Si predstavljate, da vam nikoli več ne bi bilo treba polniti svojega mobilnika?

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.02.2024 13:18

Kitajski startup je predstavil jedrsko baterijo, za katero trdijo, da lahko 50 let proizvaja elektriko brez potrebe po polnjenju ali vzdrževanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajska bi lahko z novo energetsko inovacijo pridobila vodilno prednost na tem področju.
Betavolt

Si predstavljate, da vam nikoli več ne bi bilo treba polniti svojega mobilnika, saj bi bila vanj vgrajena baterija, ki bi ga poganjala njegovo celotno življenjsko dobo? Ali drone, ki bi lahko na nebu ostali večno? 

Družba Betavolt s sedežem v Pekingu trdi, da je njena jedrska baterija prva na svetu, s katero so uresničili miniaturizacijo atomske energije. V modul, manjši od kovanca, so uspeli stlačiti izotope niklja-63, za baterijo, ki naj bi elektriko proizvajala 50 let, ne da bi jo bilo treba v tem času napolniti, pa je kitajski proizvajalec povedal, da je že v fazi pilotnega testiranja. Množično jo bodo proizvajali za komercialno uporabo v telefonih in brezpilotnih letalnikih - dronih.

"Baterije z atomsko energijo Betavolt lahko zadovoljijo potrebe po dolgotrajni oskrbi z električno energijo v več scenarijih. Uporabne so v povezavi z vesoljsko opremo, opremo z umetno inteligenco, pri medicinski opremi, v mikroprocesorjih, z naprednimi senzorji, v majhnih brezpilotnih letalnikih in mikro robotih," je podjetje navedlo v sporočilu za javnost po pisanju tujih medijev.

Kitajska bi lahko z novo energetsko inovacijo pridobila vodilno prednost na tem področju, prizadevanje za miniaturizacijo in komercializacijo jedrskih baterij pa je del 14. petletnega načrta države, ki je namenjen krepitvi gospodarstva med letoma 2021 in 2025. Sicer tudi druge raziskovalne ustanove v ZDA in po Evropi delajo za razvoj jedrskih baterij.

Trenutna baterija Betavolta meri 15 x 15 x 5 milimetrov, ustvarja pa 100 mikro vatov moči in napetost 3 V. Proizvajalec načrtuje, da bo že do leta 2025 razvil baterijo z enim vatom moči. Baterija deluje tako, da energijo, ki jo sproščajo razpadajoči izotopi, pretvarja v električno energijo. Betavolt trdi, da lahko njihova jedrska baterija deluje pri temperaturah od -60 do 120 stopinj Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta