Kitajska kljub trenutnim težavam ostaja dežela poslovnih priložnosti

Timotej Milanov
01.12.2021 06:04

Evropska podjetja se v času epidemije soočajo s težavami pri pridobivanju surovin, potrebnih za proizvodnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Blagovna znamka Asko je na Kitajskem zelo iskana. 

Hisense

Kitajska za številna uspešna slovenska podjetja predstavlja trg neizmernega potenciala, zato so v preteklih letih smelo stopila nanj, nekatera pa imajo tam že proizvodne obrate. Kitajska je prav tako pomembna izvoznica surovin za proizvodnje evropskih podjetij v številnih panogah. A v to je bistveno posegla pandemija koronavirusa, ki je prekinila ali okrnila dobavne tokove, zaradi česar so morala evropska podjetja najti dodatne dobavitelje surovin.

Kot del globalne korporacije lažje skozi krizo

V Gorenju, ki je sicer v lasti kitajske skupine Hisense, pojasnjujejo, da se v času pandemije koronavirusa soočajo predvsem s težavami pri dobavi elektronike: "Saj na tem področju vlada globalno pomanjkanje, ki se bo najverjetneje še nadaljevalo. Težave rešujemo sproti in se dogovarjamo z dobavitelji in proizvajalci, da bi v obdobju povečanega povpraševanja potrošnikov po izdelkih bele tehnike zagotovili nemoteno proizvodnjo." Kot še povedo, so se pri poslovanju s Kitajsko v zadnjem letu izjemno povečali logistični stroški, ki so se podražili za nekajkrat.

"Kot del globalne korporacije Hisense smo v času negotovosti, ki ga je povzročila pandemija koronavirusa in je močno vplival na oskrbne verige, še posebej občutili prednosti, ki jih tako velika skupina zagotovo ima v smislu nabave, dobaviteljske mreže ter razvejanosti virov." Sicer ima Gorenje na Kitajskem smele načrte. Med drugim so tam uspešno lansirali lastno blagovno znamko, ki jo zaradi lažje izgovorjave imenujejo Gu Luo Ni. "Evropske blagovne znamke so na Kitajskem zelo zaželene, predvsem v višjem cenovnem razredu, zato smo na Kitajskem lansirali tudi premijsko blagovno znamko Asko, ki se je izkazala za zelo iskano in jo potrošnikom predstavljamo že v več kot 200 prodajnih salonih po vsej Kitajski."

Povečano povpraševanje po gospodinjskih aparatih

Za tržiško skupino Cablex je Kitajska eden od dvanajstih trgov, kjer imajo svoje proizvodne obrate. So eden vodilnih sistemskih razvijalcev in dobaviteljev kabelskih snopov, plastičnih in silikonskih sklopov ter mehanskih delov v svetu. Njihove izdelke uporabljajo med drugim pri proizvodnji bele tehnike in v avtomobilski industriji. Kot povedo, so se z neučinkovitimi dobavnimi tokovi občasno že srečevali pred epidemijo, a takrat to še ni bilo tako izrazito. Po pojavu virusa pa se zaradi prekinitve oskrbovalnih verig tudi sami soočajo s pomanjkanjem surovin in težavami pri dobavi. "V času epidemije smo ljudje večino svojega prostega časa morali preživeti v domačem okolju, kar je imelo precejšen vpliv na povpraševanje po gospodinjskih aparatih, ki je poskočilo. Pomanjkanje ključnih materialov in komponent vpliva tudi na proizvodnje naših kupcev, ki imajo zaradi nedobav iz Kitajske zmanjšane proizvodne kapacitete, kar pa neposredno vpliva tudi na povpraševanje na naši strani."

Na Kitajskem vedno večja kupna moč

Skupina Cablex večino materiala, ki ga potrebujejo za proizvodnjo, nabavlja na evropskem trgu, medtem ko njihova kitajska podružnica Cablex CN Electronics skoraj polovico materiala nabavlja lokalno, zato, kot pravijo, so težave tam še toliko večje. "Navkljub vsemu je naša rast prihodkov na kitajskem trgu še vedno v vzponu, v letošnjem letu bomo beležili najvišje prihodke od ustanovitve podjetja, na kar smo izjemno ponosni." Ne glede na trenutne težave kitajski trg za podjetje še vedno predstavlja velik potencial: "Napovedi rasti za prihodnja leta so še vedno zelo obetavne, povpraševanje visoko, prav tako je vedno višja tudi kupna moč. V tem trenutku je poslovno tveganje za že uveljavljene blagovne znamke manjše, za razliko od tistih, ki si svojo pot na omenjenem trgu šele utirajo."

Kljub oteženemu dostopu do materiala pričakujejo rast

Tudi v gornjeradgonskem Elradu pravijo, da so se pogoji za dobave materiala iz Azije, vključno s Kitajsko, od začeta leta 2020 do danes bistveno poslabšali. "Zaprtje tovarn in pristanišč v začetku leta 2020 zaradi epidemije na Kitajskem je povzročilo začetne težave s dobavami, v nadaljevanju pa se je občutno povečalo globalno povpraševanje po izdelkih in surovinah iz Kitajske, kar je povzročilo ozko grlo za proizvodnjo kitajskih podjetij, kitajska pristanišča in ladjarje. Povpraševanje namreč bistveno presega kapacitete." Elrad proizvaja elektronske sklope za krmiljenje različnih naprav, so pomemben poslovni partner za številna velika podjetja na področju bele tehnike in orodja, kot so med drugim Bosch, Stihl in Husqvarna. Kot pojasnjujejo, so veliki proizvajalci elektronskih komponent, kakršne potrebujejo za svojo proizvodnjo, stacionirani v Aziji, predvsem na Tajvanu, v Maleziji in na Kitajskem. "Elrad večino komponent nabavlja pri velikih svetovnih distributerjih, ki pa neposredno čutijo pomanjkanje komponent in motnje dobav, preko tega pa jih čuti tudi Elrad. Distributerji namreč dobavljajo z velikimi motnjami in izpadi potrjenih količin komponent." Poleg Srbije in Mehike ima podjetje hčerinsko družbo tudi v Donnguanu na Kitajskem, kjer pa se prav tako soočajo z motenimi dobavami materiala: "Predvsem polprevodnikov zaradi povečanega svetovnega povpraševanja na eni strani in premajhnih kapacitet za proizvodnjo polprevodnikov in repromateriala glede na povpraševanje na drugi strani. Kljub vsemu bo Kitajsko podjetje in tudi vsa Elradova podjetja presegli načrt prodaje za leto 2021 in zrasli v povprečju za 20 odstotkov glede na lansko leto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta