(ANALIZA) Po polovici sezone v prvi ligi: Kaotičen začetek vijoličastih in derbiji, ki ne odločajo

Miha Dajčman
22.12.2020 11:57
Kaj se je dogajalo v nekoliko drugačnem jesenskem delu sezone in komu kaže najboljše za pomlad
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

​Po 19. krogih državno nogometno prvenstvo ni več tako izenačeno kot po slabi tretjini sezone, ko je po prva tri moštva na vrhu in na dnu ločilo le devet točk. Prvi Maribor ima pred zadnjo Gorico zdaj že 28 točk prednosti, velikih 15 za vijoličastimi zaostajajo aktualni prvaki iz Celja, ki so po dobri polovici sezone že odpisani v boju za naslov, od mest, ki vodijo v Evropo, pa ne zaostajajo prav veliko, polovico tega.

Tri skupine in Koper vmes

Na lestvici so se oblikovale tri skupine - v pomlad bodo v boj za naslov krenili Maribor (38 točk), Olimpija (35) in Mura (33), v sredini lestvice se bodo, kot kaže, za četrto mesto, ki še vodi v Evropo, borili Koper (30), ki še drži stik s prvo trojico, Domžale (25), Tabor (24), Celje (23) in Bravo (22), neposrednemu izpadu iz prve lige pa se bosta želela izogniti Aluminij (15) in Gorica (10).

Maribor stopnjeval formo

V drugi četrtini sezone je Mariboru uspel odličen niz, s katerim so si pred 19. krogom, ko so remizirali z Aluminijem, priigrali zajetnih pet točk prednosti. Od 27 možnih med 10. in 18. krogom so jih vijoličasti osvojili kar 24, porazila jih je le Olimpija. Prav po drugem večnem derbiju smo ugotavljali, da vijoličasti v tem letu niso zmagovali proti neposrednim tekmecem za vrh lestvice, z zmagama proti Muri in Kopru pa se je nato ta tradicija spremenila. Vijoličasti so v novo sezono krenili kaotično, po izpadu v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo je iz Ljudskega vrta odšel trener Sergej Jakirović. Mauro Camoranesi je v 3. krogu debitiral z zmago, nato vijoličasti na treh tekmah niso slavili, šele novembra so krivuljo rezultatov krepko dvignili. Vijoličasti imajo najboljši strelski izkupiček, dosegli so 38 golov, a so jih kar 23 tudi dobili, bolj luknjasto obrambo imajo le Domžale, Gorica in Aluminij.

Vrh pripada favoritoma za nov naslov in večnima tekmecema. 
Robert Balen

Srečna roka Rudonje

Čeprav je bilo znova kar nekaj pomislekov ob velikih rošadah pri Ljubljančanih, se po polovici sezone zdi, da je Mladen Rudonja Dinu Skenderju sestavil konkurenčno moštvo. Đorđe Ivanović ob Andresu Vombergarju sestavlja nevarnejši napadalni dvojec v ligi (sta drugi in tretji strelec), pomembno vlogo sta dobila tudi zadnji okrepitvi Goran Milović in Mario Kvesić. Olimpija je na večnih derbijih izgubila le dve točki, zaostanek za Mariborom gre pripisati slabšim predstavam na "malih" tekmah, v zadnjih šestih tekmah ni bila zmožna povezati dveh zmag. Olimpijo vseskozi spremljajo burna dogajanja, povezana z odhodom Milana Mandarića, v zadnji različici zgodb o novih investitorjih nastopa kar brat Skenderja.

Mura uganka za Primorce

Od Mure do Mure je trajal niz osmih tekem brez poraza Kopra, ki je dolgo držal stik z vrhom, pa čeprav sezone ni začel po pričakovanjih. Od Maribora, Olimpije in Prekmurcev so jih oddaljili porazi s črno-belimi, Mariborom in Celjem, vmes so remizirali še z Domžalami. Prav dobro oceno in četrto mesto so potrdili s skalpom Tabora v Sežani, kjer so kot edini zmagali na gostovanju. Miran Srebrenič ima najboljšega strelca lige Nardina Mulahusejnovića (9) in prvega asistenta Dareta Vršiča (6). Čeprav se je zdelo, da Mura v drugi četrtini sezone malenkost usiha, težave ji je povzročal predvsem koronavirus, še drži stik z vrhom. Ante Šimundža ob sicer najtrši obrambi (13 prejetih golov) pogreša večji prispevek napadalcev, ki je najskromnejši med ekipami zgornjega dela lestvice (24 golov).

Koper in Mura sta začinila bitko za vrh, prežita na napake. 
Igor Napast

Grofi proti neslavnemu rekordu

Še naprej večjih znakov slabosti ne kažeta Tabor in Bravo, ki sta v prvi ligi od pretekle sezone. Izguba Camoranesija se Kraševcem ni poznala, šele v zadnjem jesenskem krogu je zasedba Gorana Stankovića priznala premoč v Sežani, več točk doma je zbrala le Olimpija. Bo pa morala za resnejše spogledovanje z Evropo točke nabirati v gosteh, na osmih tekmah so vknjižili le eno. Tudi Bravo najraje igra v Šiški, kjer je osvojil 15 točk od 22. V napadu Dejan Grabić v tej sezoni nima tako dominantnih nogometašev kot v prejšnji, a je lahko miren za obstanek med elito. V tej družbi so še Domžale, ki so se po slabem uvodu in težavah s koronavirusom pobrale, in Celje, ki se bo moralo z novim trenerjem krepko potruditi, da ne bi vpisalo novega neslavnega rekorda prvakov - Domžale so v letu po velikem slavju nazadovale na peto mesto.

Igor Napast

Vrtnice se ne najdejo

Ob Celju sta večji razočaranji sezone Aluminij in Gorica. Pri teh ekipah so že menjali trenerje, kar dvakrat v Gorici. Gordan Petrić z vrtnicami sploh ni zmagal, v drugi četrtini so osvojili le dve točki. Aluminij je z naslednikom Slobodana Gruborja Oskarjem Drobnetom ta izkupiček osvojil v treh tekmah. Celjani so se z Dušanom Kosićem razšli po 19. krogu, Tabor in Maribora imata novega trenerja od tretjega, ko je Camoranesi prestopil na Štajersko. Kot njegov naslednik na Krasu Stanković za zdaj upravičuje zaupanje.

Igor Napast

Maribor mojster preobratov

Doslej se je enajstkrat zgodilo, da je ob koncu sezone pokal dvignila ekipa, ki ni prezimila na prvem mestu, sedemkrat je preobrat zrežiral Maribor. Rek - vijolice cvetijo spomladi - ni iz trte izvit. Med sezonama 1996/97 in 2002/03 so osvojili sedem naslovov prvaka, a le enkrat silvestrovali na vrhu. Podobno so storili pred petimi leti, ko so preskočili Domžale. Zaostanek za jesenskim prvakom v prednost sta spremenili še Gorica in Olimpija takoj po osamosvojitvi, ko je tri točke zaostanka za Mariborom spremenila v sedem točk naskoka. V sezoni 2017/18 so na prvem mestu prezimili Mariborčani, na koncu je po drami v zadnjem krogu slavila Olimpija. Letos pa je Celje do vrha prilezlo šele ob koncu, v pomlad so kot vodilni krenili zmaji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta