MNENJA

Zaščitimo javno dobro

Matej Grošelj Matej Grošelj
25.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Z nedeljskimi referendumi se za večino državljanov zaključuje nadvse intenzivno supervolilno leto. Na politično utrujenost volivcev, ki so aprila v množičnem številu odslovili nepriljubljeno vlado Janeza Janše, stavi prvak SDS. Ker se največja opozicijska stranka nikakor ne more sprijazniti z bolečim odhodom z oblasti, se je Janša s paketom referendumov odločil izzvati ljudstvo. Reakcija državljanov na tokratnem glasovanju bo imela dolgoročne posledice za stanje duha v družbi, zato je odhod na volišče v pretirano naelektrenem političnem ozračju odgovornost vsakega od nas. Tako kot 24. aprila bo tudi v nedeljo šlo za zaščito demokracije.

V središču pozornosti treh referendumskih vprašanj je novela zakona o RTV Slovenija, ki prvič v zgodovini države prinaša neposredni umik strankarskega vpliva na upravljanje največje javne medijske hiše. Vsaka resna politična stranka, ki razume in spoštuje delovanje neodvisne medijske sfere, bi takšno zakonodajno ureditev nemudoma podprla. A ravno odstranitev neprofesionalnih strankarskih kadrov z vodilnih položajev na TV Slovenija je najbolj moteč element za SDS, zato se s svojimi sateliti v umazani kampanji ob pomanjkanju argumentov zateka k lažem in manipulacijam, s čimer želi popačiti dejansko vsebino zakona. Cilj je jasen – ohranitev političnega vpliva za vsako ceno, kar v širšem kontekstu predstavlja odločilno Janševo bitko njegove dolgoletne vojne z mediji. Ljudstvo ima naposled možnost, da z nedvoumno podporo obravnavanemu zakonu pokaže rdeči karton škodljivemu medijskemu eksperimentu SDS, ki ob vse slabši gledanosti načrtno izčrpava in razgrajuje delovanje institucije izjemnega kulturnega pomena na nacionalni ravni.

Uveljavitev novele zakona o RTV Slovenija kajpada ne bo čez noč popravila nevzdržnih razmer na Kolodvorski, prav gotovo pa pomeni prvi korak k vrnitvi profesionalnih in strokovnih medijskih standardov enega od ključnih stebrov demokratične ureditve. Ker gre za referendumsko vprašanje o javnem dobrem, sta politična angažiranost volivcev in zavedanje o pomenu glasovanja še toliko pomembnejša. Če bo volilna forma državljanov podobna kot na lanskem referendumu o zakonu o vodah, se Janševi stranki obeta nova zaušnica, kar bi po seriji volilnih porazov še dodatno oslabilo politični položaj SDS. Potrditev zakona o RTV Slovenija bi prav tako pomenila, da je ljudstvo na smetišče zgodovine poslalo še zadnji ostanek problematične Janševe vladavine, ki se pred televizijskimi ekrani dogaja vsem na očeh. V paketu treh referendumov sta vprašanji o zakonu o vladi in dolgotrajni oskrbi v luči destabilizacije RTVS le priročen privesek poglavitnemu načrtu SDS, da javna televizija dokončno postane Nova24TV. Ob uresničitvi tako zloveščega scenarija možnosti za odpravo škode ne bo več. RTV Slovenija ta konec tedna dobiva zadnjo priložnost za obstoj ali pa največjega javnega medija, kot ga poznamo, ne bo več.

Odločitev na referendumskem dnevu je zelo enostavna. Naj bo nedelja praznik slovenske demokracije v pravem pomenu besede.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?