Miklavž na Dravskem polju: Območju ob ribnikih v starem delu kraja se obeta velika prenova

DT
05.03.2023 04:25

Občinski svetniki so že potrdili investicijski program za projekt Izviri preteklosti v zavetju svetega Miklavža. Z njim želijo revitalizirati območje Miklavških ribnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje Miklavških ribnikov
Igor Napast

S projektom se bo miklavška občina prijavila tudi na javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah. Namen je opraviti vzdrževalna in sanacijska dela na prvem Miklavškem ribniku, urediti Miklavško pot od Miklavških izvirov do tretjega ribnika in postaviti paviljon ob tretjem ribniku. Celotna investicija naj bi stala 633 tisoč evrov, največ bi šlo za sanacijska dela ob ribniku. Občina bi za investicijo namenila 283 tisoč evrov, ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pa 350 tisočakov.

Za pridobitev javnih sredstev bodo morali v miklavški občini pripraviti tudi vsebine, zato bodo v sodelovanju s Turističnim društvom Miklavž interpretirali naravo (ornitologi so na tem območju našteli 38 vrst ptic) in kulturno dediščino s prikazom tradicionalnih obrti in znanj. Urediti nameravajo tudi sprehajalno pot. Z odstranitvijo odvečnega mulja v prvem miklavškem ribniku bodo skušali izboljšati kvaliteto vode in življenje v ribniku. Uredili bi povezovalne poti med Miklavškimi ribniki in izviri s segmenti brunčane lesene poti na močvirnem terenu, opazovališčem narave, počivališči, s klopmi oziroma urbano opremo in označbami. Vsa ureditev bi bila iz naravnih materialov (les, pesek). Ob Miklavški poti bodo točke postanka z izobraževalno vsebino. Pot bo imela tri ali štiri pristopne točke. Značaj prizorišč ob poti bo od bolj sonaravnega na zahodu prehajal do bolj parkovno urejenega na vzhodu.

Tudi paviljon ob ribniku bi bil namenjen počitku, okrepčilu kolesarjev in pohodnikov. Objekt bo omogočal hrambo koles in servisiranje z nameščeno mehanično opremo. V objektu bodo še sanitarije in informacijska točka o sprehajalni poti, znamenitostih v okolici (gomile), turistični ponudbi občine, digitalizirane vsebine. Na sprednjem delu se načrtuje ponudba hrane in pijače iz avtomatov s prostorno klopjo, ki bo zatočišče tudi v slabem vremenu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta