(FOTO) Tridnevno praznovanje v Mariboru: Znova bo odmevalo s petih gričev

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
17.10.2023 02:00

Tudi ob 859. obletnici prve omembe mesta mariborska občina pripravlja tridnevno praznovanje, s katerim želi zbližati meščane in meščanke. Kaj vse se bo dogajalo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako je bilo lani za občinski praznik na Piramidi.
Sašo Bizjak

Ob Dnevu Maribora, ki ga proslavljamo na dan prve pisne omembe mesta 20. oktobra, Mestna občina Maribor skupaj s kulturnimi zavodi in javnimi podjetji že tretje leto zapored organizira številne brezplačne aktivnosti. Dogodki ob 859-letnici mesta bodo od srede do petka. Prvi dan bodo pripravili spominski večer zaslužnim prebivalcem našega mesta in ga bodo posvetili zaslužnemu profesorju mariborske takrat še pedagoške, zdaj filozofske fakultete, Jožetu Koropcu. Letos namreč mineva sto let od njegovega rojstva, Koropčeve zasluge za lokalno zgodovino Štajerske in Maribora pa bodo v Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor ob 18. uri predstavili dr. Andrej Hozjan, dr. Vlasta Stavbar in Boris Hajdinjak.

Sašo Bizjak

V MTT z nekdanjim delavcem

V četrtek, 19. oktobra, bo protokolarni del praznika z osrednjo proslavo v Minoritski cerkvi ob 18. uri, kjer bo župan Saša Arsenovič podelil priznanja in nagrade MOM. Še prej pa se bodo lahko Mariborčani z avtobusi odpeljali v primestja, kjer bodo predstavili pretekle in sedanje zgodbe lokalnih posebnosti. Avtobusi bodo z glavne postaje ob 11. in 16. uri peljali v Melje in na Pobrežje, na Tezno, Studence, v Košake ali Novo vas. Tisti, ki bodo sedli denimo na avtobus številka ena, si bodo v Melju ogledali nekdanjo Hutterjevo tovarno (kasneje MTT) z Marjanom Mencingerjem, nekdanjim delavcem MTT, nekdanji carinski kolodvor v Melju, "stolpersteine" na Pobrežju in pokopališče Pobrežje. Naslednji dan, 20. oktobra, sledijo še avtobusne vožnje do Račjega dvora, Kamnice in Mariborskega otoka, kjer so prav tako pripravili vodene oglede.

Lanski izlet v Košakih
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Prijave za avtobusne oglede sprejemajo v Muzeju narodne osvoboditve na telefonski številki 02 235 26 05 od 9. do 14. ure. Tam sprejemajo tudi prijave na ogled Maribora znotraj nekdanjega mestnega obzidja, ki ga bo 20. oktobra vodil Boris Hajdinjak. Zbirno mesto je pri Jurčičevem spomeniku na Trgu generala Maistra ob 16. uri.

Meranovo
Igor Napast

Na Piramidi Leonart, na Šobru Okustični

Aktivnosti ob Dnevu Maribora se bodo tudi letos zaključile s pohodi na pet mariborskih gričev, kjer bodo brezplačni koncerti. Na Piramidi bo igral Leonart, na trikotni jasi Karneval Bend, na Meranovem Poskočni muzikanti, na Gorci v Malečniku Larma in na Šobru v Kamnici Okustični. Obiskovalcem svetujejo, da s seboj prinesejo svetilke. Pohodi se z izhodiščnih točk (za Piramido je to Mestni park pri paviljonu; za Trikotno jaso spodnja postaja vzpenjače ali gasilski dom v Razvanju; za Meranovo obračališče Meranovo; za Gorco sedež krajevne skupnosti Malečnik; za Šober kmetija Dobaj-Bobič ali križišče za odcep Hlade-Peklar-Gaj) začnejo ob 18. uri, med 17. in 23. uro bo do lokacij zagotovljen brezplačen mestni avtobusni promet.

Meranovo
Igor Napast
Trikotna jasa
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta