MOJ USPEH

Lestvica najbogatejših: Vsaj 20 milijonov evrov ima že 200 Slovencev. Kdo so novi bogataši in koliko je povratnikov?

Srečko Klapš Srečko Klapš
24.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največji skok, na četrto mesto, je letos uspel Boštjanu Bandlju (desno) s podjetjem za trgovanje z emisijskimi kuponi Belektron. Kriptomilijonar Damian Merlak (levo) ga gleda komaj v hrbet.
Slavica Pičerko Peklar

Analitiki revije Finance Manager so izračunali, da je stoterica najbogatejših Slovencev v letu dni povečala svoje premoženje za 15 odstotkov in sicer za dobro milijardo evrov, in je tako z 8,1 milijarde najbogatejša doslej. "Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih. Večina premoženja se napaja iz visokih lani doseženih dobičkov, ki so glede na lanske izjave in napovedi presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli. Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže," meni novinar Financ Jure Ugovšek. Dodaja, da se je meja za vstop na lestvico posledično z lanskih 27,7 milijona povišala na 33,3 milijona evrov. Ob tem, da so med analiziranjem premoženja našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, višjim od 20 milijonov evrov.

Boštjan Bandelj potrojil vrednost premoženja

Na vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodijo ločeno. Po zadnjih dostopnih podatkih sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, zato si vsak s po 345 milijoni evrov prvo mesto delita. Na tretjem mestu je z okroglimi 300 milijoni evrov družina Šešok. Največji skok, in to na četrto mesto z 295 milijoni evrov, je letos uspel Boštjanu Bandlju s podjetjem za trgovanje z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril 77,8 milijona evrov čistega dobička.

Joc Pečečnik na dobrodelnem hokejskem turnirju Anžeta Kopitarja.
Robert Balen

Z 266 milijoni evrov je na petem mestu družina Lah. Šesta sta Dari in Vesna Južna z 227 milijoni evrov. Na sedmem mestu je z 218 milijoni evrov pretežno iz kupnin prodanih podjetij Joc Pečečnik, osmi je kriptomilijonar Damian Merlak (212 milijonov evrov), ki veliko vlaga v turistični sektor in zeleni prehod. Deveti je Marko Pistotnik, čigar premoženje, vrednoteno na 210 milijonov evrov, izhaja iz prodaje Outfita7. Deseterico zaključujeta s skoraj prepolovljenim premoženjem, a še vedno ocenjenim na 205 milijonov evrov, Sandi in Livija Češko.

Dragić, Dončić in Kopitar skupaj težki 163 milijonov evrov

Na lestvico so znova uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je po naši oceni povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Goran Dragić
Sašo Bizjak

​Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca, dvanajst je povratnikov, kar je manj kot v preteklih dveh letih, ko so bili v tem pogledu doseženi rekordi. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev tega rezultata, zaradi česar je Kukman uvrščen na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov. Na njej sta prvič tudi lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Finance Manager njuno podjetje vrednotijo na 39,6 milijona evrov.

Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, iz leta v leto pa je več takšnih, ki se na lestvico uvrščajo s kupninami. Tem so se letos pridružili že omenjeni Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?