Kljub krizi podjetja nagrajujejo zaposlene: Letošnje božičnice od 240 pa vse do 2000 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V dravograjski družbi Monter bodo pred božičem izplačali še trinajsto plačo. Vsak zaposleni bo prejel svojo povprečno plačo, to je okrog 1850 evrov.
Jasmina Detela

Konec leta zaposleni v podjetjih in gospodarskih družbah pričakujejo tudi nagrado za dobro opravljeno delo, ki je prispevalo k uspešnemu poslovanju, ki jo v glavnem razumejo kot božičnico. Gre za različne možnosti nagrajevanja, od trinajste plače, nagrade za uspešnost do letne nagrade. Lani je eno od oblik nagrade za poslovno uspešnost po podatkih finančne uprave izplačalo 13.244 podjetij. Povprečna izplačana nagrada je bila za dobrih šest odstotkov višja kot v letu 2020 in je znašala 1024 evrov.

In kako bo letos? Za zdaj še veljajo spremembe zakona o dohodnini, ki jih je uveljavila Janševa vlada in po katerih ni treba plačati dohodnine na nagrado za poslovno uspešnost v višini 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji, ki je znašala 1986,82 evra, ali do višine sto odstotkov povprečne plače delavca (vključno z nadomestili plače) za zadnjih 12 mesecev pri delodajalcu, če je to za delavca ugodneje. Zaradi državnih pomoči ob energetski draginji velja omejitev izplačila nagrad poslovodstvu, če so podjetja uveljavljala pomoč v letu 2022. Lahko pa izplačajo nagrado zaposlenim. Božičnico mora podjetje po določilih delovnopravne zakonodaje izplačati tudi agencijskim delavcem oziroma kadrovskim agencijam zanje, če jo je izplačalo redno zaposlenim.

Zaposlenim v NKBM danes nagrada za poslovno uspešnost

Najvišje božičnice oziroma nagrade v višini 2000 evrov letos izplačujejo v škofjeloškem LTH Castingsu in novomeški farmacevtski družbi Krka. Okoli 1800 evrov bodo prejeli zaposleni v Lunosu in dravograjskem Monterju. V podjetju Lumar, kljub temu da poslovni rezultati niso v celoti sledili načrtovanim, verjamejo, da so zaposleni dali vse od sebe in da jih je draginja najbolj prizadela. Zato so se odločili za najvišjo nagrado doslej v višini 1600 evrov (bruto), ki jo bodo izplačali v začetku meseca januarja 2023. Okoli dva tisoč zaposlenih v Skupini Nova KBM je danes prejelo 1540 evrov bruto nagrade za poslovno uspešnost. Zaposleni v Leku bodo dobili 1500 evrov božičnice, v državnem Telekomu Slovenije pa 1390 evrov. Božičnica se obeta tudi okoli 200 zaposlenim v hoški Magni, vsaj tako so delavcem zagotovili na zadnjem sestanku, kljub temu da nova kolektivna pogodba, ki bi opredeljevala tudi pogoje za določitev zneska božičnice, še ni podpisana.

Od podjetij iz Skupine Javnega holdinga Maribor (JHMB) so dogovor o izplačilu božičnice za zdaj sklenili le v Snagi, kjer jo bodo zaposleni prejeli četrti teden v decembru v višini 1000 evrov bruto. V ostalih podjetjih odločitev o izplačilu božičnice še ni sprejeta, morebitno izplačilo pa bo odvisno od finančnih zmožnosti posameznega podjetja, so še pojasnili v JHMB.

V Zavarovalnici Sava letos nižja božičnica

 

V družbi Sava Re v skladu s kolektivno pogodbo zaposlenim izplačujejo del plače iz naslova uspešnosti poslovanja v letu 2022. "V decembru se izplača del te plače (polovica celotnega zneska) na podlagi ocene rezultata poslovnega leta oziroma na podlagi doseženega rezultata na dan 30. septembra 2022. Ostali del se izplača po zaključku poslovnega leta, ko so poslovni rezultati potrjeni in revidirani." Sava Re božičnice praviloma ne izplačuje, a so se jo letos odločili zaposlenim izplačati v višini 500 evrov neto. V Zavarovalnici Sava bodo še ta mesec vsem zaposlenim izplačali del plače iz naslova poslovne uspešnosti. Pravico do tega izplačila določajo interni akti z merili za njeno višino. "Predvideva se, da bo ocena tega merila letos nekoliko nižja, kot je bila lani, zato bo tudi božičnica letos nekoliko nižja kot predhodno leto. Končne višine do tega trenutka še nismo definirali, saj čakamo še na končno oceno poslovanja za leto 2022." Tudi v podjetju AJM bodo kot vsako leto doslej izplačali božičnico, o višini zneska se bodo odločili pred izplačilom.

Iz Dravskih elektrarn Maribor in Holdinga Slovenske elektrarne, ki je v teh dneh deležen 492-milijonske državne dokapitalizacije, odgovarjajo, da "glede izplačila poslovne uspešnosti potekajo pogovori s socialnimi partnerji". Tudi v Pošti Slovenije odločitev o izplačilu poslovne uspešnosti oziroma božičnice še niso sprejeli. V Mariborski livarni Maribor božičnice letos ne bodo izplačali. Razmere na trgu, podražitev energentov, surovin in materialov, so se v letošnjem letu drastično spremenile, kar je imelo negativen vpliv na njihovo poslovanje: "Cenimo trud in delo naših zaposlenih, zato upamo in si želimo, da bomo lahko naše zaposlene nagradili v prihodnjem poslovnem letu."

 

Božičnice tudi na Koroškem, v Kidričevem in na Ptuju (še) ne

 

Roman Burja, glavni izvršni direktor v Tabu Mežica, pojasnjuje, da so, kot že tradicionalno, tudi letos izplačali božičnico, in sicer v začetku decembra. "Letos smo sodelavce nagradili s 1200 evri bruto božičnice za razliko od lani, ko smo namenili 1050 evrov bruto. Letos smo izplačali tudi regres v višini 1940 evrov. Višina regresa in božičnice sta del stimulativnega nagrajevanja naših zaposlenih za celoletno dobro delo." Poslovanje se je po slabi prvi polovici leta, kar pripisujejo predvsem negotovim makroekonomskim razmeram, izboljšalo v drugi polovici leta.

V dravograjski družbi Monter so zaposleni letos za nagrado že dobili regres v višini 2000 evrov in vsak kvartal dodatno kolektivno stimulacijo, skupaj vsak 125 odstotkov svoje plače. Pred božičem, natančneje 20. decembra, jim bodo izplačali še trinajsto plačo. Vsak zaposleni bo prejel svojo povprečno plačo, to je okrog 1850 evrov na zaposlenega. "Trinajsta plača se bo izplačala za poslovno uspešnost podjetja. Služi pa tudi kot vzpodbuda za krepitev pripadnosti podjetju, ki v teh težkih časih svojih zaposlenih ni pustilo na cedilu," je pojasnil direktor Bogdan Kadiš. V letošnjem letu na poslovanje podjetja covid-19 ni imel večjega vpliva, velik problem pa jim, kot podjetjem na sploh, predstavljajo ekstremni dvigi cen vhodnih surovin in energentov. "Z veliko zavzetostjo zaposlenih bomo kljub vsem krizam in težavam poslovni rezultat uspeli obdržati na lanskem nivoju oziroma ga še nekoliko izboljšati," je zadovoljen Kadiš.

 

V kidričevskem Talumu pojasnjujejo, da je izplačilo za poslovno uspešnost ob koncu leta, ki se izplača v obliki trinajste plače, dogovorjeno s sindikatom: "Dogovor med drugim predvideva, da se poslovna uspešnost izplača najkasneje do 31. decembra, višina pa je določena v deležu od planiranega dobička. Glede na izredno zahtevne razmere na trgih, predvsem kot posledica energetske draginje in neznanih draginjskih ukrepov za gospodarstvo, je prezgodaj napovedovati izplačilo ob koncu leta." V Perutnini Ptuj pa odgovarjajo: "Ker smo zaposlene želeli nagraditi že med letom, smo na podlagi dogovora s sindikatom letos izplačali višji regres. Ob tem smo v letošnjem letu uskladili in realizirali tudi dvig plač." Odločitve o izplačilu nagrade za poslovno uspešnost v družbah Skupine SIJ še niso sprejeli.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?