Najdaljša miza čaka: Razkrito, katera zvezdniška imena bodo kuhala na Žametni večerji. Koliko stane vstopnica?

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
19.04.2024 12:04

Pod vinogradom potomk Najstarejše trte na svetu bo omizju s 150 gosti postreglo okoli 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem. Večerjo bodo začinili stari znanec in dva nova zelo znana chefa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slikovit vinograd potomk Najstarejše trte ustvarja ustvarja pod Kalvarijo izjemno scenografijo za kulinarične presežke, katerim se vsako leto predaja 150 gostov. 
Igor Napast

Miza še ni pogrnjena, a priprave na enega najtežje pričakovanih dogodkov v mariborskem družabnem letu tečejo na polno. Pod znamenito mariborsko Kalvarijo se bo v torek, 4. junija, odvila tretja Žametna večerja med vinogradi. V ospredju edinstvenega gastronomskega dogodka je sodelovanje dijakov in študentov SŠGT Maribor in VSGT Maribor z uveljavljenimi strokovnjaki ter ozaveščanje o priložnostih, ki jih ponujajo poklici v gostinstvu in turizmu; dogodek pa se bo ponovno odvil na posesti Biotehniške šole Maribor. Novost projekta je razširitev kompetenc, ki jih mladi upi s svojimi mentorji predstavijo 150 gostom kulinaričnega doživetja na prostem; ob kuharstvu bo posebne pozornosti letos deležen tudi način postrežbe. Tudi tokrat dogodek prinaša zveneča imena iz sveta kulinarike. Gostujoča chefa v vlogi mentorjev bosta Jorg Zupan in Luka Jezeršek, udeležence dogodka pa bo razvajal tudi mariborski chef Sebastjan Plevčak iz Restavracije Sedem, ki je nepogrešljiv del Žametne večerje že od začetka. 

Sebastjan Plevčak
Andrej Petelinšek

Pod vinogradom potomk Najstarejše trte na svetu bo omizju s 150 gosti postreglo okoli 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem, ki bodo v okviru tako imenovanega long table dogodka ustvarili prvovrstno vinsko-kulinarično doživetje ter z njim opozorili na svoje kompetence in potenciale v gostinstvu in turizmu.

Ob podpori prepoznavnih mentorjev bodo na Žametni večerji svoje veščine in ambicije predstavili štirje mladi upi s področja kuharstva in strežbe.

Luka Jerzeršek
Matic Kremžar

To so Lan Verko, dijak SŠGT Maribor, z mentorjem Jorgom Zupanom (Breg, Aftr), in Klara Šmigoc, študentka VSGT Maribor, z mentorjem Luko Jezerškom (Gostilna Dvor Jezeršek, Gostilna na Gradu) ter Antonio Pintarič, dijak SŠGT Maribor, in Ana Marija Šavli, študentka VSGT Maribor, z mentorji Lovrom Visočnikom, Davidom Možičem in Jernejem Lubejem.

Priprave mladih upov na Žametno večerjo 2024 so v polnem teku: Antonio Pintarič in Ana Marija Šavli sta v družbi barmana Davida Možiča že pripravila svoja koktejla, ki ju bosta postregla na dogodku.

Lovro Visočnik je skupino dijakov in študentov poučil o pravilni pripravi omizja, medtem ko je Lan Verko pod budnim očesom Jorga Zupana ustvaril enega od hodov Žametnega menija. 

Jorg Zupan
Jan Karan

Sledi še kreacija krožnika Klare Šmigoc in Luke Jezerška, postopek priprav pa bo zaokrožila izbira vinske spremljave, ki jo bosta mlada upa strežbe izpilila s sommelierjem Jernejem Lubejem. Karte za Žametno večerjo med vinogradi bo tudi letos moč kupiti preko spleta, v prodajo bodo šle v sredo, 24. aprila.

Cena vstopnice bo 120 evrov, rezervacije kart ne bodo mogoče. Že lani je zanimanje za dogodek, ki ga skupaj organizirajo Zavod za turizem Maribor, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Biotehniška šola Maribor ter podjetje Factumevent bilo tako veliko, da so vstopnice pošle zgolj v nekaj urah. Če bi jo zagodlo vreme, je nadomestni termin večerje 6. junij. 

Okoli 70 metrov dolge mize, najdaljše v državi, za udobje gostov skrbi več kot 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem. 
Igor Napast

"Projekt Žametna večerja je odličen primer ustvarjanja dodane vrednosti, je doživetje, o katerem se v mestu govori vse od njegove prve izvedbe; še več, z njim smo vzbudili pozornost mednarodne javnosti in si prislužili naziv najboljše evropske kulinarične destinacije," pravi direktor Zavoda za turizem Maribor Jure Struc.

Na posestvu Biotehniške šole sta večerjo lani začinila Michelinova chefa Igor Jagodic iz restavracije Strelec in Filip Matjaž iz restavracije COB,  meni je zaokrožil mariborski chef Sebastjan Plevčak, tako pa je v večeru uživala mariborska vinska kraljica Neža Jarc. 
Marko Pigac/mp Produkcija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta