Zdravstveni dom Maribor: Akcija cepljenja za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom

Branka Bezjak Branka Bezjak
27.03.2024 02:00

Zdravstveni dom Maribor v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor organizira akcijo cepljenja Zdravo v naravo po znižani ceni. Za cepljenje se je obvezno treba naročiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje bo 13. aprila med 8. in 20. uro pri stadionu Ljudski vrt.
Sašo Bizjak

Aprila bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor potekala tradicionalna akcija zaščite pred klopnim meningoencefalitisom Zdravo v naravo. Pobudnik akcije, ki traja že trinajsto leto zapored in je kasneje postala vseslovenska, je Zdravstveni dom Maribor. Tudi tokrat se bodo lahko prebivalci Maribora in okolice v času akcije cepili po znižani ceni 20 evrov.

Cepljenje bo 13. aprila med 8. in 20. uro pri stadionu Ljudski vrt. Za cepljenje se je treba obvezno naročiti. To lahko storite preko spletne aplikacije prizdravniku.si ali preko telefonskega naročanja na številki 02 22 86 200 (izberete številko 3) v ponedeljek, torek in petek med 8. in 12. uro, v sredo in četrtek med 15. in 19. uro. Plačati bo mogoče samo s plačilno kartico. Vsi, ki imajo rumeno cepilno knjižico, naj jo prinesejo. Izdaja nove znaša 5 evrov, sporočajo iz zdravstvenega doma.

Sašo Bizjak

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa, njihova aktivnost pa se prične z začetkom toplejšega vremena. Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi, zato sta nujna aktivno ozaveščanje prebivalstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.

Sašo Bizjak

Za osnovno cepljenje so potrebni trije odmerki cepiva (drugi odmerek sledi 1-3 mesece po prvem, tretji pa 5-12 mesecev po drugem). Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki, prvi po treh letih, naslednji pa na pet let. Pri osebah, starih 60 let ali več, so poživitveni odmerki priporočljivi na tri leta. Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva, so še poudarili v zdravstvenem domu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta