(PISMO) Zeleno razstavišče v Gosposki ulici

30.09.2024 08:48

Žal najbrž začasno in brez elektrike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V začetku septembra je v nekdanji trgovini za čevlje Paprika v Gosposki ulici 32 v Mariboru zaživelo "zeleno razstavišče" Hortikulturnega društva Maribor. Gre za trajnostni projekt, ki je ob najstarejšem tovrstnem društvu v Sloveniji povezal še Pokrajinski arhiv Maribor, Javni sklad za kulturne dejavnosti OE Maribor, Foto klub Maribor, VSGT Maribor in ostale podpornike projekta.

V okviru proslavljanja 155-letnice Hortikulturnega društva Maribor so v razstavišču na ogled starinske razglednice mariborskega Mestnega parka iz 19. stoletja in fotografije istih lokacij sedaj. Obiskovalci lahko občudujejo tudi za ta namen izbrane črno-bele fotografije iz arhiva Pokrajinskega arhiva Maribor, na katerih so vidni zeleni deli mesta Maribor tik po 2. svetovni vojni in prej. Organizatorji razstave so v izložbenem delu razstavišča razstavili tudi osem nagrajenih fotografij z dveh izvedenih medgeneracijskih foto natečajev, "pomladne" in "jesenske" zgodbe.

Hortikulturno društvo Maribor je bilo do 2. svetovne vojne zadolženo za zasaditev parkov, drevoredov in zelenih sistemov mesta. Tisti, ki smo bili prisotni na otvoritvi razstave, smo lahko samo pritrdili besedam slavnostnega govorca, direktorja Arboretuma Volčji Potok, Matjaža Mastnaka. Edino drevesa dajejo hladne sence in za vsa živa bitja potreben velik del kisika. Da postane drevo za mesto pomembno in da lahko opravlja svojo funkcijo, mora miniti vsaj 40 let. Ves ta čas pa ga je treba čuvati in za njega skrbeti.

Družbena odgovornost to vključuje; seveda se začne pri posamezniku, nato pa se lahko širi na ravni vodstev podjetij, organizacij, lokalnih skupnosti in države, pa tudi mednarodno. Ne pozabimo, trajnost pomeni obnašati se danes tako, ne da ogrožamo potrebe prihodnjih generacij.

Obisk razstave, ki je na ogled vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro in v soboto med 10. in 12. uro, toplo priporočam. Poznati ali spoznati zelene dele našega mesta nas lahko samo obogati. (Žal so nujne tako omejene ure, ker opuščeni lokal nima elektrike. Škoda bi bilo razstavo kmalu zapreti, obisk je stalen.)

Matjaž Mulej st., častni občan Mestne občine Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta