(FOTO) Vse zastave provokativnega umetnika in protestnika Renata Volkerja: Plačal bi premierjevo RTV-naročnino

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.07.2020 06:00

Provokativni umetnik Renato Volker je svojih enajst protestniških zastav z jugoslovansko na čelu predstavil še v komediji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zagovarjati to vlado je kot pokrivati kup gnoja, ker se bojiš, da se bodo nanj podelale muhe," pravi Renato Volker, ki je pomahal s svojo prvo in zadnjo protestniško zastavo.
Andrej Petelinsek

"Je tu kak SDS-ovec ali desni fanatik? Prosim, tam je izhod. Vzemite nazaj dvojno vstopnino, torej deset evrov, da boste imeli za RTV-naročnino." Tako je svojo sobotno komedijo pod tribuno Lutkovnega gledališča Maribor začel performer, umetnik in aktivist Renato Volker, ki se je v zavest širše javnosti zasidral z vihtenjem provokativnih zastav na protivladnih protestih pred mariborskem Kodžakom na Trgu svobode.

Predstava se je odvila pod tribuno Lutkovnega gledališča Maribor.
Andrej Petelinsek
Jugoslovanska zastava, ki je sprožila plaz odzivov, tudi tvit predsednika vlade in objavo v priznanem tedniku The Economist.
Andrej Petelinsek

Včasih viola, zdaj bolj vijolica

"Nekdo mi je celo zataknil 20 evrov v žep in rekel: 'Tu imaš za jajca'," se je spominjal Volker. A veliko je bilo tudi negative, z obsojajočim tvitom se je odzval sam predsednik vlade, vsa pozornost pa je performerju dala zalet, da je vsak petek z drugo zastavo in izstopajoče oblečen "afne guncal". Naslednjič s spravno slovensko zastavo, nato madžarsko trobojnico, ki je ponazarjala grožnjo orbanizacije Slovenije, potem je bolj optimistično in kot svetli vzor demokracije zavihtel zastavo Islandije.

Z desetimi zastavami se je predstavil Renato Volker, tudi madžarsko trobojnico. Kot svarilom pred orbanizacijo Slovenije.
Andrej Petelinsek
Volkerjeva pahljača s švinglci, iztočnicami za njegove šale.
Andrej Petelinsek

Zastave plačala Janševa vlada

Minuli petek je svoj performans zaokrožil in zaključil z zastavo SDS, v kateri sta črki S spremenjeni v dolarske znake. Neki SDS-jevci naj bi ga zaradi tega nahrulili. "Vem, ja, vi ste bolj na evre navajeni," naj bi jim zabrusil nazaj, na RTV Slovenija pa pisal, naj mu pošljejo premierjevo položnico, da namesto njega plača RTV-naročnino. "Odgovora še ni, so pa mediji to zelo povzeli," se je muzal Volker, ki ne skriva, da je bil šov z zastavami zanj odlična samopromocija, ki mu jo je, tako invalidsko upokojeni Volker, plačala ravno Janševa vlada. "Poslala mi je 240 evrov pokojnine, ki sem jo porabil za zastave," se je režal in se obregnil tudi ob poslanca Franca Trčka, ki je sedel v publiki. Priporočal mu je, kot tudi drugim politikom, ki menjujejo politične barve, ustanovitev Stranke sezonskih delavcev - SSD.

Renato Volker je ob spremljavi Hinka Marije, Primoža Trmastega in njegovega basista repal o Mariboru.
Andrej Petelinsek
Medtem ko je mladi kantavtor Hinko Marija pel o tunjki in ajvarju, je skoraj pojedel svoje lastne lase. Ob aplavzu publike pa: "Tiho, mačka imam."
Andrej Petelinsek
Trmasti Primož in njegov basist
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta