Program Zveze prijateljev mladine Maribor: Da mladi spet na polno zaživijo

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
17.03.2022 02:00

Zveza prijateljev mladine Maribor izvaja preventivni laični program Ti to zmoreš, namenjen mladim med 12. in 16. letom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V okviru programa Ti to zmoreš vsak mesec organizirajo tudi predavanja in delavnice za starše. Danes bo v Domu ustvarjalnosti mladih Delavnica učinkovite komunikacije.
Igor Napast

Koronačas je bil velik izziv še posebej za mlade. Umanjkanje druženja so namreč doživljali v obdobju življenja, ko je socializacija s sovrstniki velikega, če ne že ključnega pomena. Mnogi mladi se po koroni čutijo osamljene, imajo strah pred prihodnostjo, nekaterim je padla motivacija, spet drugi so se zaprli vase, nekateri veliko časa preživijo ob zaslonskih tehnologijah, koga je šolanje na daljavo zaznamovalo v smeri, da vidi le šolo. Preventivni laični program Ti to zmoreš, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Maribor, financira pa ga mariborska občina, je namenjen prav takim ranljivim mladostnikom.

"Mladi se v programu družijo in krepijo socialne veščine," pravi mentorica programa Monja Urbič. Pri vključitvi uporabnikov v program sodelujejo s šolskimi svetovalci. Vključujejo mlade med 12. in 16. letom, trenutno je vključenih devet, še nekateri se jim bodo pridružili. Program vodijo mentorji ZPM Maribor in prostovoljci, večinoma študenti, strokovna vodja in supervizorka programa je predsednica ZPM Maribor, psihologinja Nina Babič.

"Gre za laični preventivni mentorski program, katerega cilj je podpora mladim, spodbujanje vrstniškega druženja, samoiniciativnosti, motivacije. Mladostniki sooblikujejo vsebine, s čimer jih želimo motivirati, da spoznajo svoje interese, izražajo svoje mnenje. Namen vključitve je, da mladi spet na polno zaživijo, odkrivajo svoje močne točke in področja, ki jih zanimajo," pravi Monja Urbič. Ker je skupina manjša, se lahko vsakemu individualno posvetijo: nekdo se hitro sprosti v skupini, drugi potrebuje več individualnega dela, spet nekdo potrebuje učno pomoč, ki jo z zunanjimi izvajalci tudi skušajo zagotoviti.

V okviru programa Ti to zmoreš vsak mesec organizirajo tudi predavanja in delavnice za starše. Ta mesec vabijo na Delavnico učinkovite komunikacije, ki bo danes, v četrtek, 17. marca, ob 16.30 v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (Razlagova ulica 16). Udeleženci bodo prejeli praktične vaje za trening želenih komunikacijskih veščin in izboljšanje komunikacije med staršem in mladostnikom. Udeležba je brezplačna, število udeležencev je omejeno. Prijave in dodatne informacije daje Monja Urbič (elektronski naslov monja@zpm-mb.si ali mobilna številka 051 363 351).

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta