Dokaz, da gredo v Tab Mežica z razvojem naprej: Ob digitalni preobrazbi zagon litij-ionske proizvodnje na Prevaljah

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
26.01.2023 02:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodna hala litij-ionskih baterij TAB Mežica na lokaciji na Prevaljah  
Petra Lesjak TuŠek

Tovarna akumulatorskih baterij Tab Mežica bo februarja na Prevaljah pognala proizvodnjo oziroma sprva ročno sestavo litij-ionskih baterij. V začetni fazi bodo zaposlili 40 delavcev. Tab po zadnjih podatkih v proizvodnjah startnih in industrijskih svinčenih baterij v Črni in Žerjavu zaposluje 645 delavcev. Kot je pojasnil Roman Burja, glavni izvršni direktor družbe, za novo lokacijo na Prevaljah v oktobru načrtujejo vzpostavitev avtomatske linije za sestavo modulov za shranjevanje električne energije. V podjetju, ki je v letu 2021 ustvarilo 368 milijonov evrov konsolidirane prodaje - še nekaj pa so k uspešnemu rezultatu dodali lani, ko so proizvedli 4,6 milijona startnih baterij in 1,7 milijona industrijskih baterij - zdaj v večji meri vstopajo še na trg litij-ionskih baterij. V Tabu pričakujejo, da bodo kupci baterij domača in tuja podjetja, ki iščejo celostne energetske rešitve, kot primer navajajo recimo kupca v Španiji, ki montira sončne elektrarne, hkrati pa ponuja celostne rešitve. Baterije bodo po njihovi oceni zanimive za širok spekter kupcev, od vlagateljev v Sloveniji do velikih energetskih podjetij.

Tab je ob tem prehodu zastavil še digitalno strategijo in začrtal 3,1 milijona evrov vreden projekt Digitab, ki je v trajanju do marca 2024 prvenstveno namenjen digitalni podpori proizvodnje na Prevaljah za spremljanje kapacitet linije in izdelkov. Polovico za digitalno prenovo so pridobili iz državnih in evropskih virov iz mehanizma za okrevanje in odpornost, ostalo polovico pa financirajo Tab in partnerska podjetja, ki so pristopila v konzorcij (Stroka, Stroka Produkt, Troia, Pro-bit, Eutrip, Inbex). "Veliko se govori o zelenem prehodu, podpiramo iniciativo Evrope z našimi litij-ionskimi bateriji, ki bodo kreirale prihodnost," je dejal Burja in izpostavil inovativnost kot ključ do uspeha.

Spremljanje vsega sproti pot do rešitve

Matej Lorenci, vodja projekta Digitab v Tab in litij-ionske proizvodnje na Prevaljah, poudarja, da jim projekt prinaša še več nujne konkurenčnosti na globalnem trgu tako pri produktih kot delovnih procesih, pri čemer sta v ospredju kakovost in verodostojnost pri kupcih. Obetajo si možnost dejanske uporabe vseh tehnologij, ki imajo praktično vrednost - kot so umetna inteligenca, strojno učenje, obogatena resničnost. Zaposlenim želijo olajšati proces učenja, upravljanje servisnih storitev, zagotavljati podporo na daljavo, ki zdaj poteka na statičen in kompleksen način. Za lažjo predstavo, kaj vpeljujejo: vse litijske baterije lahko opremijo s posebnim monitorjem, ki beleži parametre oziroma vse tehnološke podatke na bateriji (napetost, napolnjenost, temperature ...). Če se pojavijo težave, če karkoli ne deluje pravilno, lahko takoj ugotovijo razlog in pridejo do rešitve. Končnega uporabnika lahko recimo opozorijo na uporabo (kot je podatek, da bo baterija kmalu prazna in jo bo treba napolniti). Vse to, kot dodaja Lorenci, podjetju prinaša tudi točno načrtovanje stroškov. Ideja je tudi najem baterij in ponujati produkt kot storitev (podobno kot poslovni lizing avta). Kot je poudaril Lorenci, so rezultat tudi vedno bolj čista delovna mesta namesto umazanih, drugi profili in bolj kompetenten kader, opuščanje težkega fizičnega dela, s tem pa bolj privlačna delovna mesta. Potrebovali bodo srednje izobraženi in inženirski kader, ki ga sicer primanjkuje; kot druga podjetja se tudi Tab sicer sooča s težavami pri pridobivanju kadra. "Pričakujemo, da bo Digitab opcija ali dokaz, da gremo z razvojem naprej in iščemo kadre širokega spektra," je dodal.

V družbi "težkokategornikov" in doma

Predstavniki partnerskih podjetij so izpostavili zadovoljstvo ob sodelovanju v tem projektu. Primož Sevčnikar, direktor Troie, je izpostavil, da delajo predvsem v tujini, na Koroškem pa do zdaj še niso sodelovali s kakim naročnikom, zato ga veseli, da bodo v tujini pridobljeno znanje zdaj lahko implementirali doma. V industriji proizvodnih podjetjih še nimajo izkušenj, delajo predvsem na ravni poslovnih procesov, zato je dobro, da bodo svoje inovativne rešitve in znanje zdaj s pridobim uporabili še doma. Primož Praper, direktor Eutripa, uveljavljen partner pri pripravi investicij, je zadovoljen, ker so "v družbi "težkokategornikov" na področju informatike. Ključen aspekt, ki ga prispeva, je tudi energetska učinkovitost poslovne stavbe - vsako podjetje, ne glede na to, kako digitalizirano je, ima stavbo, ki mora biti čim bolj energetsko učinkovita, vezana pa je tudi na kvaliteto delovnega okolja, prihranke, a tudi zadovoljstvo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?