avstrijcem pa napredovali šele po golih v podaljšku, čeprav so vso tekmo narekovali ritem, Avstrijci pa so se branili in prežali na napake nasprotnikov.

V 95. minuti je gol za 1:0 dosegel Federico Chiesa. To mu je uspelo 25 let po očetu, ki je gol dosegel na Euru 1996. Enrico in Federico Chiesa sta tako prva oče in sin, ki sta dosegla gol na zaključnih turnirjih evropskih prvenstev. Gol za 2:0 je v 105. minuti dosegel rezervni igralec Matteo Pessina, na 2:1 pa je v 114. minuti zmanjšal zaostanek Saša Kalajdžić. V 65. minuti so sicer Avstrijci dosegli gol, Marko Arnautović je bil z glavo natančen po podaji Davida Alabe, a po pregledu posnetka zadetek zaradi prepovedanega položaja ni obveljal.

Hazard poslal domov Portugalce

Belgija je četrti četrtfinalist nogometnega evropskega prvenstva. Z minimalnim izidom 1:0 je premagala evropske prvake Portugalce. Edini gol na tekmi je v 42. minuti dosegel Thorgan Hazard. V četrtfinalu se bodo belgijski nogometaši pomerili z italijanskimi.

Danci na pragu nove pravljice?

Prvi so si mesto med osmerico najboljših zagotovili Danci. Wales so premagali s 4:0. Po velikem šoku v skupinskem delu tekmovanja, ko se je na igrišču med dvobojem proti Finski po srčnem zastoju zgrudil prvi zvezdnik Christian Eriksen, zdaj Danci žanjejo simpatije nogometne Evrope. Po porazu s Finsko so nato kljub dobri igri izgubili z Belgijo, napredovanje pa so si zagotovili z visoko zmago nad Rusijo. Proti Walesu so bili večji del dvoboja boljši tekmec.

Kljub številnim priložnostim so Danci v prvem polčasu dosegli le en gol, v 27. minuti je bil natančen Kasper Dolberg. Napadalec Nice, as iz rokava danskega selektorja, je nato zadel še v 48. minuti, v 89. in 93. minuti pa sta lepo predstavo z zadetkoma kronala Joakim Maehle in Martin Braithwaite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta