zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

TAB Mežica: Po rekordih padec, a dividende bodo še visoke

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
27.07.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz Žerjava bodo predvidoma letos jeseni na Prevalje prestavili sedanjo proizvodnjo sestavljanja celic v module in nadalje v končne izdelke, baterije.  
Tadej Regent

Veliko pričakovanj je še nadalje uprtih v enega glavnih gospodarskih akterjev - izvoznikov in zaposlovalcev koroške regije, Tovarno akumulatorskih baterij - TAB Mežica, ki je ob aktualni proizvodnji svinčenih akumulatorskih baterij napovedala še proizvodnjo litij-ionskih baterij na Koroškem v sodelovanju s kitajskim poslovnim partnerjem Haidi.

Čeprav je načrtovana vzpostavitev proizvodnje litij-ionskih celic TAB Mežica na Prevaljah še vedno v zamiku oziroma ostaja "na čakanju", pa po drugi strani aktivnosti sestavljanja celic v module in nadaljnje končne baterije po pojasnilih direktorja in solastnika TAB Mežica Bogomirja Aupriha tečejo "s pozitivno paro naprej". Tako načrtujejo, da bodo jeseni vzpostavili proizvodnjo na Prevaljah (kjer so, kot je znano, kupili Lekovo proizvodno halo) in ob povečanem obsegu, če bodo dobili vsa obljubljena naročila, predvidoma zaposlili 60 delavcev. Kot pojasnjuje Auprih, je v nadaljnjih načrtih prihodnjega leta jeseni po montaži prve avtomatske linije za sestavo modulov v načrtu dodatnih 40 zaposlitev - ob predpostavki, da bodo posli stekli. Kot smo v preteklosti poročali, se je TAB sprva že zagotovljeni okoli desetmilijonski subvenciji države ob negotovosti in zamikih konec lanskega leta odločil odpovedati.

Lekova nova hala, v kateri bo TAB Mežica sestavljal litij-ionske celice.
Petra Lesjak Tušek

Enotirni sistem se uveljavlja, kdo bo v upravnem odboru

TAB Mežica pa je ravno te dni objavil sklic redne letne skupščine, ki bo ustaljeno konec avgusta (tokrat 30. avgusta). Čisti dobiček TAB v letu 2021 znaša 16,5 milijona evrov, bilančni dobiček pa 26,8 milijona evrov; iz tega bodo razporejali tudi dividende delničarjem. Višina dividend tudi tokrat ne bo skromna - predlog za skupščino je 40 evrov bruto na delnico. To pomeni, da bodo med delničarje razdelili okoli 10,3 milijona evrov, izplačila delničarjem načrtujejo v oktobru. Lanske dividende so bile sicer višje, in sicer 60 evrov bruto na delnico, kar je bilo drugo najvišje izplačilo v zadnjih letih v TAB. Najvišje doslej je znašalo 90 evrov bruto na delnico. Na skupščini bodo, kot so začrtali lani s sklepom o prehodu na enotirni sistem upravljanja, imenovali člane upravnega odbora - predlagani so predstavniki delničarjev Bogomir Auprih, Sašo Pačnik in Marko Žnidaršič. Zadnji avgustovski dan bo tako prenehal mandat vsem sedanjim članom nadzornega sveta, četrti član novega upravnega odbora pa bo predstavnik delavcev, ki ga bo izvolil svet delavcev družbe - s tem se bo seznanila skupščina.

Bogomir Auprih: "Močno dvomimo, da je evropskim politikom jasno, kam peljejo evropsko gospodarstvo s svojo trmasto kvazinačelnostjo."

Čeprav se na podlagi številk, pripravljenih za skupščino, poslovanje, četudi ne najboljše doslej, še vedno kaže kot zelo uspešno, pa direktor opozarja, da so tržne razmere letos zelo slabe, zaostrene. "Makroekonomska nestabilnost, velika tečajna nihanja, vojna v Ukrajini in s tem povezane težave v logistiki, nore cene energije (elektrike in plina) in tako dalje za nas ne pomenijo nič dobrega," pravi Auprih, ki je kritičen do politike. "Močno dvomimo, da je evropskim politikom jasno, kam peljejo evropsko gospodarstvo s svojo trmasto kvazinačelnostjo: dobesedno v (vsaj gospodarski) poraz proti Ameriki, Aziji, Turčiji in še komu. Si lahko to privoščimo? Če se ne bo hitro kaj spremenilo, se naslednje leto, pri ceni okrog 350 evrov/MWh ali več za elektriko, ne bomo mogli več o čem pogovarjati. In od kod se bo potem vzelo za 'igranje' pametnih politikov, ko sedanjega obsega gospodarstva v veliki meri ne bo več? Zeleni prehod in sanje o mega sončnih elektrarnah pa tako ali tako potrebujejo precej več časa, kot nerealno napovedujejo ti isti."

Pod črto: Upad, močnejši od pričakovanj

Zaradi vseh omenjenih faktorjev je za TAB Mežica leto 2022 posledično najslabše v zadnjih 20 letih. Soočajo se z izrazitim upadom naročil za industrijske baterije (letos imajo prvič v zgodovini zato tri tedne kolektivni poletni dopust, prej vedno dva tedna) in še večjim za startne baterije, kjer se je, kot razlaga direktor, poklopilo kar nekaj negativnih vplivov, od upada izvoza v vzhodno Evropo in upada evropskega trga startnih baterij zaradi covid razmer na sploh. Lanskim rekordnim rezultatom je torej sledil precejšen upad, ki so ga sicer pričakovali, a vendar ne tako izrazitega. "Pod črto: vse našteto za nas pomeni, da smo v polletju leta 2022 dosegli samo 40 odstotkov dobička, doseženega v letu 2021, ki pa že tudi ni bil kaj posebnega oziroma je bil slab glede na prejšnja leta," sklene Auprih.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?