zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Plače so zaostajale za cenami in so realno padle

Darja Kocbek Darja Kocbek
11.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cene na drobno so lani na mesečni ravni rasle med 5,4 odstotka in 11 odstotki.
Reuters

Rastoče plače pozitivno vplivajo na povpraševanje, je po redni seji sveta guvernerjev Evropske centralne banke (ECB) dejala njena predsednica Christine Lagarde. Ker so inflacijski pritiski tudi prek pritiskov na rast plač pljusknili na druga področja, je po njenih besedah osnovna inflacija še vedno na "zgodovinsko visokih ravneh". V Sloveniji je bila po podatkih državnega statističnega urada povprečna bruto plača za november 2244,35 evra, kar je nominalno za 10,9 odstotka, realno pa za 9,9 odstotka več od plače za oktober. Tolikšno zvišanje je bilo predvsem posledica višjih izrednih izplačil.

Povprečni bruto znesek izrednega izplačila je znašal 928,90 evra in je bil za 16,6 odstotka višji kot pri izplačilu plače za november v letu 2021. Glavni ekonomist pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Bojan Ivanc nam je pojasnil, da izredna izplačila pomenijo izplačilo 13. plače, božičnice ali plače iz naslova uspešnosti poslovanja. Med izredna izplačila sodi vse tisto, kar ni del redne mesečne plače. Izredna izplačila se v povprečju izplačujejo vsak mesec (ne pri vseh zaposlenih) in povprečna višina teh je znašala v zadnjih dvanajstih znanih mesecih 565 evrov.

Kje so visoka izredna izplačila

Nadpovprečna izredna izplačila podjetja po Ivančevih besedah običajno izplačujejo v mesecih med novembrom tekočega in aprilom naslednjega leta in znašajo v povprečju okoli 900 evrov na mesec. Izredna izplačila so najpogostejša v energetiki, predvsem zaradi izplačil nagrade pri zaposlenih s posebno naravo dela (trgovci z energenti). Visoka je še v informacijsko-komunikacijskih dejavnostih (IKT) in finančnih dejavnostih, manj pa je pogosta v sektorju država. "Bistvo teh izplačil je, da zelo vplivajo na zavzetost zaposlenih pri delu, kar povratno vpliva na prihodnje gibanje produktivnosti oziroma učinkovitosti dela konkretnih zaposlenih," razlaga Ivanc.

Maks Tajnikar: "Plače so v tržnem sektorju rasle bolj enakomerno kot v javnem sektorju."
Robert Balen

Po podatkih statističnega urada je izredno izplačilo s plačo za november 2022 prejelo 23,4 odstotka vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo (ali za 1,5 odstotne točke manj kot pri izplačilu plače za november 2021). Bojan Ivanc pojasnjuje, da delež zaposlenih, ki prejmejo izredno izplačilo, meri le pojavnost teh prejemkov pri osebah, ki so zaposlene pri pravnih osebah. To predstavlja 84 odstotkov vseh delovno aktivnih, kar pomeni, da tudi drugi delovno aktivni prejmejo izredno izplačilo, vendar tega konkretna statistika ne izmeri.

Prav tako ta statistika ne upošteva izrednih izplačil pri sektorjih, kjer je vsebinska narava izrednih izplačil določena drugače. "Simboličen padec deleža zaposlenih oseb, ki so prejele izredno izplačilo, samo po sebi ne pomeni veliko. Poslovno leto 2022 je bilo v povprečju dobro za pretežno število družb in temu je sledila tudi rast povprečnega izplačila v obdobju enega leta, ki je bilo višje za 132 evrov," nam je povedal Bojan Ivanc.

Zima in pomlad stavk

Profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Maks Tajnikar ugotavlja, da je bilo leto 2022 za vse zaposlene težko, saj so plače zaostajale za cenami in so zato realno padale. "Tako ni težko razumeti, da v javnem sektorju vse skupine zahtevajo popravke plač in da bosta letošnja pozna zima ter tudi pomlad čas stavk, ker ti popravki plač niso usklajeni in spodbujajo tekmo za višje plače," pravi profesor. Plače so v tržnem sektorju po Tajnikarjevih besedah rasle bolj enakomerno kot v javnem sektorju, a v obeh delih gospodarstva so bili zaposleni izpostavljeni visoki rasti cen na drobno, ki je prizadela vse zaposlene ne glede na sektor.

Bojan Ivanc: "Poslovno leto 2022 je bilo v povprečju dobro za pretežno število družb in temu je sledila tudi rast povprečnega izplačila v obdobju enega leta."
Robert Balen

Cene na drobno so lani na mesečni ravni rasle med 5,4 odstotka in 11 odstotki. "Če se javni sektor prebuja šele v teh tednih, pa so se plače v tržnem sektorju popravljale skozi celo lansko leto. Izplačila božičnic in 13. plač so namreč znak tega prilagajanja plač v tržnem sektorju," pravi Tajnikar.

Da je tako prilagajanje nastalo, pa sta po njegovih besedah ključna dva dejavnika. Prvi so cene proizvodov pri proizvajalcih, ki so rasle hitreje kot cene na drobno. Cene proizvodov pri proizvajalcih so lani na mesečni ravni rasle med 16,5 in 22,2 odstotka. "Skratka podjetja so imela denar, da so povečevale plače zaposlenih in izplačevala božičnice ter 13. plače, ki so jih vsak mesec načenjale cene na drobno," pojasnjuje profesor.

S polno zaposlenostjo

Drugi dejavnik pa je, da je Slovenija dočakala konec leta s praktično polno zaposlenostjo. Anketna brezposelnost naj bi bila v letu 2022 4,2 odstotka, 70 odstotkov novozaposlenih so tujci. V takih razmerah pa imajo na trgu dela močnejšo vlogo zaposleni (in ne brezposelni), saj se v podjetjih bojijo izgubiti delovno silo. "Božičnice in 13. plače so torej vaba, da zaposleni ne iščejo druge, bolje plačane zaposlitve, še posebno, če vidijo, da v podjetjih rastejo tudi dobički," pravi Maks Tajnikar.

Seveda take razmere niso v vseh gospodarskih dejavnostih. So sektorji in podjetja, ki se niso izkopali iz krize, povzročene s pandemijo, in so bolj prizadeti z ukrajinsko vojno. Tam božičnic in 13. plač ni bilo, so se pa jih bolj veselili v sektorjih in podjetjih, ki te krize niso občutili v taki meri ali pa so z njo celo profitirali. Zato je plačno veselje užival manjši delež zaposlenih, ugotavlja Maks Tajnikar.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?