Mariborsko Pohorje: Nova smučarska sezona najbrž še pod Marpromom

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
17.07.2021 05:55
Čeprav je bilo predvideno, da bo novo smučarsko sezono na Mariborskem Pohorju prevzelo podjetje Šport Maribor, je zdaj bolj verjetno, da bo ostala v skrbi Marproma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Zgornja postaja Pohorske vzpenjače - Turizem - Objekti - Gondola in varnost - kabinska žičnica - gondole - Ilustracija - Tematika - nosilna vrv, kabine - kabina - Varnost - Pohorska vzpenjača -
Andrej Petelinsek
Maribor - mariborsko Pohorje - Areh - smučanje - reportaža - smučarja - 6 sedežnica Pisker 2 - Proga Cojzerica - snežni top - -
Sašo Bizjak

Ko se bo javni zavod Športni objekti Maribor preoblikoval v gospodarsko družbo Šport Maribor, je v naslednjem koraku predvideno, da bo občina na novo podjetje iz Marproma prenesla tudi koncesijo za upravljanje pohorskih žičnic in smučišč. Predvideno je bilo, da bo prenos izveden še pred začetkom smučarske sezone v decembru. A trenutno ​vse ​bolj kaže, da bo nova smučarska sezona potekala še po starem.

Želijo omogočiti normalen začetek zimske sezone

"V Marpromu za zdaj velja pravilo, da ravnamo tako, kot da prenosa ne bo, saj želimo omogočiti normalen začetek zimske sezone - ne glede na to, v čigavih rokah bo takrat koncesija. Odločitev o tem je odvisna od koncendenta, torej Mestne občine Maribor, ki bo v primeru prenosa prekinila obstoječo koncesijsko pogodbo," pojasnjujejo v javnem podjetju za mestni potniški promet. Direktor Bernard Majhenič je aprila za Večer povedal, da bo novemu upravitelju veliko lažje, kot je bilo na začetku njim.

"Mi smo Pohorje prevzeli v času, ko se je zgodil stečaj, čez noč, brez ljudi, brez enega snežnega topa, brez znanja. Vseh sedem let smo se učili, popravljali napake iz preteklosti, kupovali v stečajnih masah, obnavljali, kar smo lahko," je dejal Majhenič.

Andrej Petelinšek
Igor Napast

Zdaj na Mariborskem Pohorju potekajo pripravljalna dela na smučarskih terenih, ki vključujejo mulčenje, urejanje odvodnjavanja in podobno. "Ob tem izvajamo redne letne tehnične preglede žičniških naprav pa tudi vodnih črpališč in prečrpališč. Prav tako so stekle priprave na remont sedežnice Poštela, ki ga je treba opraviti pred zimsko sezono," pravijo v Marpromu. Skupni znesek predvidenih del za pripravo na smučarsko sezono se giblje med 500.000 in 600.000 evri, v kar je vštet tudi strošek dela zaposlenih.

Kaj bo moral prevzeti novi koncesionar

Pri odgovoru na vprašanje, kakšna so pričakovanja ob prenosu koncesijske pogodbe - znano je, da so v minulih letih vložili okrog 4,5 milijona evrov v žičniško dejavnost - so v Marpromu bolj zadržani: "Postopki se morajo odvijati v skladu s koncesijsko pogodbo, ki je pravni akt in zavezuje tako koncesionarja kot koncendenta. Med drugim bo novi koncesionar moral prevzeti vse obveznosti do virov sredstev in zaposlenih."

Šport Maribor naj bi prevzel tudi 60 zaposlenih iz Marproma, trenutna zadolženost podjetja pa je okrog dva milijona evrov. Podrobnosti prenosa dejavnosti, zaposlenih in obveznosti med podjetjema, ki bosta sicer obe spadali v Javni holding Maribor, še niso dorečene, odprtih je še kar nekaj vprašanj. Med njimi tudi, ali bo Šport Maribor prevzel tudi krožno kabinsko žičnico ali pa bo ta ostala kot del javnega potniškega prometa pod Marpromom. V Mariboru si ob tem prizadevajo, da bi koncesijo za gondolo prevzela država, saj opravlja prevoz za več občin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta