Pomanjkanje čipov: Bosch bo investiral v razširitev proizvodnje polprevodnikov v Reutlingenu

Gr.G.
27.02.2022 13:56

Za nove proizvodne zmogljivosti nameravajo investirati več kot 250 milijonov evrov, poleg 400 milijonov evrov kapitalskih izdatkov, ki so že predvideni za širitev svetovne proizvodnje polprevodnikov leta 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bosch

Podjetje Bosch načrtuje dodatno razširiti svojo proizvodnjo polprevodnikov v Reutlingenu, vzrok je svetovno pomanjkanje čipov. Več kot četrt milijarde evrov nameravajo vložiti v ustvarjanje novih proizvodnih prostorov in potrebnih čistih prostorov do leta 2025, s tem, so prepričani, bodo lahko zadovoljili naraščajoče povpraševanje po čipih, ki se uporabljajo v aplikacijah za mobilnost in internet stvari.

"Ta nova naložba ne bo le okrepila našega konkurenčnega položaja, ampak bo koristila tudi našim strankam in pomagala v boju proti krizi v dobavni verigi polprevodnikov," pravi Stefan Hartung, predsednik upravnega odbora družbe Robert Bosch GmbH. Z gradnjo novega prizidka v Reutlingenu bodo ustvarili dodatnih 3.600 kvadratnih metrov prostora, od leta 2025 pa bodo na tem novem proizvodnem območju proizvajali polprevodnike na podlagi tehnologije, ki so jo že vzpostavili v tej tovarni. Širijo tudi obstoječi objekt za oskrbo z električno energijo, zgradili bodo še dodatno zgradbo za sisteme oskrbe z mediji, ki bodo služili tako novim kot obstoječim proizvodnim območjem.

Bosch

Oktobra 2021 je Bosch napovedal, da bo samo v letu 2022 porabil več kot 400 milijonov evrov za širitev svojih operacij v Dresdnu in Reutlingenu v Nemčiji ter v Penangu v Maleziji. Od tega zneska je približno 50 milijonov evrov namenjenih obratu v Reutlingenu. Poleg tega so objavili tudi načrte za skupno naložbo 150 milijonov evrov v ustvarjanje dodatnih čistih prostorov v obstoječih stavbah v objektu Reutlingen v obdobju od 2021 do 2023. Skupno naj bi se čisti prostori v Reutlingenu s približno 35.000 kvadratnih metrov povečali na več kot 44.000 kvadratnih metrov do konca leta 2025. 

Tovarna v Reutlingenu uporablja 150- in 200-milimetrsko tehnologijo, medtem ko tovarna v Dresdnu izdeluje čipe s 300-milimetrsko tehnologijo. "Metode umetne inteligence v kombinaciji s povezljivostjo so nam pomagale doseči nenehno, podatkovno vodeno izboljšanje v proizvodnji, s čimer lahko izdelujemo vse boljše in boljše čipe," pravi Markus Heyn, član upravnega odbora in predsednik poslovnega sektorja Mobility Solutions. To vključuje razvoj programske opreme, ki omogoča avtomatsko razvrščanje napak, umetno inteligenco pa uporabljajo tudi za izboljšanje pretoka materialov. 

Naraščajoče povpraševanje po polprevodnikih

Bosch razvija in proizvaja polprevodnike že več kot 60 let, od tega več kot 50 let v Reutlingenu – tako za avtomobilske aplikacije kot za trg zabavne elektronike. Polprevodniške komponente, ki jih proizvaja Bosch, vključujejo integrirana vezja za uporabo (ASICs), mikroelektromehanske sisteme (senzorji MEMS) in močnostne polprevodnike. Nadaljnja širitev lokacije v Reutlingenu bo služila predvsem naraščajočemu povpraševanju po MEMS v avtomobilskem in potrošniškem sektorju ter po močnostnih polprevodnikih iz silicijevega karbida. Ukrepi za dosego tega cilja vključujejo razvoj in proizvodnjo čipov iz silicijevega karbida, ki jih proizvajajo od decembra 2021. Čipi iz tega inovativnega materiala igrajo vse pomembnejšo vlogo pri elektromobilnosti, Bosch pa je po lastnih navedbah trenutno edini avtomobilski dobavitelj na svetu, ki proizvaja močnostne polprevodnike iz silicijevega karbida. 

Tovarna v Reutlingenu trenutno zaposluje okoli 8.000 sodelavcev. Delujejo na področju razvoja in proizvodnje polprevodnikov in elektronskih krmilnih enot, v administraciji in v diviziji eBike Systems.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta