V Mariboru kuhano vino teče, hišice ostajajo odprte, a ni jasno, kako dolgo bo veselje trajalo

Nina Ambrož Nina Ambrož
10.12.2021 17:40

Na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora so ponovno odprli praznične stojnice s ponudbo pijače, a ni jasno, kako dolgo bo veselje trajalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Trgu Leona Štuklja so včeraj ponovno odprli vse štiri praznične lesene hiške s ponudbo različnih pijač.

Andrej Petelinsek

Na Trgu Leona Štuklja v središču Maribora so danes ponovno odprli vse štiri praznične lesene hiške s ponudbo različnih pijač, ki so bile nekaj dni zaprte zaradi nejasne in različno interpretirane vladne prepovedi iz prejšnje sobote. Ta je zapovedala ukinitev ponujanja hrane in pijače na prostem, razen pečenih kostanjev. Danes opoldne in zgodaj popoldne gneče pri stojnicah na Trgu Leona Štuklja ni bilo, za kuhano vino se je ustavila le peščica ljudi, saj težko sledijo bliskovito spreminjajočim se pravilom. Kako dolgo se bodo Mariborčani lahko greli in veselili ob kuhanem vinu sredi mesta, je težko napovedati.

"Kot gostinska dejavnost lahko imamo odprto, če upoštevamo vse pogoje PCT, tako so nam zagotovili tudi inšpektorji," je povedala Jožica Kramberger iz Vinotoča Kramberger v Lenartu v Slovenskih goricah. "Strežemo samo sedečim gostom, pri katerih preverjamo PCT-pogoj, in imamo omejeno število oseb. Toliko, kot imamo stolov (60, op. p.), lahko imamo gostov. Kako dolgo bomo odprti, še ne vemo," je dejala Krambergerjeva. Zaveda se nepredvidljive situacije. Vlada naj bi namreč odlok o sejemski in gostinski ponudbi na trgih in ulicah vnovič spremenila in zaostrila. A sogovornica meni, da "bi se vsaj nekaj lahko dogajalo, glede na to, da število okužb s covidom-19 upada".

Zavod za turizem Maribor, ki skrbi za praznični ambient in decembrsko dogajanje v Mariboru, ponudnikom pa oddaja lesene priložnostne objekte, pravi, da lahko "ponovno izvajajo gostinsko dejavnost (s ponudbo pijače oziroma toplih napitkov, brez hrane) v hišicah na Trgu Leona Štuklja. Gostinci pri obiskovalcih preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT, strežba je izključno sedeča." Zavod, katerega direktor je Jure Struc, v sodelovanju z gostinci na Trgu Leona Štuklja "ne organizira sejma ali tržnice, ampak uredi rabo javne površine in infrastrukturo ter slednje da v najem ponudnikom, ki so kot poslovni subjekti neposredno odgovorni pristojnim službam", pojasnjujejo. In dodajajo: "Tekom dneva je prizorišče gostinske dejavnosti na Trgu Leona Štuklja preverila inšpekcijska služba in nepravilnosti ni ugotovila, zato hišice zaenkrat ostajajo odprte."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta