Marilyn ni bila poceni ali zastonj

Marjan Bauer
12.10.2017 17:44
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V 92. letu je v domači postelji mirno umrl legendarni Hugh Hefner, za prijatelje in oboževalce Hef, mož, ki je, kot je preštel ali si domiselno izmislil, spal z več kot tisoč ženskami. Kar je kar lepo število, vendar ne tiste vrste, ki te položi na naslovnice, ekrane in med prve sekunde svetovnih medijev. Hefner je pridobil globalno pozornost zato, ker je ustvaril revijo Playboy, magazin, ki je naredil žensko goloto za javno dobro. In to ne na nespoštljiv način, čeprav so borke za pravice žensk kar pogosto mislile drugače. Razgalil je tudi seks in erotiko, ju naredil za sestavni in naravni del naših življenj. Hefner je bil revolucionar, razlagalec prepovedanih tem, medijski in kulturni pionir, svojevrsten zagovornik svobode govora, človekovih pravic in spolne svobode.
Nekateri so iz Playboyeve košare vzeli samo zadnje, veliko bralcev pa pomni tudi izjemne intervjuje s sijajnimi sogovorniki, za revijo, ki je v najboljših časih izhajala v nakladi sedem milijonov izvodov, so brez zavor pripovedovali in razmišljali tudi Martin Luther King, John Lennon, Fidel Castro, celo tako bogaboječe urejen gospod, kot je nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter. Ob koncu šestdesetih let minulega stoletja je bil Playboy najbolje prodajana in najvplivnejša revija na svetu. Oblečena v goloto je govorila o življenju, obarvanem z romantikom, slogom in sporočilom, da je vsak človek poseben. Spomnimo se samo, kaj vse je znal iz sogovornikov izvleči novinar in pisatelj Tadej Golob, sodelavec slovenske izdaje Playboya. Še en dokaz, da je vprašanje tisto, ki osvobaja misel.
Hefner je bil ob zaznavi, kaj vse med žensko in moškim lebdi v zraku, tudi mojster indoktrinacije. Čeprav nikoli ni skrival, da je Playboy magazin za moške, je vedel, da ga bodo sprejele tudi ženske. Zajemal je od najnižje do najvišje ravni socialne baze, moškemu je približal sosedo, ki mu je bila všeč. Golo. Z duplerice dekleta meseca je Mary zrla naravnost v Johnove oči. Domišljija je postajala resničnost. Čeprav so Hefu pogosto očitali, da je z golo golimi dekleti zaslužil več kot kdorkoli v zgodovini, je ženske spoštoval, upošteval in ljubil. Tudi z dejanji, leta 1964 je ustanovil fond, ki je denarno podpiral boj za pravice žensk, tudi prizadevanja, da same odločajo o svojem telesu. Našemu Boštjanu M. Zupančiču je bilo takrat 17 let.
Na vrhuncu slave je bil Hugh Hefner pod zaščito zajčka korporacije Playboy eden najbolj prepoznavnih likov pop kulture. Z zasebnim letalom je, obkrožen z zajčicami, letal od Chicaga do New Yorka in seveda Los Angelesa. Prerok ideje uživanja v življenju. V današnjem novem čistunstvu, drsenju v desno, prevladi absolutne moči in prav take pokorščine, ko s svetovnega spleta kaplja in curlja od dejanske pornografije, lahko Playboyevo poslanstvo razglasimo za dobo romantične nedolžnosti. Vsekakor pa je plejbojev Playboy učil seksa tudi Slovence. Vsaj dve generaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta