V koronakrizi maska postaja statusni simbol: Lotili so se jih trije mariborski oblikovalci

Denis Živčec Denis Živčec
10.05.2020 18:00

Na polno je koronakriza udarila po njihovem delu, a so se trije mariborski oblikovalci lotili oblikovanja zaščitnih obraznih mask, ki vse bolj postajajo modno stališče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V naši butični proizvodnji je prav vsak izdelek skrbno in ročno narejen iz kvalitetnih materialov, zato je o vojnem dobičkarstvu nesmiselno govoriti, saj med našimi naročniki prav gotovo ne boste našli vladnih organizacij," pravi David Hojnik.
Osebni Arhiv

Zaščitne obrazne maske so vroča roba in vse bolj tudi modno stališče in statusni simbol. Prava uspešnica so v zadnjih tednih postale elegantne maske, ki jih izdeluje mariborski oblikovalec David Hojnik, DH Fashion. Kako oblikovati in prodajati maske, pri tem pa tvegati, da te kdo označi za vojnega dobičkarja? "Ob začetnem koronskem šoku nismo niti razmišljali v tej smeri. Ideje v ekipi so bile, a sem jim sam sprva nasprotoval. Le nekaj mask za naše najbližje smo izdelali. A krizne razmere so trajale, stranke pa so si želele lepšo različico 'strašljivih' medicinskih obraznih mask. Ponudili smo jih preko spletne trgovine," pravi Hojnik. V ročno izdelane maske so všili neprepustna vlakna, iz katerih izdelujejo tudi medicinske. "Izdelave mask se je v teh časih lotila skoraj vsaka druga gospodinja, ki je iz ostankov posteljnine naredila prisrčne obrazne maske za sosede, kar seveda pozdravljam, mi pa smo se tega morali in želeli lotiti na profesionalnem nivoju," pripoveduje Hojnik.

David Hojnik je ideji o izdelavi modnih zaščitnih mask sprva celo nasprotoval.
Osebni Arhiv

So maske nove torbice?

"Lahko bi zašel v ekstrem z različnimi dramatičnimi materiali, za vsakodnevno uporabo pa obstajajo smernice, ki se jih držimo," odvrne. Ob preprostejših izdelujejo še različice s čipko, kristalčki in drugimi detajli, nekatere so obogatili tudi s sloganom "Nothing can break my style" (Nič ne zlomi mojega stila). Maske po želji tudi personalizirajo z logotipi in slogani. So maske nove torbice? "Mnogi zvezdniki so z maskami že pred leti dopolnili svoj videz ali izražali stališča, zdaj so postale del vsakdana. Mnoge kose v naših omarah so navdihnile krize. Kamuflažni vojaški vzorec in military moda sta del popkulture že dolgo," meni David.
Oblikovanja izvirnih modnih mask se je lotila tudi oblikovalka Tanja Uvera. "Zapovedana karantena me je zadela kot strela, ampak ne z jasnega, je že prej precej grmelo po svetu. A človek se na to ni mogel pripraviti. Naročene obleke za družabne dogodke so ostale napol narejene. Kot bi kdo ugasnil luč. Po tednih prilagajanja smo z družino zavili v moj atelje na Lentu in premlevali. Ko so bile maske klasificirane na maske s filtri in tiste, pralne, za kratkotrajno uporabo ob obisku trgovine, sem dobila idejo, da bi lahko naredila ne samo tehnično ustrezne maske, ampak tudi estetski izdelek, modni dodatek. Ker sem motoristka, sem jo takoj videla tudi kot zaščito pred mušicami. Maske so unikatne, narejene v majhnih serijah," pravi oblikovalka. "Najprej sem naredila maske, ki so se ujemale z obstoječimi oblekami, ker sem že imela napleten material. Potem sem naredila serijo črnih in zlatih. Povpraševanje je bilo tudi po ciklamnih in modrih. Podložene so z bombažnim platnom, ki je najboljša izbira za pralne maske," dodaja. "Vidim, da ljudem veliko pomeni, da lahko dobijo majhen unikaten kos, ki ga lahko dnevno nosijo," dodaja.

Tanja Uvera je med vožnjo z motorjem odkrila še eno uporabno stran modnih zaščitnih mask. Nič več mušic v ustih.
Osebni Arhiv

Številne nove priložnosti

Izvirne in lepe maske oblikuje tudi Elisangela Sandes. Spoznali smo jo kot partnerico nekdanjega mariborskega župana Fištravca, modni sladokusci pa njen izjemni oblikovalski talent že dolgo cenijo. "Oblikovanje tekstila je moj vsakodnevni življenjski izziv. Tako me je tudi karantena, ki je pretrgala moje delo glavne kostumografinje šova Zvezde plešejo ter izdelave svečanih oblek za maturantske plese, nagovorila. Za svoje prijatelje in znance sem zaščitne maske izdelala kot darilo ob mojem rojstnem dnevu, ki ga nismo mogli praznovati skupaj. O vojnem dobičkarstvu lahko govorimo, ko na monopolnem trgu nekdo postavlja 10- do 15- krat višje cene, kot so proizvodni stroški," pravi Sandesova, ki ustvarja pod znamko Elisa Design. "Zelo pomemben je funkcionalen in estetsko oblikovan kroj, pa izbira ustreznega blaga, ergonomsko izdelane gumice, ustrezen nosnik in dobro počutje uporabnika. Vsako oblikovanje potrebuje veliko kreativnosti, velikost izdelka je pri tem nepomembna. Še tako majhnega tekstilnega izdelka, ki je slabo izdelan, nefunkcionalen ali neestetski, ne moreš niti podati, kaj šele, da bi ga zaračunal," razmišlja. "Tako, kot je koronavirus nekaj novega, je nova tudi kultura življenja z njim. Kulturne in druge rešitve, ki jih zahteva koronavirus, so v nastajanju. Obrazne maske ne bodo postale samo nov modni dodatek, ampak za marsikoga tudi statusni simbol. To daje modnim oblikovalcem številne nove priložnosti," pravi Elisangela Sandes.

Elisangela Sandes svoje kreativne strasti v šovu Zvezde plešejo ne more izživljati, zato si daje duška z domiselnimi maskami.
Osebni Izziv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta