(VIDEO) Tiborju Šimonki še drugi mandat na čelu Gospodarske zbornice Slovenije, tokrat štiriletni

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.05.2023 17:31

"To ni moja zmaga, je zmaga vseh sodelavcev po regijah, združenjih. Vlade se spreminjajo. Svet okoli nas se spreminja. GZS ostaja", je še povedal Šimonka po izvolitvi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tibor Šimonka bo še prihodnja štiri leta predsedoval Gospodarski zbornici Slovenije. 
Robert Balen

Člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji konstitutivni seji z 61 od 94 oddanih glasov za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje ponovno izvolili Tiborja Šimonko. V svoji predstavitvi je izpostavil, da vidi stabilno GZS kot poroka za stabilnost gospodarstva. "Vlade se spreminjajo. Svet okoli nas se spreminja. GZS ostaja." Zbornica mora biti po njegovih besedah "strokovna, konsistentna in načelna, ne populistična," vladi pa nastavljati ogledalo. Zagovarja dialog, a na enakopravni ravni. Spomnimo, da je bil njegov izzivalec Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in Sandoza. 

Gospodarstvo po besedah Šimonke potrebuje stabilne in predvidljive pogoje za doseganje rezultatov. Zadnji dve leti je GZS pogosto gasila požare, hkrati pa delovala razvojno. Prenovila je strateške cilje Slovenije in si do leta 2030 zadala doseči: 95 milijard evrov izvoza, produktivnost dela v višini 88.000 evrov, 3.200 evrov povprečne bruto plače. Prvič so bili postavljeni tudi nefinančni cilji – dvig snovne produktivnosti, napredek na lestvici DESI ter znižanje uvozne energetske odvisnosti. Večino teh ciljev je ponotranjila tudi vlada. Nedavno podpisano zavezništvo med gospodarstvom, vlado in znanostjo vidi kot tak primer. Poudaril je, da bo zagovarjal iste cilje tudi v svojem naslednjem mandatu in dodal, da lahko Slovenija te strateške cilje doseže le z močno, stabilno gospodarsko zbornico, ki bo odigrala pomembno, na nekaterih področjih vodilno vlogo.

V svojem govoru je izpostavil tudi pomen 700 tisoč zaposlenih v gospodarstvu, da bi to bilo močnejše, vidnejše, bolj slišano. "S pomočjo njih kot ambasadorjev gospodarstva bomo lažje dosegli cilje GZS, posledično pa tudi cilje Slovenije," je še dodal.

Po izvolitvi se je predsednik GZS, ki je bil izvoljen za štiriletni mandat, zahvalil za podporo in zaupanje. Dejal je, da to šteje kot zelo veliko odgovornost predvsem v teh turbulentnih časih. "To ni moja zmaga, je zmaga vseh sodelavcev po regijah, združenjih, skupnih naloga …," je še dodal. Šimonki začne teči novi mandat 29. maja, za novega predsednika Skupščine GZS je bil izvoljen Hugo Bosio (Celesta), člani nadzornega odbora GZS pa bodo Janez Bijol iz podjetja Bijol, David Bratož (Krka), Marko Cvetko (Cinkarna Celje), Danica Kos (Audit & CO) in Matjaž Čemažar (Domel Holding).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta