Zapisi pirotehnika: Bombo je v vrečki prinesel na policijsko postajo

Zapis o pirotehničnih intervencijah, med katerimi so tudi takšne, ki kažejo na nepremišljenost ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neeksplodirana ubojna sredstva pred uničenjem
Osebni Arhiv

Bombo prinesel na policijsko postajo

Zgodilo se je v Mariboru v devetdesetih letih. Na policijsko postajo sem moral po nekaj najdenih neeksplodiranih ubojnih sredstev. Tam mi je dežurni pokazal vrečko z reklamnim napisom. V njej sta bili dve nevarni ročni bombi iz druge vojne in nekaj streliva. Sprva sem mislil, da so to policisti našli pri kakšni preiskavi, toda motil sem se in bil šokiran, ko sem izvedel resnico. Na postajo je pripešačil moški v zrelih letih. Vstopil je z vrečko v eni roki in s pet let starim vnukom v drugi ter dejal: "To sem našel v dedkovi lopi, tu v bližini." Ne vem, kaj je razmišljal.

Mislil je, da ga bodo pohvalili

S policijske uprave v Murski Soboti so na RECO 112 javili, da naj pridemo po dve mini ali granati. Minila je kakšna ura, da sem v Mariboru dobil vozilo in potrebne papirje za intervencijo. Avtoceste do Murske Sobote takrat še ni bilo. Medtem poberem še pirotehnika Jožeta. Med vožnjo že dobim klic dežurnega policista z vprašanjem, ali bom kmalu pri njem na postaji. Odvrnem mu, da če ga je strah, naj da mini v keson na dvorišču. Ko prispeva tja, res najdeva v kmečkem mesarskem cekarju dve dobro ohranjeni minometni mini iz druge vojne. Vprašam, kako sta prišli tja. Dežurni pove, da jih je pripeljal neki kmet iz deset kilometrov oddaljene vasi. Pripeljal pa jih je na krmilu mopeda Tomos APN 4. Kmet, misleč, da ga bodo pohvalili, je bil okaran. Še cekar so mu odvzeli in ga napodili domov.

Poljska ročna bomba
Osebni Arhiv

Bombo kar v gramoznico

Pri gradnji trgovskega centra sredi Maribora so gradbinci naleteli na 500 kilogramov težko rušilno bombo. Ameriška mrcina je ležala na globini 2,5 metra. Zakaj je zatajila, ne moremo ugotoviti. Nekaj je šlo narobe pri vžigalnikih. Naložili smo jo na specialno prikolico in odpeljali v prehodno skladišče. Še preden smo izdelali elaborat za odvoz in uničenje, se je čez nekaj dni pojavila nova bomba na istem gradbišču. Tokrat smo jo naložili na prikolico, ki nam jo je posodila celjska enota, gradbincem pa pisno naložili, da naj pregledajo teren, ker je velika možnost novih najdb. Nekaj dni smo pregledovali teren in nadzirali izkop. Potem pa so neko noč brez naše vednosti kopali naprej. Okoli četrte ure zjutraj pa je prispel klic na 112, da je v Dogošah na deponijo voznik tovornjaka skupaj z gramozom pripeljal veliko bombo. Da niso strojniki videli velike gmote železja, je skoraj neverjetno. Sumim, da so bombo namerno odpeljali, da so lahko nadaljevali delo in ujeli roke. Prišli so pomagat pirotehniki iz Postojne in zatem smo v koloni treh prikolic odpeljali bombe na uničenje.

Katoliški skavti in bomba

Leta 2006 sem bil poklican k najdbi ročne bombe na Mestnem vrhu. Okolico so tam čistili katoliški skavti, ker naj bi naslednji dan tam potekla proslava. Policija je že zavarovala najdbo, skavti pa so z mentorjem sedeli v senci in čakali. Našli so škatlo, v kateri je bil prej telefon​ mobi čuk, sedaj pa je bila v njej ročna bomba M59 v odličnem stanju. Ko sem bombo pregledal in jo previdno dal v vozilo, sem se pogovoril še z otroki. Povedali so mi, da je tisti, ki je našel škatlo, tudi pokazal bombo, in vsi so se ob njej še fotografirali. Na srečo niso izvlekli varovalke. Kar zmrazilo me je ob misli, kaj bi se lahko zgodilo. Eden od otrok je še dodal: "Ko me bo doma mama vprašala, kako je bilo, bom odgovoril, da bombastično."

Oskar Neuvirt na predstavitvi na sejmu Sobra
Osebni Arhiv

Granata pod vinskim sodom

Bilo je nekaj let po vojni za Slovenijo. Na 112 Ptuj je poklicala ženska in prosila, ali bi prišli po topovski naboj, ki ga imajo na domačiji že od leta 1991. Ko sva s kolegom prišla do te kmetije, sta tam dva policista že zavarovala najdbo. Gospa je bila sama doma in je povedala, da je mož v službi in da ne more več gledati te granate, saj jo ima mož doma v spomin na vojno. Ko smo topovski naboj kalibra 100 mm, ki tehta kakšnih 20 kilogramov, naložili v vozilo, je prišla še ena starejša gospa. Povedala je, da je bližnja soseda in naj se oglasimo, saj ima tudi njen mož granato v kleti. Pod vinskim sodom je bila v papir zavita granata kalibra 80 mm iz druge svetovne vojne. Granata je bila izstreljena iz topa in je zatajila. Moški naj bi jo našli pri čiščenju bližnje mlake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta