Portreti Glazerjevih nagrajencev na razstavi in spletu

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
19.11.2022 04:00

Priznani fotograf Branimir Ritonja se predstavlja s 47 potreti prejemnikov najvišjega priznanja na področju kulture v Mestni občini Maribor. Ogledate si jih lahko tudi preko spleta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branimir Ritonja in Nino Flisar
Gero Angleitner

Do konca novembra je še v avli Univerzitetne knjižnice Maribor na ogled razstava fotografij 47 portretov priznanih mariborskih umetnikov, prejemnikov najvišjega priznanja na področju kulture v Mestni občini Maribor - Glazerjevih nagrajencev, ki so delo fotografa Branimirja Ritonje.

O portretnih fotografijah nagrajencev v črno-beli tehniki, o zgodovini, vlogi in pomenu Glazerjevih nagrad so se ob odprtju razstave pogovarjali Ritonja, predsednik odbora za podelitev Glazerjevih nagrad profesor dr. Miran Štuhec in eden od pobudnikov podeljevanja nagrad, slovenski filozof in sociolog ter kulturnik mag. Franci Pivec. Pogovor je moderiral pesnik, prevajalec in publicist Nino Flisar.

Udeleženci okrogle mize (od leve) - dr. Miran Štuhec, Branimir Ritonja, Nino Flisar in Franci Pivec
Gero Angleitner

Ritonja se je javnosti doslej predstavil že z več kot petdesetimi samostojnimi razstavami. S fotografijo se je začel ukvarjati v osnovni šoli, bolj resno pa v začetku osemdesetih, ko je postal član Fotokluba Maribor, zadnja leta je njegov predsednik. V njem je spoznal znane mariborske fotografe, med njimi Ivana Dvoršaka, ki je postal njegov mentor. V okviru kluba se je veliko naučil o fotografiji in kmalu začel prejemati nagrade. Je avtor več fotografskih knjig, fotografskega materiala monografskih publikacij in katalogov več likovnih umetnikov. Za delo na fotografskem področju je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim Glazerjevo listino, zlato plaketo Zveze kulturnih društev Slovenije, medaljo na Le Salon des Beaux Arts, Carrousel du Louvre v Parizu, srebrno plaketo JSKD, posebno nagrado na likovnem festivalu v Kranju. Ob fotografiji se ukvarja z videom in filmom. Je tudi član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva likovnih umetnikov Maribor. Velja za enega najvidnejših mojstrov sodobne slovenske fotografije.

Razstavljene fotografije so objavljene tudi na Digitalnem repozitoriju UKM in so torej dostopne javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta