zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Avtomobilska zima se končuje, a ne hitite z menjavo in ne varčujte pri nakupu: Le petina pnevmatik dobila oceno dobro

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
15.03.2023 05:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po novem bodo pnevmatike na testih AMZS dobile skupno oceno, ki je sestavljena iz dveh glavnih meril - merila varnosti na cesti in merila okoljevarstvenih lastnosti.
Andrej Petelinšek

Čeprav se avtomobilska zima danes uradno končuje, pa ne gre pozabiti, da zakonodaja menjavo zimskih pnevmatik za letne dopušča le, če vremenske razmere to dopuščajo, in tudi, da so jutranje temperature še precej nizke, zato z menjavo ne gre hiteti. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je ob letošnji 50-letnici izdaje testov pnevmatik preizkusila kar 50 modelov, prvič tudi s trajnostnimi kriteriji ocenjevanja. Varnostne razlike med pnevmatikami so še zmeraj (pre)velike.

AMZS pri izvedbi testa pnevmatik, ki ga je nemški ADAC prvič objavil leta 1973, sodeluje četrt stoletja, v letošnji preizkus pa so zajeli 50 modelov letnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 V. A le petina ocenjenih pnevmatik je prejela oceno dobro, za sedem modelov AMZS celo odsvetuje nakup, vnovič pa se je potrdilo, da pri nakupu pnevmatik nikakor ni dobro varčevati. Razlika 100 evrov pri nakupu kompleta pnevmatik namreč odloča med življenjem in smrtjo, razkriva test.

"Gre za prvi test pnevmatik, pri katerem so v skupno oceno vključena trajnostna merila; na ta način bomo pnevmatike ocenjevali tudi v prihodnjih letih," je povedal Blaž Poženel, odgovorni urednik AMZS Motorevije, in dodal: "Po novem bodo pnevmatike na naših testih dobile skupno oceno, ki je sestavljena iz dveh glavnih meril - merila varnosti na cesti in merila okoljevarstvenih lastnosti. Ker je varnost na cesti najpomembnejša, ima v skupni oceni 70-odstotni delež, okoljevarstvena merila pa 30-odstotnega."

Andrej Petelinšek

Oceno varnosti na cesti sestavljajo ocena pnevmatike na suhi cesti, ki je rezultat meritev stabilnosti v vožnji, vodljivosti in zaviranja, ocena pnevmatike na mokri cesti, ki jo sestavljajo ocena zavorne poti, hitrosti ob vzdolžnem ali prečnem splavanju (tako imenovani aquaplaning) ter smerne in bočne vodljivosti.

AMZS

Novo merilo okoljevarstvenih lastnosti vključuje nekaj že doslej znanih meritev in ocen, med temi so predvidena prevožena razdalja, poraba goriva in glasnost tako v potniški kabini kot okoli vozila, ki so jim dodane lastnosti, kot so obraba gumenega dela z odmetom delcev, teža oziroma masa pnevmatike in tudi trajnostni vidik pnevmatik, pri katerem ocenjevalci preverijo, kje pnevmatike izdelujejo in kakšne okoljske certifikate imajo tako tovarne kot pnevmatike.

Pri tem so bili ocenjevalci pozorni tudi na gumene nitke na površini novih pnevmatik, ki po nepotrebnem onesnažujejo okolje, pnevmatike pa so preskusili še na škodljive snovi, kot so nitrozamini (potencialno rakotvorna snov) in policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH). Dobra novica je, da v nobeni pnevmatiki te škodljive snovi niso bile prisotne v zdravju nevarnih koncentracijah.

DoubleCoinova pnevmatika se je pri zaviranju na mokrem asfaltu od hitrosti 80 km/h zaustavila po 59,3 metra, kar je neverjetnih 24,9 metra dlje kot najboljša pnevmatika na testu continental premium contact 6. To pomeni, da se je avto z DoubleCoinovimi pnevmatikami še vedno premikal s hitrostjo 52 km/h, ko je avto s Continentalovimi pnevmatikami že stal na mestu: takšna hitrost ima v realnem prometu lahko dramatične posledice. 
AMZS

Deset pnevmatik od 50 preskušenih, natanko petina torej, je letos prejelo skupno oceno dobro oziroma zelo priporočljivo. Takšno oceno si zaslužijo le pnevmatike z uravnoteženimi lastnostmi, ki nimajo večjih slabosti pri varnostnih merilih. Slaba polovica, 21 preskušenih pnevmatik, jih je dobila skupno oceno priporočljivo, saj so se izkazale z nekaj izrazitimi slabostmi pri enem od obeh glavnih ocenjevalnih meril, ki jih dobre lastnosti pri drugem glavnem ocenjevalnem merilu niso mogle popraviti. Preostalih 19 pnevmatik je dobilo skupno oceno priporočljivo z omejitvami ali ni priporočljivo. Te pnevmatike so pokazale izrazite slabosti pri enem ali pri obeh glavnih ocenjevalnih merilih. Sedem zadnjeuvrščenih pnevmatik se je odrezalo tako slabo, da AMZS odsvetuje njihov nakup.

Andrej Petelinšek

"Tokratni test je pokazal nekaj občutnih slabosti. Največja je zagotovo absolutno prevelika razlika v varnostnih lastnostih med preskušenimi pnevmatikami. Te razlike morajo uporabniki vzeti resno, saj lahko pomenijo izognitev trku, drobne poškodbe odbijača ali hujše telesne poškodbe, če se zgodi trk," pravi Poženel in še doda, da je bila razlika v zavorni poti med najboljšimi in najslabšimi pnevmatikami na testiranju tako velika, da pešec nesreče ne bi preživel. Opomni tudi tveganje z varčevanjem pri nakupu pnevmatik, saj razlika 100 evrov med najslabšim in najboljšim kompletom pnevmatik lahko odloča med življenjem in smrtjo.

Kriteriji ocenjevanja
AMZS

Tudi AMZS-jevi inštruktorji varne vožnje opozarjajo, da z menjavo pnevmatik, sploh, ko so jutra še hladna, ni treba hiteti, vsak posameznik pa mora vedeti, kje najpogosteje vozi in kakšne razmere lahko tam pričakuje. Zakon namreč administrativno določeno zimo res konča 15. marca, a veleva, da je treba imeti zimsko opremo tudi po tem datumu, če so na cesti zimske razmere. Če boste torej pnevmatike že zamenjali, morate imeti vsaj verige. Kajti sneži lahko tudi še aprila, čeprav se tedaj sneg praviloma ne oprijemlje cestišča.

Matic Zupančič iz informacijskega centra AMZS pa opozori še na drugačne predpise sosednjih držav: "V Avstriji je v primeru zimskih voznih razmer zimska oprema obvezna do 15. aprila, na Hrvaškem je zimska oprema na določenih cestah prav tako predpisana do 15. aprila, enak datum obvezne zimske opreme velja za vožnjo po avtocestah in nekaterih drugih cestah ne glede na vozne razmere v italijanski pokrajini Furlanija - Julijska krajina."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?