Magnifico: Šarlatanski špil, ki ti ostane

Jaša Lorenčič
28.12.2018 15:41

Magnifico je s sedemčlansko zasedbo v Udarniku v sklopu Festivala alternativne kulture pripravil koncert, kakšni so to bili nekoč. In so še vedno lahko. Res dober koncert

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Klenovšek

V obvezno svetli obleki in s še bolj obveznim šarlatanskim pogledom je kar sam razkril bistvo večera. Zakaj? Ker lahko. Ker je Magnifico. "Veste, kino Udarnik ni naredil nas!" nam je preroško razodel. "Mi smo naredili njega!" In imel je prekleto prav. Sploh ko je pokazal, kaj je bistvo njegove muzike. Ne teksti, ne muzika, ne sedem članov, ki jih je stiščal na oder Udarnika. Pa še dve spremljevalni vokalistki zraven. Ne, ni v tem fora. Ritem, tam se vse zgodi. "E, to je polna doba," je siknil, ko je boben mešal želodce. "Zdaj pa pridem jaz s kitaro zraven." O, ja. Kot da bi se uštulil, ušunjal, ugural. Na sinkopo. Na neparno dobo. Štrleče. Cici mici. Ja, Magnifico je v Udarniku pokazal, kaj so koncerti pomenili nekoč. In kaj še vedno lahko. Fak, kaka čaga.

Janez Klenovsek

Magnifico je alter

Magnifica sem prvič videl v živo v avli II. gimnazije. Še kot osnovnošolec. Ne najdem besed, da bi opisal, kako je bil videti takrat. Futuristično. Štrlel je v temni obleki, skakal in se drl, kaj vse da je. Z drugega planeta. Kira svoboda! Drugič sem ga gledal leto kasneje kot mozoljasti fazo na Štuku. Jesen 2000. Večer, ko smo nato pobasali prve zlate olimpijske medalje. To je bil špil, kjer si spoznal ljudi, kot je recimo Jurij Drevenšek, ki je seveda znal vse tekste bolje od tebe. S Pismejkersi je Magnifico raztural do amena.

Janez Klenovšek
Janez Klenovsek

Malo pavze, ogromno štofa

In potem je, kot rečeno, takšen prišel gor na oder Udarnika. Vođa puta. V Festival alternativne kulture. Parter je bil tako nafilan, da si se moral guziti do šanka, kjer začuda niso točili nobenega vina, kar je bila finta letos že na 2Cellos, ali do veceja, za katerega je marsikdo vprašal, ali sploh deluje. Deluje. Brez skrbi. Pa saj, podobno je na Štuku, kjer se moraš rintat in guzit. Smo nekako že vajeni. Ampak za to gre: smo še vajeni? Ker Magnifico je nagovoril populacijo, ki se še spomni špilov, kjer je folk zibal z boki, ne pa z rokami in mobiteli. V delu parterja je bila taka silna gužva, da nisi imel šans štrcati po telefonu. Bolje, da vam ne pokažem svojih zapiskov. So bili pa tam točno tisti, za katere bi vnaprej rekel, da bodo. Scena.

Janez Klenovsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta