Zaščita dreves pred bobrom je enostavna in poceni. Nekaj dreves je zaščitenih tudi v Mariboru

Andreja Kutin Andreja Kutin
01.04.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrba, ki jo je bober že načel, je zdaj zaščitena z ograjo, kar je najenostavnejši ukrep za zaščito pred bobrom.
Igor Napast

Bober živi v mestu že več kot leto, a novi sosed iz Drave je šele to zimo pričel opozarjati nase. Če so se prej zadrževali predvsem v okolici Mariborskega otoka in Melja, zdaj kak prigrizek poiščejo tudi v središču mesta ob promenadah ob Dravi. Še ena vrba, ki je postala malica bobru, je dokaz, da mora mesto razmisliti o primerni zaščiti najpomembnejših dreves. Nedavno so bobrovo delo zaznali še v Rancarskem društvu Malečnik, kjer je poleg nekaj mlajših dreves pokusil še eno od ranc, zato odtlej teh tradicionalnih plovil več ne puščajo na vodi.

Kdaj in kje ščititi drevesa pred bobri, ki so se pravzaprav le vrnili v svoje nekdanje življenjsko okolje? Na Mestni občini Maribor odgovarjajo, da je "zaščita dreves na obrežju v domeni javnega podjetja Nigrad in v sodelovanju z arboristko, ki svetuje v tovrstnih primerih. Dogovorili smo se, da bomo na tem območju dodatno zaščitili drevesa." Tudi vrba, ki jo je bober že načel, je zdaj zaščitena z ograjo, ki je najenostavnejši ukrep za zaščito pred bobrom.

Igor Napast

Koliko bobrov pravzaprav živi na tem območju, smo vprašali Inštitut Lutra. "Podrobnejši popis še ni bil opravljen, zato o številu živali na območju mesta Maribor lahko zgolj ugibamo. Glede na ekološke in teritorialne zahteve vrste, znake bobrovih aktivnosti ter stanje obrežnega prostora reke Drave ocenjujemo, da gre najverjetneje zgolj za dve do največ tri družine. Glede na povprečne velikosti družin menimo, da je število živali med Limbušem in Malečnikom manjše, lahko okrog deset živali," pravi Tatjana Gregorc z omenjenega inštituta, kjer so ta teden organizirali delavnico o bobru. Poznavanje te vrste, ki je za nekaj časa izginila iz našega prostora, je razmeroma slabo, ugotavljajo. "V tem tednu smo v sklopu projekta LIFE BEAVER organizirali dve delavnici o sobivanju z bobrom, ki sta bili namenjeni strokovni javnosti - prva je bila v Ljubljani in druga v Mariboru. Poznavanje vrste med strokovno javnostjo je dobro, med splošno javnostjo pa slabše. Večina vprašanih ne ve, da je bober v preteklosti izumrl, samo 22 odstotkov jih ve, da bober ne je rib, prav tako pomanjkljivo je poznavanje pozitivnih vplivov bobra na okolje," pojasnjuje Tatjana Gregorc.

K poznavanju značilnosti bobra bo v okviru Festivala sprehodov Društvo Lutra prispevalo še z današnjim sprehodom Po bobrovih sledeh s pričetkom ob 9. uri zjutraj.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta