Celjani odprli tretji del sezone: kot prvi dan v šoli

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
07.05.2020 15:44

"Dobro je, da so fantje lahko na igrišču in ne tečejo po asfaltu," pravi Dušan Kosič, trener nogometašev Celja, ki so danes kot prvi (ob NK Bravu) opravili prilagojeni trening po skoraj dvomesečnem premoru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič več samostojne vadbe, grofi so na varni razdalji začeli trenirati v skupinah.
NK Celje

To ni bilo običajno dopoldne. Skoraj dvomesečno obdobje samoizolacije se je zaključilo, nogometaši Celja so včeraj opravili prvi trening po marčevski razglasitvi epidemije. "Kot prvi dan v šoli," je vrnitev na igrišče slikovito opisal trener Dušan Kosič. Nagovora ravnatelja ni bilo, tudi torte za prvošolce ne, a srečanje ni bilo zato nič manj veselo: "Razveselili smo se fantov. Vse je bilo, kot mora biti."
Vlada je odpravila nekatere omejitve za vadbo vrhunskih športnikov, a treningi nogometašev so še vedno prilagojeni. "Delali smo individualne vaje v manjših skupinah. Na dveh lokacijah smo naredili enake treninge, dva trenerja sta bila na enem igrišču, dva na drugem. Vsi so bili na voljo, tako da smo lahko vse fante obdelali. Pripomočke je bilo treba razkužiti, trenerji smo jih prinesli na igrišče, postavili poligone, po končanem treningu pa smo jih spet poškropili z razkužilom, jih pripravili za naslednji dan," je delo v skupinah opisal trener prvega slovenskega kluba, ki je po sprostitvi ukrepov začel vadbo.

Udarci z glavo prepovedani

Neposredni stiki med nogometaši še niso dovoljeni, a žoge niso več pospravljene v omarah. "Tega so se igralci najbolj razveselili. Je pa delo z žogami še omejeno. Ker ne smemo udarjati z glavo, jih držimo na tleh. Tudi žoge smo razkužili, upoštevamo vsa navodila, držimo varnostno razdaljo," je zatrdil Kosič. Ker dvoboji še niso dovoljeni, taktičnih treningov še nekaj časa ne bo. "Lahko pa dobro delamo kakšne druge stvari. Predvsem je dobro, da so fantje lahko na igrišču in ne tečejo po asfaltu ali gozdu. Zdaj so na površini, kjer je ob spremembah smeri manj nevarnosti za poškodbe kolen ali gležnjev."
Grofi niso začeli z ničle, podobno kot v drugih klubih so tudi v Celju v koronadobi vadili po individualnih programih. "Bili so videti dobro. Ko pogledaš športnika v kratkih hlačah, hitro vidiš, ali ima mišice. Niso se hecali, fantje so resni, skrbijo zase, niso več na ravni, kjer jim moraš stati za vratom, da bi dobro izgledali. Tega sem najbolj vesel, dober občutek imam. Upam si trditi, da v ekipi ni zabušantov," je svoje varovance pohvalil 49-letni strokovnjak.

Kot da se začne jutri

Dokončna odločitev, kdaj se bo nadaljevala sezona v prvi ligi, kjer ekipa iz knežjega mesta drži visoko drugo mesto, še ni znana. "Pripravljati se moramo, kot da se bo začelo jutri. Želim si, da bi se tekmovanje nadaljevalo, želim tekmovati za Evropo, se boriti z našimi ekipami. Seveda se lahko zakomplicira, a nočem pametovati, ne bi rad šel ne v eno skrajnost ne v drugo. Veseli smo, da smo lahko spet v pogonu, videli pa bomo, kakšne odločitve se bodo sprejemale na višjih instancah. Tam si želim zdravega razuma," nam je dejal Kosič. Ekstremni ukrepi bi bili po njegovem mnenju neživljenjski. "Če bodo odločili, da morajo cele ekipe za 14 dni v karanteno, ko najdejo enega okuženega, se prvenstvo ne bo moglo nadaljevati. Izvedljivo pa je, da se umakne posameznika, ki zboli, zdravi pa delajo naprej. Iluzorno je pričakovati, da se pozitiven vzorec ne bo nikjer pojavil. V Nemčiji so bili trije, ki so jih umaknili, drugi pa delajo naprej. Podobno je bilo z angino – ko je kdo zbolel, smo ga za dva ali tri tedne umaknili. Vem, da smo se spremenili, pogosto si umivamo roke, vzorni smo. Živeti v smrtnem strahu pa nima smisla," je zaključil naš sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta