Kaj čaka Maribor v letu 2019

Jaša Lorenčič
02.01.2019 16:48

Vprašanj, pričakovanj, načrtov, upov in izzivov za plodove z letnico 2019 v Mariboru ne manjka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trenutno ena največjih investicij v Mariboru, gradnja podvoza v Ljubljanski ulici, naj bi bila končana novembra letos.
Igor Napast

V Mariboru se resda letos ni rodil prvi otrok v Sloveniji, se jih je pa zato v novoletni noči največ rodilo prav v mariborski porodnišnici. Glede na povezave bivše županske ekipe s Kitajsko to po svoje niti ne preseneča. Kitajci bodo namreč - sicer šele 5. februarja - stopili v znamenje srečonosnega zemeljskega prašiča, ki simbolizira plodnost. Vprašanj, pričakovanj, načrtov, upov in izzivov za plodove z letnico 2019 v Mariboru ne manjka.

Politika: Več časa za proračun

Nedolgo tega, malo pred koncem leta, sem šel po Razlagovi mimo občine. Pred vhodom v občino je nekaj ropotalo, nek decembrski direndaj, nič posebej nenavadnega. A stoječ pri semaforju sem videl dve črni lisi v belini občinske fasade. Zagledal sem, kako novi župan Saša Arsenovič in vodja njegovega kabineta Jelka Vrečko čez balkon pogledujeta, kaj se dogaja. Kar dober prikaz tega, da se nova županska ekipa še privaja dela. Ob nastopu mandata tik pred božičem je Arsenovič napovedal, da bo na proračunu, ki se v Mariboru, kot radi povedo različni akterji, sprejema (pre)pozno, treba še veliko delati. Časa bo imel vsekakor več kot ob nagovoru na Trgu Leona Štuklja ob prehodu v novo leto, ko je mikrofon v roke dobil le pet, šest sekund pred polnočjo.

Bob leta: 20 let od prve izjave

Slabi šefi jemljejo slabe delavce, da so lahko še naprej šefi, tako je tudi v glasbi. Dvajset let letos mineva od najbrž večno aktualne izjave Vlada Kreslina, ki je prvi pobral nagrado za bob leta. Deset let letos mineva od izjave Matjaža Javšnika, da imajo ljudje največ povedati o ljudeh, ki jih ne poznajo. Bob leta bo letos znova povezoval Jurij Drevenšek.

Investicija: Gradnja podvoza v Ljubljanski

Če kaj, se v letu po lokalnih volitvah ne gradi. Razen če še kaj ostane iz volilnega leta. Najbolj veseli bodo, predvidoma jeseni, najbrž stanovalci v Pupinovi. Pa uporabniki železniške postaje Tabor. In šolarji. In vsi, ki gredo v bolnišnico. No, torej vsi. Gradnja podvoza pod železniško progo v Ljubljanski ulici, kjer se gradi (v celoti) devet milijonov evrov vreden podvoz, gradnja katerega je bentenje zaradi zamud prestavila v Ulico pariške komune, se je začela z malo zamude. Pešci s(m)o nato najprej naredili svojo pešpot, ker zakaj bi šli okrog riti v žep. Zanimivo bo tudi videti, ali bo podvoz muzikalen in kakšna bo njega urbana podoba.

Kultura: Sto let SNG Maribor

Da bo prišel še dan slovenstva, tako Zovolj vzklikne na koncu Tugomerja Josipa Jurčiča. 27. septembra bo sto let, kar je ravnatelj Hinko Nučič uprizoril prvo dramo v SNG Maribor, ko se je ta končno preselila iz Narodnega doma. Ob veliki obletnici bo 28-letna Nina Rajić Kranjac režirala Grmače Daneta Zajca. Bo pa novega selektorja letos imel festival Borštnikovo srečanje, saj se je umetniški direktor Aleš Novak odločil, da bo podeljeval enoletne mandate, tako da bo delo Zale Dobovšek v 54. izvedbi festivala nadaljeval dramatik, režiser in pedagog Matjaž Zupančič.

27. septembra bo sto let, kar je ravnatelj Hinko Nučič uprizoril prvo dramo v SNG Maribor, ko se je ta končno preselila iz Narodnega doma.
Sašo Bizjak

Zlata lisica: Veleslalom že v petek

Kar vas najbrž najbolj zanima: ko se je Ilka Štuhec po dveh zmagah vrnila pod Pohorje, njena ekipa še ni vedela, ali bo v sezoni vrnitve po poškodbi nastopila na Zlati lisici. Prav tako trenutno še ni znano, kako bo vreme letos naklonjeno 55. izvedbi tekmovanja, ki se sicer kar dobro počuti v februarju. Bo pa letos, ko je Zlata lisica zadnji test pred svetovnim prvenstvom, veleslalom že v petek dopoldan, kot piše v koledarju FIS-a. Slalom pa potem v soboto. Se kar splača videti, kako se dajeta Petra Vlhova in Mikaela Shiffrin.

Šport: NK Maribor odpira vitrino

Če vprašate Darka Milaniča, bo najbrž rekel, da so v letu 2018 imeli zares slaba momenta le dvakrat. Pa še to ne celo tekmo - niti cel polčas. Ampak kdo-da-več koncept proti Olimpiji je stal (dveh) lovorik, brezglava obramba v Glasgowu pa Evrope. V letu 2019 čaka NK Maribor, če bo želel odpreti vitrino s pokali, najprej domača fronta: devet točk prednosti v prvenstvu je lepa, ne pa z garancijo zavarovana prednost. Pa še polfinale pokala z Muro, ki je vijoličasti v tej sezoni še niso premagali. Vijoličasti bodo sicer pozno poleti obhajali 20 let od prve uvrstitve v ligo prvakov. Saj še pomnite gol Stipeta Balajića proti Lyonu, ne? V Ljudskem vrtu se je oktobra začela prenova podtribunja na severnem in južnem delu stadiona, ki naj bi bila končana spomladi. V njej ne bo restavracije.

Na Mariborskem Pohorju bo otvoritev tekmovanja svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. 
Andrej Petelinšek

Popkultura: Ema & Vesna

Maribor pošilja na Emo, ki bo februarja, letos v bistvu kar dva tandema: Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta navdušila z Valovi (nasploh se Maribor na Popevki tedna na Valu 202 zelo dobro drži), bi se rada predstavila širši publiki, Karin Zemljič in Mate Brodar pa se bosta potegovala kot Okustični z izkušnjami in nasveti Jadranke Juras. Dobro gredo v prodajo vstopnice za muzikal Vesna v dvorani Tabor (26. januarja), sicer pa so napovedniki trenutno še bolj prazni. Zato toliko bolj izstopa nastop flavtistke Irene Grafenauer, ki se bo 23. aprila vrnila v Maribor z nastopom v dvorani Union. 

Prazniki: Martinovo na ponedeljek

Najprej tisti najpomembnejši: martinovo letos pade na ponedeljek ali, kot mu rečemo nekateri, PZP. Ponedeljek za profesionalce. Lanski je ob res toplem vremenu trajal dva dni, zato ne čudi, da so izvajalci peli iste pesmi dvakrat. Z izjemo 27. aprila padejo vsi prazniki na delovni dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta