Kako dvigniti precepljenost v Podravju: Rdeči križ napoveduje koalicijo za cepljenje

Jana Juvan
13.07.2021 16:33
Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal mariborsko izpostavo Rdečega križa, preko njihovih prostovoljcev želijo ozavestiti najranljivejšo populacijo glede cepljenja proti covidu-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Metod Dolinšek, Janez Poklukar in Vesna Mikuž so poudarili, da je Rdeči križ zgled človečnosti in solidarnosti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Slabo precepljenost v Podravju, ki je pri 32 odstotkih najnižja v državi, nameravajo dvigovati tudi s pomočjo Rdečega križa. Temu je bil namenjen velik del obiska ministra za zdravje Janeza Poklukarja v Humanitarnem centru Maribor, kjer tukajšnje dobrodelne organizacije razdeljujejo pomoč ljudem v stiski. Odslej bodo njihovi prostovoljci pomagali tudi pri ozaveščanju ljudi o pomenu cepljenja proti covidu-19.

"Vsakič, ko sem v Mariboru in v Podravju, sem navdušen nad proaktivnostjo tukajšnjih lokalnih združenj. Zato verjamem, da nam bo vsem skupaj uspelo. Verjamem, da je pristop, ki se izvaja z aktivnostmi Rdečega križa v Podravju, tisti, ki prinaša uspeh, in da bomo tako pristopili do vsakega posameznika. Prav ranljivi so tisti, ki se niso mogli odločiti za cepljenje ali niso imeli dostopa. Zato verjamem v organizacije, kot je Rdeči križ, ki so ključne pri tem, da v sodelovanju z lokalno skupnostjo popravimo ta odstotek precepljenosti," je dejal Poklukar.

Metod Dolinšek, Janez Poklukar in Vesna Mikuž
Igor Napast

Rdeči križ kot zgled solidarnosti

Prav v času pandemije je Rdeči križ pokazal, kako pomembno vlogo ima v državi kot pomočnik državi tam, kjer se srečajo humanitarna dejavnost, zdravje in dobrobit prebivalcev, je poudarila predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž. "Uskladili smo aktivnosti in vseh 56 enot je tudi v tem času izvajalo svoje aktivnosti - pomoč najranljivejšim, oskrbo s hrano in zdravili, pomagali smo tudi v bolnišnicah in domovih za ostarele, nudili smo psihosocialno pomoč, otroke smo peljali varno na morje, kar je še posebej letos pomembno. Pristopili bomo tudi k temu, da pomagamo zvišati precepljenost prebivalstva. Na lokalnem nivoju smo se povezali z župani, pri tem so se uvedle najrazličnejše inovativne prakse, kot je cepilni avtobus območne enote Maribor," je dodala Mikuževa.

"Rdeči križ nam je vsem skupaj zgled človečnosti in solidarnosti. Je eden najpomembnejših členov naše družbe. Solidarnost, ki jo izkazuje, je temeljna vrednota v lokalnem okolju. Če se uspe nadgraditi v sodelovanju z lokalnimi cepilnimi centri, kot tukaj v Mariboru s cepilnim avtobusom, ki omogoča dostop do cepljenja hkrati ob prevzemu humanitarne pomoči, je to tisto, kar si lahko družba samo želi," je še dejal Poklukar. Včeraj je bil cepilni avtobus namreč parkiran pred humanitarnim centrom Rdečega križa, ob prevzemu humanitarne pomoči so torej omogočali tudi cepljenje za vse, ki bi si to želeli.

Metod Dolinšek, Janez Poklukar in Vesna Mikuž
Igor Napast

Do mladih na tečajih prve pomoči

Cepljenje bodo sicer še naprej izvajali v Zdravstvenem domu Maribor in UKC Maribor. Rdeči križ pa bo s pomočjo svoje mreže prostovoljcev in njihovimi stiki na terenu kreiral tako imenovano koalicijo za cepljenje, je povedal Metod Dolinšek, sekretar mariborskega Rdečega križa. Povedal je, da imajo dva vzvoda, preko katerih bodo skušali priti do ljudi. Po eni strani torej preko razdeljevanja humanitarne pomoči, ki dosega ravno populacijo, ki je najmanj pocepljena. Drugo pa so tečaji prve pomoči, kjer bodo jeseni skušali ozaveščati predvsem mlade in jim tam tudi omogočiti cepljenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta