Izdelujejo maketo cepelina, ki je pred devetdesetimi leti preletel Maribor

Rok Kajzer Rok Kajzer
27.04.2021 05:25
Poleti bo minilo 90 let od preleta zračne ladje Graf Zeppelin nad severovzhodno Slovenijo, kar je bilo za tiste čase, predvsem v Mariboru, velika atrakcija. Večer in Muzej narodne osvoboditve Maribor bosta v sodelovanju z drugimi mariborskimi institucijami z razstavo obeležila to obletnico. Na njej pa bo poseben prostor zavzemala maketa grafa zeppelina, ki nastaja na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Graf zeppelin dobiva končno podobo. Izvajalci projekta mentorja Marjan Kumer in Igor Hovnik (ob straneh) ter dijaki Luka Mertük, Andreas Kranjc in Nik Gračner (v sredini) Foto: Rok KAJZER
Rok Kajzer

Mariborska lesarska šola sodeluje v projektu obletnice cepelinovega preleta Maribora. Direktor in ravnatelj šole Aleš Hus je ob ideji, da bi v pripravo razstave vključili tudi dijake, takoj prižgal zeleno luč in maketa v merilu 1:100 dobiva svojo podobo. Sedemdeset ur dela so dijaki in mentorja že vložili, skupaj pa se jih bo nabralo najmanj 230. "Premagali smo vse začetne ovire, potem ko povsem natančnih načrtov nismo našli," pravi mentor inženir lesarstva ​Marjan Kumer. A kljub težavam so vse podatke na koncu vendarle spravili na papir, dijak Nik Gračner je za izdelavo makete pripravil vse potrebne načrte.

Pri projektu jim pomaga tudi inženir lesarstva in laborant Igor Hovnik iz Višje strokovne šole za les in oblikovanje, ki je ob Kumru somentor dijakom. Zračno ladjo sestavljata dijaka Luka Mertük in Andreas Kranjc. Ob našem obisku sta končevala glavni del cepelina, ogrodje plovila. Dejala sta, da jima je projekt zanimiv, še zlasti pa je to zanju izziv, saj takšnega predmeta, kot je cepelin, ne izdeluješ vsak dan. Dijaki maketo grafa zeppelina izdelujejo v sklopu dodatnih dejavnosti maketarstva-modelarstva.

Marjan Kumer z dijakoma Andreasom Kranjcem in Luko Mertükom Foto: Rok Kajzer
Rok Kajzer

Maketa cepelina, ki v dolžino meri več kakor dva metra, bo pomemben del poletne razstave v Muzeju narodne osvoboditve, ko bo ta končana, pa se bo plovilo vrnilo na šolo in bo - seveda v zraku - razstavljeno v avli šole. "V muzeju smo posebno veseli, ko se v takšne projekte vključijo druge ustanove, zlasti pa, če k temu pritegnemo mlade, ki ne le razvijajo svojo kreativnost, pač pa se jih ob tem dotakne delček zgodovine našega mesta. Graf zeppelin bo imel na razstavi prav posebno mesto," pravi direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana.

Luka Mertük in Andreas Krajnc Foto: Rok Kajzer
Rok Kajzer

Del projekta je tudi naša medijska hiša, ki bo ob obletnici v prilogi V soboto pripravila obsežen dosje o preletu cepelina, Večer pa sodeluje tudi pri pripravi muzejske razstave. Maribor je graf zeppelin preletel 12. julija 1931, v Slovenijo pa je vstopil na območju Dravograda, preletel tudi Radlje ob Dravi, Lovrenc na Pohorju in seveda Maribor in takratno Kraljevino Jugoslavijo zapustil na območju Gornje Radgone.

V Slovencu so 14. julija 1931 objavili fotografijo preleta Maribora

"Včeraj popoldne okoli 15. ure je res majestetično priplul od zapada po toku Drave in je plaval preko Mariborskega otoka in Maribora v višini nekaj sto metrov, tako nizko, da se je razločno videl napis na zračni ladji. Seveda je bil prihod Zeppelina senzacija dneva in vse je hitelo iz stanovanj na ulice, da vidijo zračnega orjaka. Na Mariborskem otoku, kjer je bilo na tisoče kopalcev, pa so ga ti seveda navdušeno pozdravljali," so zapisali v Mariborskem večerniku Jutra o preletu tega 236,6 metra dolgega velikana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta