(VIDEO) Ekipa podjetja Reeba XR s svojo platformo omogoča, da se dogodkov udeležimo kar izza zaslona

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
28.11.2022 06:00

Za izvedbo virtualnih predstavitev, virtualnih galerij, virtualnih in tudi hibridnih dogodkov ter še česa je mogoče uporabiti platformo podjetja Reeba XR, ki išče svoj položaj na trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so si v podjetju Reeba XR zamislili virtualno prizorišče MetaCOP27, ki je plod slovenskega znanja in medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerskih podjetij Reeba in Distriverse in je bil sploh prvi COP-dogodek v metaverzumu.
Arhiv Reeba Xr

V egiptovskem Šarm el Šejku, na prizorišču MetaCOP27, se znajdemo kar naenkrat ob obisku ljubljanske pisarne mladega podjetja Reeba XR, ki je najbolj prepričalo komisijo Večerovega pospeševalniškega projekta Moje podjetje = Moj uspeh, v okviru katerega ekipo čaka mentorska pomoč partnerjev projekta. Naše potovanje je seveda virtualno, v metaverzumu, kar je okolje, v katerem deluje 3D-virtualna platforma, ki jo je šestčlanska ekipa razvila sama. In virtualni paviljon na letošnji konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah COP27 še zdaleč ni edino okolje, s katerim virtualni resničnosti predana ekipa obiskovalcu v digitalnem okolju pričara realistično izkušnjo.

Virtualni resničnosti predano ekipo sestavljajo (od leve) Katarina Sočan, Jakob Sočan, Borut Sočan (preko video povezave), Maja Jenko in Luka Gomezel.
Anja Cej

Za izvedbo virtualnih predstavitev, virtualnih galerij, virtualnih in tudi hibridnih dogodkov ter še česa je mogoče uporabiti platformo Reebe XR, ideja je, da bo ta čim bolj kakovostna, pove Jakob Sočan, izvršni direktor podjetja. "Več ko bomo imeli projektov, bolje jo bomo nadgradili in boljšo generično platformo bomo ustvarili," je prepričan Luka Gomezel, 3D-oblikovalec v ekipi. "Vsaka nova naloga nekaj doprinese k naši aplikaciji," je prepričana arhitekta v ekipi Maja Jenko, ki razkrije tudi, da je paviljon, po katerem se virtualno sprehajamo, plod njihove lastne zamisli in ni odraz dejanskega stanja.

Tudi srečamo se v virtualnem okolju

Pa okolje sploh ni vse, kar je mogoče videti ob "obisku". Tudi druge prijavljene uporabnike lahko "srečamo" v tem digitalnem okolju, ki naj bi v prihodnosti postalo uporabno tudi za prireditve in sejemske dogodke. "Na dolgi rok želimo predvsem izboljšati sistem avatarjev in interaktivnih točk, ki jih lahko doživijo obiskovalci, ponujali bomo prenose v živo znotraj virtualnega okolja, ideja je, da bodo uporabniki lahko kar znotraj 3D-okolja sami spreminjali predmete," o dodani vrednosti, ki so predvsem tridimenzionalni predmeti in dejstvo, da platforma deluje kar preko spletnega brskalnika, pove Jakob Sočan.

Z izboljšano možnostjo predstavitve artiklov želi ekipa ponuditi predvsem izboljšano prodajno izkušnjo, saj je za naročnika že izdelala virtualni prodajni salon stavbnega pohištva. Podjetje namreč nima lastnega prodajnega salona, zato pa lahko prav vsakega potencialnega kupca povabi v svoj virtualni salon, kjer lahko pokaže celoten nabor svojih izdelkov, vključno z barvnimi različicami in njihovimi funkcionalnostmi. "Predvsem pa lahko s platformo poustvarimo tudi dogodke ali prizorišča, ki so nekoč že bili, pa jih zdaj ni več," pojasni Maja Jenko. Tudi globalni natečaj za 30 umetniških slik so že vzpostavili v virtualnem okolju, "dodali bomo tudi možnost nakupa z NFT-ji," pojasni Jakob Sočan.

Egiptovska ministrica uživa v virtualni galeriji na COP27, ki so jo v Reeba XR pripravili za DigitalArt4Climate.
Arhiv Reeba Xr

Tehnični direktor podjetja Borut Sočan pa po izkušnji z MetaCOP27, ki je plod slovenskega znanja in medsebojnega sodelovanja Tehnološkega parka Ljubljana in partnerskih podjetij Reeba in Distriverse, nastal je ob podpori Spirita, javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, in je bil sploh prvi COP-dogodek v metaverzumu, izraža predvsem ambicije za nadaljnje izvedbe teh dogodkov. "Je zanimiv projekt, saj je mednaroden, predvsem pa se nihče doslej tega še ni domislil. In nekateri obiskovalci lahko dogodek doživijo brez tega, da bi morali potovati z letali, avtomobili ...," izpostavi Maja Jenko in spomni, da smo Slovenci pionirji na področju metaverzuma, NFT-jev, torej nezamenljivih žetonov in tudi tehnologije veriženja blokov (blockchain).

Veliko tržnih priložnosti je treba še raziskati

"Želimo biti prisotni v metaverzumu, predvsem pa tridimenzionalne spletne strani veliko bolj pritegnejo kot dvodimenzionalne, v dogodke, otvoritve, vodene oglede želimo vključiti avatarje, ki bodo kar najbolj realistični, in zavedamo se, da bodo podjetja imela vedno več vsebin v 3D, kar je prednost pred 360-stopinjskimi foto studii, ki niso tako močni na programskem delu," pojasni Jakob Sočan.

Virtualno prizorišče DigitalArt4Climate
Arhiv Reeba Xr

Obdobje korone je dalo zagon njihovi dejavnosti, v tem času so tudi uresničili idejo, ki se je sicer porodila pred tem obdobjem, njihova osredotočenost pa je na poslovno rabo, skušali pa bi se izogniti igričarstvu. Podjetje je letos konec septembra na konferenci World Future Verse na Bledu postalo tudi del novoustanovljene zveze World Metavrese Council. Predvsem marketing želi okrepiti ekipa, da bo zanje in za njihovo platformo izvedelo čim več ljudi, veliko pa je tudi še možnosti za implementacijo njihove platforme, ki jih po besedah vodje projektov Katarine Sočan sploh še niso raziskali. Novo priložnost bi lahko ponudila razvoj interneta web3, tudi zato svoje priložnosti vidijo v tujini. "Prvi projekt smo prodali v Bruselj," ponosno pove Maja Jenko. A zdaj je treba v čim širšem kontekstu preveriti trg, "izmeriti" interes za aplikacijo platforme v različnih segmentih, da se bodo lahko usmerili in okrepili razvoj za posamezne panoge, kjer bo zanimanja največ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta