V Mariborski livarni Maribor delajo tudi šest dni na teden: "Ljudem se meša. Delavci bodo zboleli, to ni več normalno"

Gregor Grosman Gregor Grosman
30.09.2020 02:00

Zaradi povečanega obsega dela so v Mariborski livarni Maribor uvedli izredno delo. Zaposleni so ob takšnem tempu zaskrbljeni, vodstvo pa jim obljublja, da bodo lahko praznični čas ob koncu leta preživeli v krogu domačih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina delavcev Mariborske livarne je bila zaradi epidemiološke situacije od konca marca do sredine julija na čakanju na delo.
Igor Napast

Eden od zaposlenih v Mariborski livarni Maribor (MLM) nas je obvestil, da morajo po novem delati tudi ob sobotah. Za ure, ki jih bodo imeli v dobro, pa bodo doma od 14. decembra naprej. "Ljudem se meša. Delavci bodo zboleli, to ni več normalno," se huduje delavec, ki je imel v tednu dni šest nočnih izmen.

V obvestilu delavcem oddelka Alutec, ki smo ga pridobili v uredništvu in pod katerim je podpisana direktorica kadrovske, pravne in splošne službe Bojana Maruško, so zaposlene obvestili, da bodo od 19. septembra do 13. decembra zaradi povečanega obsega dela uvedli izredno delo v vseh oddelkih Aluteca. Oddelane ure se bodo evidentirale in koristile ali izplačevale v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in drugimi predpisi, pojasnjujejo.

Vodstvo veselo, da imajo toliko dela

"Glede na stanje v letošnjem letu smo zelo veseli, da imamo takšen obseg dela, da smo zmožni zagotoviti delo vsem zaposlenim," odgovarja Davor Šenija, predsednik uprave MLM in pojasnjuje, da so v podjetju uvedli delo preko delovnega časa v zelo majhnem obsegu. "Trenutno nekateri delavci delajo eno ali dve soboti na mesec, kar pomeni, da na mesec opravijo le do 16 ur nad svojo delovno obvezo." Izpostavlja, da so vsi ukrepi, ki so jih sprejeli, v skladu z zakonodajo in internimi akti.

​Šenija dodaja, da je bila letos večina njihovih delavcev zaradi epidemiološke situacije razporejena na čakanje na delo od konca marca do sredine julija. "V letošnjem letu smo zaradi nastale situacije koristili kolektivni dopust in vsi delavci so koristili tudi poletni dopust, ki so ga načrtovali v začetku leta. Vredno je tudi poudariti, da trenutno beležimo porast bolniške odsotnosti in tudi to predstavlja velik izpad delovne sile, ki ni bil načrtovan."

Andrej Petelinšek

Zaposleni, ki se je obrnil na nas, se bo skušal sobotnemu delu izogniti z dnevom dopusta. Predsednik uprave Šenija je prepričan, da je "glede na odsotnost z dela za večino delavcev od konca marca do sredine avgusta skoraj nemogoče govoriti o tempu dela, ki ga delavci ne bi zmogli vzdržati v zadnjem mesecu. Tudi v obdobju do konca leta ne načrtujemo takšnih sprememb, ki bi porušile ravnovesje delavcev v njihovem zasebnem življenju in povzročile preobremenjenost."

Dovolj dela za vse zaposlene

Delavca, s katerim smo se pogovarjali, skrbi, da bodo morali zaposleni delati zastonj, ker podjetje naj ne bi smelo izplačevati nadur, saj naj bi MLM zaradi prikazane izgube od države prejelo finančno pomoč. Šenija odgovarja, da je država pomagala podjetjem z interventno zakonodajo, "katere smo se, kot večina podjetij v Sloveniji, poslužili tudi mi. Vsa sredstva smo prejeli v skladu z interventno zakonodajo kot ukrep čakanje na delo in skrajšan delovni čas."

S septembrom pomoči ne potrebujejo več, saj imajo dovolj dela za vse zaposlene, vse delo preko delovnega časa pa so odredili po zaključku koriščenja interventnih ukrepov, kar je v skladu z zakonodajo, razlaga predsednik uprave. "V zakonodaji je predvideno, da lahko delodajalec zaradi povečane potrebe po delu odredi delo preko delovnega časa, prav tako je predpisano referenčno obdobje za koriščenje ur z delom preko delovnega časa in izplačilo nadurnega dela. V našem podjetju poslujemo v skladu z vsemi zgoraj zapisanimi predpisi."

Maribor: mariborska livarna Maribor -
Igor Napast

Koristili bodo ure

Trenutno imajo normalen obseg proizvodnje, so pa zaradi odsotnosti v zaostanku s proizvodnjo količin. "V teh nestabilnih časih, ki so posledica epidemije, je žal zelo težko predvideti gibanja prodaje v naši panogi," še razlaga Šenija.

V drugi polovici decembra načrtujejo v MLM kolektivni dopust čez praznično obdobje, delavci pa bodo koristili ure, ki so jih pridobili z izrednim delom, je pojasnil predsednik uprave. "Vsi si želimo, da bi letošnje leto zaključili v krogu domačih v veselem razpoloženju, kljub temu da nam leto 2020 ni bilo naklonjeno. Prepričani smo, da se vsi zaposleni veselijo daljšega kolektivnega dopusta v času praznikov in tako bomo vstopili v novo leto, za katero upamo, da nam bo veliko bolj naklonjeno, spočiti in željni novih izzivov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta