Pipistrel izdelal sto električnih letal Velis Electro. FAA izdala dovoljenje za šolanje pilotov v ZDA

Gregor Grosman Gregor Grosman
29.04.2024 14:40

Stoti izdelani Velis Electro, ki ga je leta 2020 prva certificirala EASA, bo v Nemčiji upravljalo podjetje Green Aviation Hub, sicer pa je ta tip letala po podatkih proizvajalca v uporabi že v več kot 30 državah po svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S Pipistrel Velis Electro se lahko po novem šolajo tudi piloti v ZDA.
Pipistrel

Pipistrel, ki je od leta 2022 del ameriške korporacije Textron, objavil pomemben mejnik - dokončali so proizvodnjo stotega letala Velis Electro, prvega certificiranega električnega letala na svetu. Velis Electro serijske številke 100 so dobavili stranki Green Aerolease, francoskemu trajnostnemu podjetju za najem letal, ki si, kot so sporočili pri Pipistrelu, prizadeva s svojo storitvijo najema na ključ pospešiti okoljski prehod letalske industrije po vsej Evropi. "Neprimerljivo učinkovitost in povezljivost, ki ju ponuja letalstvo, je mogoče uresničiti bolj tiho in trajnostno z letali, kot je Velis Electro," je dejal Charles Cabillic, ustanovitelj družbe Green Aerolease.

(FOTO in VIDEO) Obisk Pipistrelove tovarne: Ameriški lastnik povečal proizvodnjo, koliko letal izdelajo letno?

"Letalo Velis Electro je pionirsko na poti k bolj trajnostnim rešitvam letenja in začetek uporabe letala S/N 100 je pomemben dosežek," je dejal Gabriel Massey, predsednik in generalni direktor podjetja Pipistrel. "To letalo, ki temelji na več kot 15-letnem strokovnem znanju na področju električnega letenja, predstavlja okolju prijaznejšo možnost za letalske šole z neprekosljivo stroškovno učinkovitostjo."

Pipistrelu prvi tipski certifikat EASA za električno letalo na svetu

Stoti izdelani Velis Electro, ki ga je leta 2020 certificirala Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA), nato pa še številne druge regulativne agencije, bo v Nemčiji upravljalo podjetje Green Aviation Hub. Ta tip letala je po podatkih proizvajalca v uporabi že v več kot 30 državah po vsem svetu, dobra novica pa je prišla tudi iz ZDA. Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) je namreč Pipistrelovemu Velis Electro odobrila izjemo glede plovnosti za lahka športna letala, s tem pa v Združenih državah Amerike omogočila usposabljanje za letenje s tem električnim letalom. 

Prilagajanje na spremembe je skrivnost za uspeh v evropski prometni revoluciji

Kriya Shortt, predsednik in izvršni direktor Textronovega segmenta eAviation, je ob tem povedal, da se lahko s to izjemo bistveno zmanjša stroškovna ovira osnovnega letalskega usposabljanja. Da je letalo tiho, saj povzroča hrup 60 decibelov, cenovno ugodno in uporabniku prijazno, menijo pri Pipistrelu in v Velis Electro vidijo idealno rešitev za šolanje letenja z ničelnimi emisijami ogljika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta