Nova razstava v Stalagu XVIII D v Melju

Jon Knez Jon Knez
13.12.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava prikazuje uničevalno delovanje taborišča.
Igor Napast

Od včeraj je v muzeju Stalag XVIII D, ki ga upravlja Mednarodni raziskovalni center (MRC) druge svetovne vojne Maribor, na ogled razstava Iztrgati pozabi, ki ponazarja "svetovna odkritja največjih zločincev v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII D v Melju, kjer je bilo interniranih okoli 15 tisoč vojnih ujetnikov. Pet tisoč jih je bilo sovjetskih državljanov (Rusov, Ukrajincev in drugih)," so zapisali v utemeljitvi razstave v MRC.

Igor Napast

Avtor razstave Daniel Siter, mladi raziskovalec, sicer doktorski študent na privatni univerzi Alma Mater Europaea, ki je raziskoval v arhivih v Avstriji in Nemčiji, je o razstavi dejal, da ta daje v slovenskem prostoru prvi celosten uvid v vodilno taboriščno komandaturo. "Razstava prikazuje uničevalno delovanje taborišča in še druge vidike, kot so vsakdanje življenje v taborišču, prvi statistični pregledi po posameznih narodnostih za vsak mesec, grozljivost pokopov in smrti sovjetskih vojnih ujetnikov. Z razstavo smo pridobili temeljno kronologijo ključnih dogodkov v taborišču," je še dejal avtor razstave oziroma panojev z vsebino, ki jih je oblikovala Mojca Turk. Eksponati niso razstavljeni.

Igor Napast

Spomnimo, delovanje MRC in muzeja Stalag XVIII D v celoti financira Ruska federacija. Ustanovitev je poleti 2016 odobril sam ruski predsednik Vladimir Putin.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?