Dodatno pokojninsko zavarovanje: Izkoristite privilegij pravočasne odločitve

Dodatno pokojninsko zavarovanje vključuje davčno spodbudo, starosti prilagojeno naložbeno politiko in izplačevanje v obliki dosmrtne pokojninske rente

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse pogosteje se srečujemo s primeri, ko posameznik odlaša z upokojitvijo. Razlogi, zakaj ljudje ostajajo delovno aktivni tudi po izpolnitvi pogojev za upokojitev, so najpogosteje finančne narave: preostale kreditne obveznosti, pomoč pri krpanju družinskega proračuna in še kaj, kar je s pokojnino težje pokrivati kot s plačo.

Z upokojitvijo začnemo mesečno prejemati zgolj del svoje plače. Prejemki se torej znižajo. S pravočasno odločitvijo za varčevanje za pokojnino je tudi ta zagata premostljiva. Dojemljivost za varčevanje za dodatno pokojnino se pri posamezniku poveča nekje po 45. letu. Do takrat so skrbi, zlasti finančne, usmerjene predvsem na dom, družino in druge materialne dobrine. Trenutek upokojitve je za mlajše, tiste na začetku delovne poti, zelo oddaljena prihodnost. Vprašanje upokojitve je tako "v drugem planu".

Upokojitev je treba načrtovati

Starostna upokojitev je ena pomembnejših prelomnic v življenju posameznika. Zato se je velja lotiti preudarno, ciljno, torej načrtovano. Ena od nujnih odločitev je izbira enega ali več finančnih produktov, ki so za tako dolgoročno obliko varčevanja primerni. Klasično varčevanje v depozitih ni ustrezno - ne po ročnosti in že vrsto let tudi ne po donosnosti.

Dodatno pokojninsko zavarovanje vključuje davčno spodbudo, starosti prilagojeno naložbeno politiko in izplačevanje v obliki dosmrtne pokojninske rente. Breme načrtovanja upokojitve je tako bistveno lažje - potrebna je le pravočasna odločitev za varčevanje.

Privlačna in varna naložbena politika

Varčevanje se v dodatnem pokojninskem zavarovanju izvaja z naložbeno politiko življenjskega cikla. V ponudbi so tri različne naložbene politike: varčevanje v delniškem skladu, skladu z uravnoteženo naložbeno politiko ali v obvezniškem skladu z zagotovljeno zajamčeno donosnostjo.

Naložbena politika življenjskega cikla, poenostavljeno, poteka na naslednji način: posameznik za dodatno pokojnino varčuje z naložbeno politiko, kjer so naložbena tveganja prilagojena njegovi starosti. Mlajšim do upokojitve manjka še precej let. Tudi štiri desetletja. Zato je zanje primerna izbira varčevanje v skladu z delniško naložbeno politiko, saj lahko na dolgi rok s pričakovano višjimi donosi privarčujejo več. Bolj ko se posameznik približuje trenutku upokojitve, konservativnejša postaja naložbena politika. Zadnja leta pred upokojitvijo je varčevanje mogoče le v skladu z zagotovljeno zajamčeno donosnostjo. Z upokojitvijo varčevanje doživi svoj namen - prihranke začne varčevalec uživati v obliki dodatne pokojnine.

Odlaganje varčevanja za pokojnino v prihodnost je draga napaka že danes

Odlašanje z varčevanjem pomeni, da bo na koncu treba plačati več. Pozna odločitev je osebni "davek", ki ga bo posameznik tako ali drugače poravnal - samemu sebi. Zato izkoristite privilegij pravočasne odločitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta