(INTERVJU) Stanislav Kovačič, župan Poljčan: Vroča kri zavre le pri kadrovskih vprašanjih

Tomaž Ajd
01.12.2020 02:00
Z županom občine Poljčane Stanislavom Kovačičem o naložbi stoletja, izgradnji čistilne naprave, obnovi dvojnega kozolca, gradnji negovalne bolnišnice ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Kovačič občino Poljčane vodi že od njene osamosvojitve leta 2006. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Župan Stanislav Kovačič občino Poljčane vodi že od njene osamosvojitve leta 2006. Pred dvema letoma je na županskih volitvah v drugem krogu premagal Tomaža Kokota. V tem mandatu so v Poljčanah, kot pravi Kovačič, uresničili naložbo stoletja - nadgradnjo železniške proge Poljčane-Slovenska Bistrica. Tako kot drugod v Sloveniji se sedaj spopadajo z epidemijo novega koronavirusa.

Tudi v vaši občini se niste izognili drugemu valu epidemije novega koronavirusa. Zgodilo se je tudi tisto, česar ste se najbolj bali, virus je prodrl v Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane.

"Razmeroma dobro smo se držali do začetka preteklega tedna, potem pa se je virus žal razširil v dom starejših, v katerem je nastanjenih 230 stanovalcev. Okužba se res izjemno hitro širi in je razpršena po vsem območju občine. Naši občani se v veliki meri držijo predpisanih ukrepov, tako kot drugod pa smo imeli tudi občane, ki so zadeve ignorirali in provocirali. Nekateri so denimo, ko so pripeljali otroka v vrtec, namenoma vstopili brez maske. V občini smo pomoč organizirali preko civilne zaščite, prostovoljcev in članov PGD Poljčane. Večjih potreb doslej ni bilo, šlo je le za nekaj posameznikov, vsi pa so bili deležni posluha in pomoči."

Pred letom dni ste slovesno zaznamovali veliko naložbo - nadgradnjo odseka železniške proge Poljčane-Slovenska Bistrica. Projekt ste poimenovali kar projekt stoletja. Zakaj je ta naložba tako izjemno pomembna za vašo občino?

"V resnici smo si težko predstavljali, da bomo v tako kratkem času dobili podvoz. Če je bila obvoznica proti Slovenski Bistrici velika realnost, pa je bil podvoz bolj ali manj imaginaren. Uresničili smo oba projekta, z naložbo se je izredno povečala dostopnost do našega najbližjega mesta Slovenske Bistrice in avtoceste. Zdaj smo že skoraj pozabili, da smo se nekoč proti Slovenski Bistrici peljali preko dveh nivojskih prehodov. V centru Poljčan le malokdo zna pokazati, kje so bile prej postavljene zapornice in kje je potekala cesta. Tako velike pridobitve, ki so pomembne za vse občane, ne le za del občanov, se upravičeno imenujejo pridobitve stoletja."

Stanislav Kovačič
Igor Napast

Še vedno pa ni jasno, kaj se bo zgodilo s čistilno napravo s kanalizacijskim omrežjem, čeprav ste zanjo že pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje.

"Poudarjamo, da imamo za izvedbo projekta vsa potrebna in pravnomočna dovoljenja. Mehanizem tako imenovanega dogovora regij nas je onemogočil v pridobivanju sredstev na regionalni ravni, saj niti slučajno ni dosegel svojega namena, torej dogovora, ki bi dajal pomen in prednost potrebnim projektom, ampak se je po vsej državi neupravičeno spremenil in izrodil v mehanizem kvotnega sistema. Največjo škodo pa zaradi tega utrpimo manjše občine. Iluzorno je pričakovati, da bi realizacijo projektov zmogli brez znatnega deleža kohezijskih in državnih sredstev, praktično le s svojimi zelo omejenimi sredstvi. Menimo, da bi moralo ministrstvo za okolje in prostor izločiti denar za znano prioriteto, ki sploh ne bi smela biti predmet mehanizma dogovora regij. Posebej za področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda, kjer so bile dane zaveze Evropski komisiji."

Novi podvoz pod železnico je povečal dostopnost do Slovenske Bistrice in avtoceste.
Igor Napast

Med letošnjimi naložbami je v ospredju celovita obnova igrišč ob Osnovni šoli Kajetana Koviča Poljčane. Obnova poteka celo hitreje, kot ste predvideli.

"Če nam bo vreme služilo, bomo še letos imeli zadevo pripravljeno tako daleč, da bomo spomladi položili zgolj le še zaključne sloje. Odločitev za investicijo, ki je vredna okoli 700 tisoč evrov, je kar hrabra, saj imamo prostega investicijskega denarja na leto za približno pol milijona evrov. Nekaj denarja smo prihranili tudi iz prejšnjih let, na ta račun smo se lahko tudi lotili te naložbe. Obnovljena igrišča bodo funkcionalna in tudi zelo lepa. Gre za cel sklop igrišč za mali nogomet, košarko, rokomet, odbojko in tenis ter za 200-metrsko atletsko stezo. Poleg tega bomo uredili še plezalno steno, dve streetball igrišči, poligon za vadbo spretnosti s kolesom, igrala za najmlajše in učilnico v naravi. Vse skupaj bo razsvetljeno, tako da bo možna tudi vadba v nočnem času."

Lani ste uspešno zaključili tudi prenovo lesenega dvojnega kozolca, ki stoji na polju ob Dravinji, južno od naselja Zgornje Poljčane. Kozolec, ki nosi ime Čreti, je zagotovo tudi pomembna turistična pridobitev.

"To je dragocen spomenik kulturne dediščine, ki je bil pred obnovo v zelo slabem stanju. Takoj po obnovi je kozolec vzbudil zanimanje tako domačinov kot drugih obiskovalcev naših krajev. Že v prvih mesecih je nudil prijeten ambient lokalnim osnovnošolcem za izvedbo šolske ure na prostem, za medgeneracijska srečanja programa Simbioza giba in podobne aktivnosti. Občina Poljčane si prizadeva, da bi se v kozolcu v prihodnje odvijala kakšna zanimiva dejavnost domače obrti ali bi se predstavljala lokalna dediščina okoliškega območja. Možnosti je veliko, trenutno manjka le nekaj poguma in idej lokalnim prebivalcem in pa seveda boljše razmere za razvoj tovrstnih kulturno-turističnih dejavnosti v primerjavi s trenutnimi."

Občina Poljčane si prizadeva, da bi v obnovljenem kozolcu Čreti bila kakšna zanimiva dejavnost domače obrti ali bi se predstavljala lokalna dediščina okoliškega območja. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kako pa ste sicer zadovoljni z obiskom turistov v vaši občini? Koliko k temu pripomore Razvojni center narave?

"V naši občini je zelo veliko tako imenovanega enodnevnega turizma, obiskovalce v naše kraje privabijo zanimivosti naravne in kulturne dediščine ter obisk učnega poligona Dole kot vzorčnega primera učnega turizma. Razvojni center narave, ki deluje od leta 2012, zagotavlja podporo vsem društvom v občini, pripravlja prireditve in skrbi za promocijo in razvoj lokalne ponudbe. S preoblikovanjem Razvojnega centra narave v samostojni javni zavod pa bi ta imel tudi možnost poseči v bolj trženjski del turističnega poslovanja in bi tako lahko več pripomogel k neposrednemu razvoju turizma v Dravinjski dolini."

Na parkirišču pred Razvojnim centrom narave ste pred kratkim postavili tudi novo moderno polnilnico za električna vozila.

"Polnilnica je v celoti plod dela domačih podjetnikov, zasnoval jo je Andrej Valand, njen dizajn pa Klemen Knez. Polnilnica je izjemno praktična in tudi učinkovita. Njena priključna moč je 22 kilovatov, nanjo se lahko priključita dva avtomobila. Ljudje polnilnico pridno koristijo, o čemer priča podatek, da je bilo že v prvem mesecu uporabljenih približno 800 kilovatov električne energije."

Izmed pomembnejših pridobitev v zadnjem času moramo omeniti tudi gasilsko reševalno ploščad PGD Poljčane. Njena korist se je najbolj pokazala ob intervenciji julija lani, ko je neurje v Poljčanah poškodovalo več kot 30 objektov.

"Je zelo funkcionalna in seže do višine 28 metrov. Delo na ploščadi je varno in večinoma tudi avtomatizirano, poleg tega pa zavzame zelo malo prostora. Z veseljem bomo s to ploščadjo na pomoč priskočili tudi sosednjim občinam."

Poljčane
Igor Napast

Kako pa v tem mandatu sodelujete z občinskim svetom? Vemo, da je bilo pred leti na nekaterih sejah kar precej vroče krvi.

"V tem mandatu je sodelovanje z občinskim svetom precej boljše, kot je bilo v prejšnjih letih. Kri zavre le pri točkah, ki so povezane s kadrovsko problematiko. Takrat politični interesi pridejo najbolj na plano, drugače pa moram reči, da smo kar složni. Pri pomembnih točkah ni oviranja, tudi proračun smo sprejeli soglasno."

Ena izmed prednostnih naložb je sodobna ureditev tržnice v Poljčanah.

"Gre za koncept ureditve prostora v središču Poljčan, ki ne bo namenjen samo dejavnosti tržnice, ampak vsesplošnemu druženju in organizaciji prireditev na prostem. Pred občino bo nastal osrednji trg, ki bo namenjen samo pešcem. Od trga bo prehod možen do tržnice, od tržnice pa preko potoka Brežnica do parkirišč pri železniški postaji."

Stanislav Kovačič
Igor Napast

Med bodočimi projekti izpostavljate tudi gradnjo negovalne bolnišnice na območju bazenskega kompleksa in izgradnjo obvoznice Lušečka vas.

"Ideja za gradnjo negovalne bolnišnice, o kateri smo razmišljali že pred leti, se je okrepila v teh kriznih časih. Na voljo imamo zemljišče zraven doma starejših občanov, zato smo pobudo za gradnjo negovalne bolnišnice posredovali tudi na vlado. Če to ne uspelo, bomo v podrobnem občinskem prostorskem načrtu skušali ta prostor nameniti za varovana stanovanja. Kar pa se tiče obvoznice Lušečka vas, bi s to cesto precej izboljšali varnost in hitrejši dostop do Slovenskih Konjic. Z obvoznico Lušečka vas bi ukinili še zadnja dva nivojska križanja železnice in ceste v naši občini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta