Pomanjkanje osebnih zdravnikov, (pre)dolge čakalne dobe; težave, ki jih je koronačas le še poudaril

30.08.2021 05:00
Pacienti oziroma njihovi bližnji so se najpogosteje obrnili na katerega od zastopnikov pacientovih pravic zaradi slabše dostopnosti osebnih zdravnikov, nedopustnega prestavljanja terminov, težav pri informiranju o stanju pacienta zaradi epidemije covida-19, kaže državno poročilo o stanju pacientovih pravic za leto 2020. Kako je s tem v Mariboru?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca - Ilustracije - Zdravje - Epidemije - Pandemije - Epidemija - Pandemija - Korona virus - Koronavirus - Covid 19 - bolezen - virusna obolenja - širjenje bolezni - Zaščita - Varnost - Rahljanje ukrepov - odpiranje posameznih oddelkov v zdravstvenih domovih - čakalnica - čakalnice - sprejem pacientov - varnostni napotki - varnostna razdalja - Varnost - preventiva - preventivni ukrepi - Ilustracija - Tematika - - Avtor: Andrej Petelinšek (foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinsek

Poročilo je skupek poročil vseh zastopnikov v državi, tako sta pravzaprav enako zabeležili tudi mariborski zastopnici Adela Postružnik in Vlasta Cafnik.

"Specialisti pacientom s kroničnimi boleznimi ob pregledu ne dajo termina ali pregled prestavijo, tako se lahko zgodi, da so tudi po dve leti brez ustrezne kontrole, in to ni dopustno," pojasnjuje zastopnica Adela Postružnik, s katero smo se pogovarjali o njenem delu. V letu 2020 je 937 ljudi skupaj na območju Maribora izkoristilo pravico do zastopnika, leto prej 1033. Manjkrat kot leto prej so se lani tudi nanjo obrnili, a so bili primeri zato bolj zahtevni, stiske večje, pravi: "Spremljala sem kar nekaj umirajočih in svojcev, ki niso mogli vzpostaviti kontakta z zdravstvenim osebjem, dobiti informacij. V začetku epidemije so se dogajali tudi odpusti hudo bolnih v domače okolje, kjer niso mogli ustrezno poskrbeti za bolnika, domovi starostnikov pa niso sprejemali novih stanovalcev. Upam, da se ob morebitnem novem povečanju obolelih to ne bo ponovilo v tolikšni meri. Že desetletje so težave s prostorsko stisko v domovih starostnikov, podobno je s pobolnišničnim zdravljenjem hudo bolnih, ki še ni zadostno urejeno," pravi Postružnikova.

Maribor: Adela Postružnik, zastopnica pacientovih pravic - Avtor: Igor Napast - - Avtor: Igor Napast (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Starejši imajo težave pri naročanju

Z nedopustno dolgimi čakalnimi dobami se soočajo zlasti na oddelkih za kardiologijo, pa za nevrokirurgijo in ortopedijo v UKC Maribor, obenem zaradi epidemije koronavirusa zaostajajo druge obravnave in pregledi, je še nanizala nekaj konkretnih primerov. Še zmeraj je težava nedosegljivost ambulant družinskih zdravnikov, paciente moti, da ne morejo brez predhodnega naročila priti osebno do zdravnika, zlasti starejši, ki se manj znajdejo z računalniki, imajo težave pri naročanju. Skoraj nemogoče je v tem času v mestu menjati osebnega zdravnika, ker so kvote že zapolnjene, še ugotavlja zastopnica. Obenem Postružnikova pravi, da so ob njenih posredovanjih odzivni in sodelujejo tako v mariborskem zdravstvenem domu kot v UKC Maribor.

Samo kak zdravnik ne sodeluje

Andrej Petelinšek

V večini primerov zadostuje že neformalno posredovanje, to pomeni, da ni obravnave. Je pa še kak zdravnik, ki ne sodeluje. Zastopnik lahko nato to preda Komisiji RS za varstvo pacientovih pravic, toda ti postopki so dolgotrajni, težave pacientov pa se medtem lahko le še poslabšajo. Zato Postružnikova svetuje, da se pacienti ob kakšnih težavah že med samim zdravljenjem obrnejo nanje. Da se denimo pri zobozdravstvu pozanimajo o svojih pravicah, saj so lahko tudi zavedeni. Je epidemija sicer prinesla kakšne posebnosti pri njihovem delu? Bili so pomisleki o testiranjih, posamezniki so želeli pojasnila in odgovorili so jim v sodelovanju z zdravstvenim domom. O cepljenju zoper covid-19 ni bilo posebnih vprašanj, so pa zato zmeraj prisotni pomisleki staršev pri rednem cepljenju otrok zoper otroške bolezni: "Pri tem vidim veliko vlogo pediatrov, da znajo to ustrezno pojasniti. Podobno je pri drugih zadevah. Pacient ima možnost izbire tudi pri zdravilih, cepivih, je pa zdravnik tisti, ki je dolžan dati ustrezno pojasnilo in morda odpraviti pomisleke."

Postružnikova svetuje, da svojci, ko se zanimajo za svojega bližnjega, poizvedo, s kom se pogovarjajo, vprašajo, kdo je odgovoren za pacienta. Še preden gredo na poseg, naj se o tem zadostno pozanimajo. Zdravnik mora namreč po zakonu pacientu na razumljiv način pojasniti zadeve. Če so pri posegu posebnosti, od pacienta dobiti tudi podpisano soglasje. In še, naj se ne bojijo s pomočjo zastopnika uveljavljati svoje pravice. "Tudi v primerih, kjer so bile obravnave, se nato ni zgodilo, da kasneje pacienti zaradi tega ne bi dobili ustrezne oskrbe," dodaja Postružnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta