​Maribor v Dubaju pred Ljubljano. Kako številna mariborska delegacija bo odpotovala na Expo 2020?

19.10.2021 19:44
Na svetovno razstavo Expo 2020 bodo v Dubaj odpotovali predstavniki z Mestne občine Maribor, Zavoda za turizem Maribor in Regionalne razvojne agencije za Podravje - Maribor. Pritegniti želijo investitorje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg Evrope je osrednji sprejemni prostor slovenskega paviljona, ki velja za enega najbolj zelenih na Expu 2020 v Dubaju Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Svetovna razstava Expo 2020 v Dubaju je v polnem teku. Dogajanje na kot mesto Velenje velikem območju, ki je bilo še pred dobrim letom gola puščava, danes pa se tam predstavlja 192 držav sveta z edinstvenimi paviljoni, bo trajalo vse do 31. marca prihodnje leto. Na Expu v Milanu leta 2015 je bilo sodelujočih držav "zgolj" 139. Slovenski paviljon velja za enega najbolj zelenih. To je bil še posebej velik izziv, saj so v Združenih arabskih emiratih (ZAE) temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Maribor se bo kot prvo slovensko mesto v Dubaju v slovenskem paviljonu predstavljal med 23. in 26. oktobrom, kmalu zatem bo sledila še predstavitev Ljubljane. Mesto ob Dravi se svetu želi pokazati kot privlačna, zelena turistična destinacija, predvsem pa kot središče regije s številnimi možnostmi in priložnostmi za mednarodne investitorje, so sporočili z Mestne občine Maribor (MOM), ki v ZAE pošilja sedemčlansko delegacijo.

Z MOM bodo v Dubaj odpotovali župan Saša Arsenovič, podžupani Samo Peter Medved, Gregor Reichenberg in Alenka Iskra, vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić, Neva Pipan kot predstavnica ustanoviteljice v Zavodu za turizem Maribor in RRA Podravje Maribor ter vodja Kabineta župana MOM Jelka Vrečko.

Arsenovič na sestanke z gospodarstveniki

Župan Arsenovič se namerava med drugim srečati z gospodarstveniki iz Malezije, Združenih arabskih emiratov, Brazilije, Izraela, Egipta, Avstrije, ZDA, Švedske in Litve. Vsak dan bo obiskal več paviljonov drugih držav, so pojasnili z MOM. Srečal se bo tudi s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom, prav tako je dogovorjeno srečanje v investicijski pisarni Abu Dabija, saj želijo pritegniti pozornost arabskih investitorjev, da bi našo regijo prepoznali kot zanimivo za svoje prihodnje naložbe. V petek bo v slovenskem paviljonu priredil večerni gala sprejem, na katerega so povabili partnerska mesta in države, slovenska podjetja, ki delujejo v Dubaju, in potencialne investitorje.

Spirit Slovenia

V soboto bo mariborska občina v sodelovanju z RRA Podravje - Maribor in Javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit Slovenija izvedla investicijsko konferenco Invest in Maribor. Povabili so gospodarstvenike, ki so v tem času v Dubaju, in delegacije iz izbranih držav, za katere so ocenili, da so posebej zainteresirane za vlaganje pri nas. Na dogodku bodo premierno predvajali tudi videospot za privabljanje investitorjev v podravsko regijo.

Spirit Slovenia

Tudi Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor bo s tremi člani: Urošem Rozmanom, direktorjem RRA Podravje - Maribor, Karmen Razlag, vodjo sektorja za turizem na RRA Podravje - Maribor in Matjažem Frasom, direktorjem Štajerskega tehnološkega parka, mesto ob Dravi predstavljala v Dubaju. V videu bodo prikazali reko Dravo in Dravsko kolesarsko pot – Drava Bike, z dinamičnim videom pa še zeleno destinacijo Pohorje, ki skozi neukrotljivo naravo, outdoor aktivnosti, lokalno gastronomijo in pristno okolje v objemu gozdov in voda, ponuja nepozabna doživetja skozi vse leto in v vseh letnih časih.

Zgodba najstarejše trte

V Dubaj bo odpotoval tudi Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor, spremljali ga bodo štirje informatorji. "Pričakujemo, da bomo z nastopom na svetovni razstavi v Dubaju Maribor odlično umestili v tematske okvire slovenskega paviljona, torej zgodbe, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva. Naš cilj je vzbuditi pozornost tako zainteresirane kot splošne javnosti ter z zanimivimi in edinstvenimi vsebinami podpreti aktivnosti celotne mariborske delegacije," so pojasnili.

Spirit Slovenia

Glavni elementi paviljonske predstavitve bodo umetniška instalacija Stare trte, ki bo stala na Trgu Evrope, gre za osrednji del pritličja paviljona, virtualna očala, skozi katera bodo obiskovalci doživeli 450-letno zgodbo najstarejše trte na svetu, in nov promocijski video, ki ga bodo predvajali na več zaslonih v paviljonu. Instalacija je plod sodelovanja med podjetjem Esen Woodcraft in Višjo šolo za les in oblikovanje Maribor. Rdeča nit je ponazarjanje edinstvenih lokalnih zgodb z globalnim potencialom, kar je tudi ključno sporočilo mesta Maribor. S predstavniki slovenskega paviljona so se dogovorili, da bo umetniška instalacija Stare trte ostala v paviljonu tudi po koncu mariborske predstavitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta