Izjemna drevesa Mestnega parka: Drevo, ki ga strela ne zadene

ŠTR
07.06.2020 04:00

Med drevesi, ki so našla svoj prostor v publikaciji Vodnik po izjemnih drevesih v mestnih parkih Maribora, ki jo je izdalo Hortikulturno društvo Maribor, je tudi povešavi gaber (Carpinus betulus Pendula). Ta vrsta je bila zasajena v prvotni zasaditvi Mestnega parka pred 150 leti, a so bili primorani večji primerek drevesa pred dobrim letom odstraniti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povešavi gaber, ki so ga bili primorani odstraniti
Tanja Grmovšek

Drevo je raslo v vzhodnem delu Mestnega parka, med kostanjevim drevoredom in parkovno promenado, v bližini tretjega mostička, nad današnjim Akvarij-terarijem. Na veliko žalost strokovnjakov se je pozimi 2008/09 zaradi prisotnosti gliv pričelo lomiti. Po strokovni presoji Tanje Grmovšek, svetovalke Mestne občine Maribor pri urejanju in negi dreves, se je nato jeseni leta 2009 v njegovi bližini posadilo nadomestno drevo iste vrste. Staro, obolelo drevo pa je uspelo vztrajati še naslednjih deset let, nakar so ga odstranili.
Danes v zahodnem delu mestnega parka rastejo še štirje primerki. Grmovškova, univerzitetna diplomirana inženirka gozdarstva, arboristka svetovalka in ocenjevalka vrednosti dreves in rastlin z mednarodno licenco, izpostavlja, da je obnavljanje parkov dolgotrajen proces.

Povešavi gaber v Mestnem parku v Mariboru
Tanja Grmovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta