V Rušah ohranjajo spomin na igralko, nekdanjo sokrajanko, prvakinjo Drame SNG Maribor

ŠTR
02.04.2023 04:10

V Knjižnici Janka Glazerja Ruše, enoti Mariborske knjižnice, so prejšnji petek, 24. marca, v sodelovanju z Društvom za razvoj Lira Ruše pripravili dogodek ob obletnici rojstva pokojne igralke Angele Janko Jenčič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S prireditve v Knjižnici Ruše  
Društvo Lira

Predstavljena je bila knjiga o življenju in ustvarjanju igralke, ki je tudi prejela naziv častna občanka Ruš. Pričelo se je z ogledom video prispevka Beba, Jankica, Angelca - Spominska skica igralke, sledila je predstavitev knjige Angela Janko Jenčič.

S predstave Rusko vprašanje z Arnoldom Tovornikom
Arhiv Slovenskega gledališkega inštituta

Da je Angela Janko Jenčič (1929 - 2004) še zmeraj prva dama Drame mariborskega gledališča, izpostavljajo v Liri. "O tem so pisali gledališki kritiki in to ji je priznavalo navdušeno občinstvo, ki je videlo njene igre na gledaliških deskah, na televiziji, v filmu, ali pa je spremljalo njenih štirideset let nastopanja na radiu. Le kdo od tistih, ki jih danes lahko štejemo za občinstvo v zrelih letih, se ne bi spomnil njenih iger v Ščuke pa ni ali v Mama umrla stop ali v Vasi Železnovi ali v drugih predstavah ali v Mariborskem feljtonu, v katerem je pogosto in najraje igrala z Arnoldom Tovornikom. Mlajšim generacijam je Angelca ostala le v bolj bledem spominu ali pa sploh ne. Da ne bi potonila v pozabo javnosti, je bila pred dvema letoma sprejeta odločitev, da se je treba zavzeti za to, da to igralko ohranimo v spominu in da se zasnuje in ustvari Hommage za Angelco," so še zapisali v društvu. Leta 1987 je Angela Janko Jenčič prejela Borštnikov prstan.

Angela Janko Jenčič  
Arhiv Društva Lira

S precej truda so knjigo z okroglo dvesto stranmi predstavili ob začetku Dnevov Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi in sedaj še v Rušah. Udeležencem predstavitev so knjigo podarili, to sta omogočila zlasti društvo Lira in zavod Hram kulture Arnolda Tovornika, ki sta jo izdala in založila. Izdajo so omogočili tudi avtorji, ki so napisali prispevke "iz dolžnosti, hvaležnosti in z zahvalo za Angelčin ustvarjalni opus brez pričakovanja, da bi kdo honoriral njihovo delo", so še zapisali v Liri. To so: Vesna Arhar Štih, tudi avtorica in urednica filma o Angelci, novinarka Nada Ravter, ki je pred leti objavila intervju z Angelco; Lilijana Urlep, ki je predstavila Angelčino družinsko drevo; Tone Partljič, Angelčin dolgoletni sodelavec in prijatelj, ter Vili Rezman, ki je zasnoval ves hommage in tudi uredil knjigo. Del spomina na Rušanko, občudovanja vredno osebnost in veliko igralko, so tako prebudili in ohranili. In kot so še zapisali, se bo hommage nadaljeval.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta